in , ,

Maxim Malaysia Mengambil Berat Perihal Pemandu & Pengguna Jalan Raya

Maklum Balas Dari Pihak Maxim Malaysia Kepada Media

Kenyataan rasmi dikeluarkan oleh Ibu Pejabat Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) di laman facebook (10 Mac 2023) terhadap aplikasi mudah alih Maxim. Kenyataan itu menyatakan bahawa berdasarkan siasatan oleh JPJ yang dijalankan pada 7 Mac 2023 di Kuantan, Pahang di Ibu Pejabat (HQ) Maxim Malaysia didapati bahawa Maxim Malaysia membenarkan Rakan Kongsi-Pemandu untuk mengendalikan e-haling tanpa EVP yang sah. Semasa siasatan di pejabat kami di Kuantan, kakitangan Maxim Malaysia memberikan kerjasama penuh kepada pegawai JPJ dengan menyediakan semua dokumen sokongan, lesen e-hailing yang sah daripada APAD, senarai pemandu dan bahan pengiklanan yang digunakan untuk kempen pemasaran.

Selaras dengan Pengangkutan Awam Darat (APAD) 2010 dan peraturan garis panduan e-hailing APAD, setiap EHO dikehendaki menyediakan EVP kepada Rakan Kongsi-Pemandu untuk memastikan keselamatan orang ramai. Sebagai sebuah syarikat antarabangsa, Maxim Malaysia sentiasa memastikan keselamatan penumpang dan Rakan Kongsi-Pemandu semasa menaiki e-hailing dan menjadikan ini sebagai keutamaan kami. Oleh itu, Maxim Malaysia sentiasa menasihati Rakan Kongsi-Pemandu untuk mengekalkan insurans e-hailing, tempoh pendaftaran kenderaan mereka tidak melebihi 10 tahun, dan menyediakan dokumen lengkap untuk Maxim Malaysia mendapatkan EVP bagi Pemandu.

Maxim Malaysia Mengambil Berat Perihal Pemandu

Dalam kenyataan rasmi, ianya menyatakan bahawa pada masa kini hanya terdapat 402 Rakan Kongsi-Pemandu dengan EVP yang sah. Sebenarnya jumlah itu tidak tepat dan jumlah EVP di Semenanjung Malaysia yang diperoleh daripada APAD adalah lebih tinggi daripada yang dinyatakan dalam laporan itu. Lebih-lebih lagi, jika kita menambah jumlah bilangan EVP dari Sabah dan Sarawak, bilangan EVP yang sah daripada Maxim adalah lebih tinggi. Maxim E- panggilan Malaysia juga merupakan syarikat berdaftar sah di bawah APAD, LPKP Sabah dan Sarawak untuk beroperasi sebagai syarikat dan menjalankan aktiviti penghantaran.

Ketika ini, kami mempunyai lebih seribu pemandu dengan dokumen yang lengkap dan sedia untuk mendapatkan EVP daripada Maxim Malaysia. Ini pastinya menunjukkan hasrat bahawa Maxim Malaysia patuh terhadap undang-undang e-hailing sedia ada yang disediakan oleh Kementerian Pengangkutan. Selain itu, Maxim Malaysia pada setiap masa telah bekerjasama sepenuhnya dengan semua agensi kerajaan apabila pihak kami meminta kerjasama dan menghubungi pejabat mereka. Kerjasama sebegini daripada Maxim Malaysia jelas menunjukkan bahawa Maxim Malaysia sentiasa bersedia untuk mengukuhkan hubungannya dengan semua agensi kerajaan.

Setiap masa pihak Maxim Malaysia memaklumkan, dan mengingatkan Rakan Kongsi-Pemandu kami tentang kepentingan EVP. Untuk kebajikan Rakan Kongsi-Pemandu, Maxim Malaysia membayar balik kos PSV untuk mereka, kami supaya Rakan Kongsi-Pemandu kami tidak dibebani dari segi kewangan untuk menanggung kos PSV. Maxim Malaysia berpendapat ini adalah peluang yang baik untuk menyokong Rakan Kongsi-Pemandu kami dari segi kewangan supaya ia menggalakkan semua untuk  bekerja keras untuk kekal stabil dari segi kewangan bagi menyokong keluarga mereka sendiri.

Maxim Malaysia ingin menarik perhatian mengenai fakta dimana keseluruhan industri e-hailing telah terjejas teruk dari segi kewangan akibat pandemik COVID-19 yang telah berlaku. Sekolah memandu juga ditutup yang menyebabkan kesesakan besar untuk kursus PSV dan  Rakan Kongsi-Pemandu terpaksa menunggu lama untuk mendapatkan PSV.

Maxim Malaysia sentiasa membuka peluang kepada semua untuk bekerjasama dengan kami, dan kebanyakan Pemacu Rakan Kongsi kami merupakan dalam kumpulan B40. Seperti yang kita sedia maklum, B40 memerlukan sokongan kewangan yang berterusan untuk terus hidup bersama-sama tanggungan mereka. Keseluruhan proses mendapatkan EVP bukanlah mudah dan memerlukan dokumentasi lengkap. Pemacu Rakan Kongsi-Pemandu kami, dan untuk melengkapkan dokumentasi sedemikian, mereka perlu berbelanja secara bebas. Agar pihak mereka,berbelanja lebih sedikit, Maxim Malaysia memperkenalkan komisen rendah dan banyak lagi faedah menarik untuk mereka.

Info

Maxim merupakan aplikasi mudah alih antarabangsa yang berkhidmat kepada sebanyak 18 negara di seluruh dunia. Aplikasi ini mempunyai lebih daripada berjuta-juta pengguna yang memuat turun dalam semua pasaran aplikasi yang tersedia. Organisasi sebegitu tinggi sentiasa berusaha sedaya upaya untuk mengekalkan standard, reputasi dan keselamatan dan keselamatan pengguna yang dijunjung di atas senarai keutamaan. Maxim Malaysia akan sentiasa bekerjasama dengan semua agensi kerajaan bagi memastikan kedaulatan undang-undang sentiasa ditegakkan.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Zoey Rahman Terima Anugerah Male Celebrity Entrepreneur Award

RIZMAN RUZAINI

RR Beli & Menang Tawar Hadiah Proton X50 Sentuhan Rizman Ruzaini