in , ,

Masuk Percuma! Istana Budaya Menganjur Konsert Rentak Kita Pada 22 & 23 Oktober 2021

Konsert Rentak Kita akan berlangsung pada 22 & 23 Oktober 2021 iaitu pada hari Jumaat & Sabtu jam 8:30 malam di Panggung Sari, Istana Budaya. Yang penting, konsert ini tidak perlu bertiket, korang boleh masuk secara percuma!

Orkestra Tradisional Malaysia (OTM) iaitu satu antara dua orkestra yang terdapat di bawah pengurusan Istana Budaya (IB) bakal mengadakan sebuah konsert berkonsepkan ‘merentasi zaman’ bertajuk “Konsert Rentak Kita”. 

Konsert pertama Istana Budaya bagi tahun 2021 ini bakal menghimpunkan seleksi lagu- lagu Melayu, etnik, kreatif dan nusantara yang malar segar dalam 4 fragmen selama 2 jam

Konsert Rentak Kita

Konsert ini akan dimulakan dengan himpunan gema kompang, rebana, gendang, akordian, gambus serta seruling sehinggalah transisi alunan instrumen moden secara live diketuai oleh Yazid Zakaria, konduktor OTM, yang akan memberi semangat penyatuan dalam satu rentak dan rasa. 

Antara lagu-lagu yang akan dipersembahkan adalah “Puteri Ledang”, “Joget Sayang Disayang” dalam fragmen Belagu Melayu manakala lagu “Tandang Bermadah” dan medley “Sumandak Sabah” serta “Original Sabahan” dalam fragmen Belagu Etnik

Fragmen ketiga Belagu Kreatif pula akan memberi momentum yang lebih bertenaga kepada penonton dengan susunan rentak kontemporari termasuk lagu “Canggung”, “Anta Permana” dan “Entah Jadi Entah Tidak”. 

Fragmen terakhir, Belagu Nusantara, akan diisi dengan medley lagu “Sendiri” dan “Biru Mata Hitamku” yang digubah khas dengan sentuhan nusantara. 

Masuk Percuma! Istana Budaya Menganjur Konsert Rentak Kita Pada 22 & 23 Oktober 2021

Artis jemputan yang turut sama menyerikan konsert ini adalah Dato’ Andre Goh, Mus May, Siti Nordiana, Bob Yusof, Linda Nanuwil dan Anis Syazwani

“Rentak Kita” dipentaskan oleh Istana Budaya dengan sokongan Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) bertujuan memartabatkan muzik tradisional agar nilai estetika irama ini kekal kompetitif dalam industri muzik tanah air. 

Masuk Percuma! Istana Budaya Menganjur Konsert Rentak Kita Pada 22 & 23 Oktober 2021
Bob Yusuf

Konsert ini akan dipentaskan pada 22 dan 23 Oktober 2021, jam 8:30 malam di Panggung Sari, Istana Budaya secara percuma kepada orang ramai. 

Pas percuma boleh didapati bermula 12 Oktober 2021 bermula 11 pagi sehingga 4 petang di Kaunter Box Office Istana Budaya

Tempat duduk adalah terhad berdasarkan kapasiti yang dibenarkan MKN dan orang ramai diminta mematuhi SOP yang telah ditetapkan sepanjang berada di Istana Budaya. 

Masuk Percuma! Istana Budaya Menganjur Konsert Rentak Kita Pada 22 & 23 Oktober 2021
Anis Syazwani

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

MySejahtera Akan Perkenalkan Fungsi Aduan Untuk Orang Yang Melanggar SOP

Filem HANTU KE LIMA Kupas Isu Influencer Mengejar Konten Demi Viral