in ,

Mesej Tersembunyi Dalam Filem ALLEGIANT

Selepas pendedahan bumi yang menghancurkan Insurgent, Tris mesti melarikan diri bersama Four di luar dinding yang mengelilingi Chicago, akhirnya untuk mengetahui kebenaran yang mengejutkan dunia di sekeliling mereka.

Kisah menarik penuh mendebarkan di atas melatari plot cerita berlaku dalam filem arahan Robert Schwentke bertajuk “Allegiant” (2016)disiarkan Radio Televisyen Malaysia (RTM) pada 11 Disember ini, pukul 9.30 malam di TV2 yang menampilkan lakonan mantap pelakon utama Shailene Woodley, Theo James, dan Jeff Daniels.

poster filem Allegiant

Mesej Tersembunyi Dalam Filem ALLEGIANT Di TV2

Ikuti perjalanan cerita selepas Evelyn melarang sesiapa sahaja dari meninggalkan Chicago, dia mengumumkan bahawa semua anggota Erudite yang terlibat dalam percubaan rampasan terdahulu harus dibicarakan dan dihukum jika didapati bersalah. Tris dan Four menyelamatkan Caleb dan cuba melarikan diri bersama dengan Tori, Peter dan Christina. Kumpulan itu diserang oleh Edgar, yang mahu membunuh Tori, namun malangnya mereka ditangkap oleh tentera dengan senjata maju yang membawa kumpulan itu ke Bureau of Genetic Welfare, sebuah kota teknologi canggih. 

Mereka belajar percaya bahawa masalah masyarakat disebabkan oleh “gen yang rosak”. Dalam usaha mewujudkan masyarakat yang lebih baik, mereka mula merosakkan gen rakyat; ini akhirnya membawa kepada Perang Purity dan kemusnahan kebanyakan planet. Satu siri “percubaan” ditubuhkan dalam usaha untuk membaiki kesilapan ini.

Tris dan Four diuji oleh Matthew dan Nita untuk mengesahkan dan mengkaji Divergence mereka. Tris dikesan Divergence yang tulen, dan Chicago Divergent yang pertama menjadi 100% tulen genetik, Cuma struktur genetik Four menunjukkan bahawa gennya masih membawa kerosakan.

Caleb dan Peter ditugaskan untuk memantau jarak jauh dari Chicago, sementara Christine dan Four lebih kepada tentera. Matthew kemudian membawa Tris kepada ketua Biro, David. David memberikan Tris sebuah peranti yang membolehkannya melihat kenangan ibunya, dan dia melihat bahawa ibunya diselamatkan dari tanah air sebelum menjadi sukarelawan untuk projek itu. Sebagai balasan atas bantuannya dalam mengembalikan keamanan ke Chicago, Tris bersetuju untuk membantu David meneruskan eksperimen itu.

pelakon utama filem Allegiant di TV2

Sementara itu, Four dan Christina dilatih oleh Nita. Mereka menyertai tentera dalam misi penyelamatan ke kampung kosong yang berdekatan. Four pula curiga dengan Biro setelah menyedari bahawa mereka hanya menculik anak-anak dan menghilangkan kenangan mereka dengan gas amnesia. Four juga cuba memberi amaran kepada Tris mengenai niat Biro, tetapi mereka terganggu oleh panggilan video dari David.

Caleb mengingatkan Four konflik yang semakin meningkat di Chicago antara kumpulan Alanna dan Evelyn. Four merayu kepada Tris untuknya kembali ke Chicago bagi menamatkan pertumpahan darah, tetapi dia memutuskan untuk pergi dengan David. David bersetuju untuk memasukkan kembali Four ke Chicago, tetapi dikawal oleh Matthew dan beberapa askar Biro. 

Ketika itu Matthew secara sembunyi mendedahkan kepada Four bahawa penerbangan itu adalah perangkap dan dia bakal dibunuh. Perselisihan berlaku dan Four mengalahkan semua askar, dan dirinya juga tercedera. Matthew memberikan Four satu peranti untuk membolehkan laluan melalui perisai, Four terus ke Chicago manakala Matthew kekal di belakang untuk diselamatkan oleh Biro dan memberi amaran kepada Tris.

Sementara itu, Tris dan David bertemu dalam majlis itu. Tris tidak bersetuju dengan objektif majlis dan mengkritik bagaimana mereka tidak melakukan apa-apa untuk menghentikan keganasan di Chicago. Mereka menganggap David mempunyai kuasa penuh untuk campur tangan namun sebaliknya mendedahkan bahawa dia telah berbohong sejak awal lagi. Semasa penerbangan pulang ke Biro, Tris menamatkan perkongsian mereka. 

Sebaik pulang, Tris mengarahkan Caleb dan Christina di hovercar David untuk kembali ke Chicago. Nita membantu mereka melarikan diri, mendedahkan bahawa pemerintahan David tidak disokong oleh semua orang di Biro.

Four ditangkap oleh golongan yang tidak berkepentingan dan menghadapi Evelyn untuk menamatkan keganasan. Tris, Caleb, dan Christina tiba untuk mencari bandar diserang oleh Allegiant. Kembali ke Biro, David membuat perjanjian dengan Peter sebagai pertukaran untuk promosi Peter dan memasukkannya ke Chicago untuk meyakinkan Evelyn untuk menyebarkan simpanan gas amnesia yang tersembunyi untuk menghapus kenangan penyerang. Ia juga bagi memaksa mereka supaya berpihak kepadanya. Peter membawanya ke peti besi tersembunyi.

babak pergaduhan dalam filem Allegiant di TV2

Tris dan Christina bertempur melalui golongan yang tidak berkepentingan dan tiba di peti besi, setelah diselamatkan Four di sepanjang jalan. Di pintu bilik kebal, Four meyakinkan Evelyn untuk menghentikan serangan gas, kerana dia tidak akan ingat bahawa dia adalah ibunya jika dia meneruskan niatnya itu. lalu apakah yang terjadi seterusnya? Ikuti kesudahannya di TV2.

Bagi mereka yang tidak sempat untuk menonton di TV, mereka berpeluang menontonnya menerusi portal online, Myklik (myklik.rtm.gov.my). Rancangan ini juga dapat ditonton melalui rtm mobile. Muat turun aplikasinya di Google Play dan App Store.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

5 Individu Berbakat Terima Geran Dana Krishen Jit – Astro

Evolusi Perniagaan Makanan Dalam Program EVO RASA