in , ,

Mengapa Kamera Telefon Pintar adalah Masa Depan Fotografi

Hari ini, garisan antara kamera DSLR tradisional dan sistem kamera telefon pintar moden menjadi kabur.

Akibatnya, beberapa pengeluar kamera kini kebanyakannya mengutamakan DSLR kelas atas, berharga murah melangkaui tanda 5 angka, meninggalkan jurang dari segi pilihan untuk peminat fotografi. Nasib baik, kamera telefon pintar moden lebih daripada tugas itu.

Apakah rahsianya?

Dua perkataan: kecerdasan buatan.

Ditakrifkan sebagai simulasi proses kecerdasan manusia oleh sistem komputer, kecerdasan buatan ialah program yang dilatih untuk “belajar” melalui pengambilan sejumlah besar data serta analisis korelasi dan corak, antara lain, untuk membuat ramalan dan andaian sebelum menyesuaikan diri. sewajarnya.

Dalam telefon pintar hari ini, sistem AI adalah, secara kiasan, JARVIS yang lebih primitif dan berfikiran tunggal, tetapi direka khas untuk tujuan tunggal menangkap imej terbaik menggunakan perkakasan dan algoritma yang tersedia.

Seseorang mungkin berpendapat bahawa sistem AI adalah serupa dengan mod Auto yang lazim dalam kebanyakan DSLR, di mana kamera ditugaskan untuk memilih tetapan kelajuan pengatup, apertur, ISO dan denyar yang optimum secara automatik. Walau apa pun, mod Auto hanyalah “mengikuti set peraturan yang telah ditetapkan (terhad)” semata-mata.

Sebagai perbandingan, kecerdasan buatan adalah itu dan lebih banyak lagi dalam banyak cara – selepas pembelajaran yang tidak terkira banyaknya melalui pendedahan kepada keadaan fotografi yang tidak terkira banyaknya, ia mempunyai, walaupun terhad, cara untuk ‘berfikir’. Walaupun belum mengambil alih sepenuhnya daripada jurugambar profesional dan penyunting imej, keupayaannya lebih daripada mencukupi untuk kegunaan amatur atau rekreasi.

AI kamera telefon pintar mengesan subjek dan mengubah suai tetapannya (kelajuan pengatup, pendedahan, ketepuan, kedalaman warna dan seumpamanya) dan membuat pelarasan yang diperlukan dalam masa nyata, biasanya tanpa gesaan pengguna melalui ketukan skrin. Ia secara automatik menganalisis data imej, membandingkannya dengan pangkalan data dalaman, dan menawarkan gambar optimum hampir serta-merta.

AI terbaharu boleh mengambil berbilang foto dalam beberapa milisaat, dan serta-merta mencantumkan bahagian terbaik setiap satu daripadanya untuk membentuk satu foto komposit yang sangat baik. Tidak terhad kepada foto, AI juga boleh menjamin bahawa pencahayaan, bayang-bayang dan warna video untuk memberikan rupa yang benar kepada kehidupan yang mungkin. Fungsi lain termasuk, tetapi tidak terhad kepada: pengesanan muka dan pelicinan kulit, kedua-duanya biasa dalam fungsi kamera hadapan dan ‘selfie’ serta pembetulan warna.

Sesetengah kamera telefon pintar canggih boleh membuat imbasan 3D objek dan bilik, imej yang dioptimumkan AI dan video berkualiti pawagam yang tidak dapat direplikasi oleh banyak kamera yang direka khas.

Berhati-hati, DSLR, anda berada dalam skop (kamera).

Dari segi sejarah, pertumbuhan dan perkembangan fotografi sentiasa didorong dengan menggunakan apa sahaja yang lebih pantas dan lebih murah untuk dihasilkan, diperoleh dan digunakan.

Sebagai contoh, filem gulung menggantikan filem lembaran, walaupun relatif rendah, kerana ia lebih cepat dan lebih murah untuk dibangunkan. Kamera digital menggantikan filem kerana, sekali lagi, mengorbankan kualiti imej, berbaloi dengan ketersediaan yang lebih pantas dan harga yang lebih rendah.

Mengikut trend ini, DSLR tidak akan dapat kekal di tempat bertenggeknya selama lima tahun yang lalu, trio lensa f/2.0 bagi kamera hadapan dengan dua sensor, masing-masing 20MP dan 8MP, dipasangkan dengan kamera belakang 16MP, denyar LED, serta fungsi “Fokus Semula Tangkapan” dan Mod Bokeh dianggap canggih. Kini, kamera 12MP ialah salah satu daripada persediaan 5 kamera dalam satu telefon pintar, bekerjasama untuk menghasilkan tangkapan hampir sempurna, namun masih boleh digunakan secara individu apabila diminta.

