in ,

Meghan Markle Hampir Bunuh Diri Kerana Layanan Buruk Daripada Istana Diraja British

Isteri kepada Putera Harry, kerabat diraja British, Meghan Markle baru-baru ini mendedahkan kehidupan sebenar disebalik istana menerusi satu interviu bersama pengacara terkenal, Oprah.

Dalam bual bicara itu, Meghan menjawab dan berkongsi segala spekulasi panas selama ini antaranya termasuk layanan yang diterimanya. Menurut Meghan, media British sering melaporkan berita palsu yang negatif mengenai dirinya. Malah sering diekori paparazzi ke mana sahaja dia dan Putera Harry pergi.

Sehingga pada satu masa dia mengalami depressi dan pernah terfikir untuk membunuh diri. Bukan tidak pernah cuba untuk meminta bantuan mengenai kesihatan mentalnya, namun permintaanya untuk mendapatkan rawatan mental tidak dipedulikan.

Meghan Markle Hampir Bunuh Diri Kerana Layanan Buruk Daripada Istana Diraja British

Meghan yang merupakan wanita berkulit gelap pertama berkahwin dengan kerabat diraja British turut mengalami isu perkauman. Kata Meghan, Harry pernah memberitahunya ada diantara kerabat diraja yang mempersoalkan warna kulit anak mereka sebelum bayi itu dilahirkan. 

Harry juga memberitahu, anak mereka nanti merupakan cucu pertama Queen Elizabeth yang berkulit gelap dan mungkin tidak akan menerima pengawal peribadi seperti cucu-cucu yang lain. Diskriminasi terhadap warna kulit itu membuatkan Harry dan Meghan bersedih.

Perkongsian cerita ‘dalam kain’ mengenai istana diraja British ini tentu sekali mengundang rasa marah dikalangan netizen luar negara. Ada yang menyelar tindakan Meghan dan Harry, malah ada juga yang bersimpati dengan nasib mereka.

Meghan Dakwa Keluarga Diraja Britain Bimbang Kulit Anaknya Gelap, Tidak Sesuai Digelar Putera

Meghan, isteri Putera Harry, mendakwa bahawa keluarga Diraja Britain enggan menjadikan anaknya; Archie, sebagai putera kerana bimbang warna kulit anak mereka akan berwarna gelap.

Menurut Meghan, kejadian ini sudah berlaku ketika anak itu masih berada dalam kandungan dan tidak dipastikan lagi apakah jantinanya.

“Mereka tidak mahu dia menjadi putera atau puteri, tidak mengetahui jantina apa, yang akan berbeza dengan protokol, dan dia tidak akan menerima manfaat keselamatan,” kata Meghan dalam wawancara dengan Oprah Winfrey yang disiarkan di CBS pada Ahad.

“”Pada bulan-bulan ketika saya hamil, sekitar waktu yang sama, kami telah mengadakan perbincangan, ‘anda tidak akan diberi keamanan, tidak akan diberi gelaran’ dan wujud kebimbangan dan perbincangan mengenai betapa gelap kulitnya semasa dia dilahirkan.” kata Megan.

Ditanya dengan siapa perbualan itu, Meghan enggan menyatakan; “Saya rasa ini akan sangat menghancurkan mereka,” katanya.

Meghan, yang ibunya berkulit hitam dan bapanya berkulit putih, mengatakan bahawa dia naif sebelum berkahwin dengan keluarga diraja Britain pada tahun 2018. Dia bahkan pernah terfikir untuk melukakan dirinya sendiri atau mengakhiri hayatnya dengan membunuh diri.

Ditanya adakah dia memilih untuk diam atau telah diminta untuk diam, dia menjawab: “Yang terakhir.”

Wawancara yang sangat dinanti-nantikan ini akan menghangatkan lagi perbalahan di antara Meghan-Harry dengan Kerajaan Britain. Pasangan ini telah mengundurkan diri dari tugas kerajaan dan memulakan kehidupan baru di Amerika Syarikat.

Harry mengatakan dia memilih untuk keluar dari Istana Buckingham kerana kurang memahami dan kerana bimbang sejarah akan berulang – merujuk kepada kematian ibunya, Diana, pada tahun 1997.

Bagi para pengkritik, pasangan ini mahukan kedudukan glamor tanpa dedikasi atau pengawasan. Manakala bagi para penyokong, pasangan ini telah menunjukkan bagaimana institusi Diraja Britain yang sudah ketinggalan zaman.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Sharifah Shahirah | 17

Lima Orang Anak Dah Cukup, Sharifah Shahirah Mengaku Sudah ‘Ikat Peranakan’

Art Fazil Baba Andy Imuda | 18

Art Fazil, Baba Andy dan Imuda Bergabung dalam Video Muzik JAM!