Penderia imej kamera menerima cahaya yang masuk melalui kanta dan mengubahnya menjadi imej. Lebih besar penderia, lebih banyak piksel yang dimilikinya, dan lebih banyak cahaya yang dibenarkan masuk, yang menghasilkan imej yang lebih berkualiti. Mana-mana telefon pintar kamera moden dengan sensor yang cukup baik boleh menghasilkan foto dengan kualiti yang cukup baik untuk dicetak dan dipaparkan.

Tambahan pula, mod penangkapan, seperti Mod Potret, dan dalam kes vivo X70, Biotar, Distagon, Planar dan Sonnar yang bersumberkan ZEISS, mensimulasikan pengalaman lensa tambahan dengan sokongan daripada AI kamera dengan tepat. Setakat ini, anda boleh mengakses kebanyakan ciri DSLR, walaupun versi terhad, pada telefon pintar kamera moden tanpa perlu meraba-raba tombol fizikal.

Akhir sekali, pada penghujung hari penangkapan yang panjang, anda mempunyai akses kepada banyak apl pengeditan, dapat berkongsi tangkapan terbaik serta-merta di media sosial dan menyandarkan kerja anda di awan, tanpa perlu melibatkan kad memori atau kabel USB.

Semacam ada, tetapi tidak cukup

Walaupun lembaran spesifikasi dan kemudahannya yang mengagumkan, masih banyak yang tidak dapat dilakukan oleh telefon pintar kamera, berbanding dengan DSLR yang mempunyai tujuan.

Sebagai contoh, penderia dalam kamera khusus adalah jauh lebih besar daripada kamera telefon pintar, kerana ia tidak mempunyai had saiz dan bentuk kerana sifatnya sekali guna dan satu guna sahaja. Oleh itu, ia membenarkan lebih banyak cahaya dan menghasilkan foto yang lebih baik, dengan julat yang lebih dinamik, cemerlang walaupun dalam senario cahaya malap.

DSLR juga akan memberi anda kawalan yang lebih kreatif dengan pendedahan, kerana anda mempunyai kawalan penuh ke atas kelajuan pengatup, apertur dan tetapan ISO anda, membolehkan anda mencipta foto bokeh tersebut atau pun mencuba makrofotografi. Walaupun kamera telefon pintar mempunyai keupayaan untuk mensimulasikan banyak senario ini, tetapi ia hanya sebaik perisian yang mereka hantar dan secara amnya terhad kepada gimik. Selain itu, teknologi pembesaran zum digital melalui peningkatan saiz piksel dan pemangkasan, tidak akan sehebat zum optik dengan menggunakan kanta jarak jauh.

Walaupun penderia masih agak rendah dan lebih kecil daripada DSLR, dengan pengehadan saiz dan harga memperlahankan perkembangannya menjadi populariti isi rumah. Tidak lama lagi kamera telefon pintar mengejar DSLR dengan sokongan sumber yang hampir tidak terhad dalam penyelidikan dan pembangunan serta hasil jualan global. Pada penghujungnya, keindahan adalah di mata yang melihat, dan semuanya bermuara kepada pilihan peribadi.

Walau bagaimanapun, kredit mesti diberikan di tempat yang sepatutnya, dan keupayaan kamera AI dan fotografi pengiraan hanya boleh berkembang lebih jauh apabila ia menjadi lebih meluas dan difahami.

AI juga telah membantu menjimatkan masa dan memaksimumkan ruang storan melalui alat bantu penangkapan dan fokus dan sudut yang disyorkan, serta pemadaman automatik foto kabur atau tidak boleh digunakan.

Masa depan mempunyai banyak potensi, seperti yang sepatutnya, dan kita dapat melihat AI bekerja bersama-sama merentas platform yang berbeza (contohnya, peralihan yang lancar antara AI kamera dan AI editor imej). Mungkin juga AI yang mengajar penggunanya asas (dan banyak lagi) fotografi?

Secara ringkasnya, sistem AI dan kemajuan dalam perkakasan fotografi mudah alih telah membawa kepada ramai peminat fotografi dan videografi untuk memilih telefon pintar. Dan telefon pintar hari ini lebih daripada sekadar tugas. Sebagai contoh, siri vivo X70 dengan Kamera Gimbal Ultra-Sensing terbina dalam, dan kanta salutan ZEISS T* – ini adalah ciri yang diharapkan dalam DSLR yang betul, tetapi ia kini tersedia dalam pakej yang muat di dalam poket anda. Telefon pintar sememangnya sistem kamera untuk masa depan dan pengeluar telefon pintar seperti vivo berada di atas jurang.

Untuk maklumat lanjut tentang siri vivo X70, sila layari laman web rasmi.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

ZAINAL ABIDIN

Zainal Abidin Bakal Hiburkan Peminat di Konsert Khas Ambang Tahun Baru

Konsert Ambang Tahun Baru 2023 Suria FM di IOI City Mall Putrajaya