in

Mamee Raikan Anak-Anak Yatim Sambil Berbuka Puasa

Sedar tak sedar, hari ini kita dah pun sampai ke hari 18 dalam bulan Ramadan al Mubarak. Cepat betul masa berlalu. Macamana puasa korang semua setakat ni? Okay ke tak ni? Maklumlah, bulan Ramadan memang banyak dugaan dan cabaran yang kita akan tempuh. Harapan Budiey korang semua dapat bertahan dan bersabar sehingga ke hari terakhir Ramadan. Barulah boleh seronok untuk beraya.

Sentuh pasal puasa ni, teringat Budiey dengan kenangan masa belajar di asrama dulu. Kalau tiada juadah untuk bersahur, biasanya Budiey makan snek Mamee je. Kadang-kadang, selalu sangat makan nasi masa bersahur pun naik bosan dan muak jugak, kan? Sekali sekala bertukar selera dengan makan snek Mamee pun kira ok gak lah. Alhamdulilah syukur sebab tu pun rezeki gak namanya. Bagi Budiey, snek Mamee senang nak sediakan, dan memang cepat dihidangkan. Taklah membazir masa untuk dihidangkan.

Mamee Sllrrrp Cup-Ayam 3D

Untuk info pembaca, produk Mamee ni dah lebih 40 tahun berada di pasaran. Siapa yang tak tahu dengan produk snek ni tak tahu la kan. Memang popular, sebut je nama Mamee ni, semua orang kenal. Yang penting sekali, produk ini tak perlu diragui kerana ia dah diperakui sebagai produk yang HALAL oleh JAKIM.

Buktinya, korang boleh buka LAMAN WEB JAKIM. Di situ, korang boleh buat carian dengan menaip: PACIFIC FOOD PRODUCTS SDN BHD. Pergi ke tab SYARIKAT. Kemudian, klik ikon sebelah tarikh tu untuk melihat senarai produk MAMEE yang ditelah disahkan HALAL oleh JAKIM. Sangat mudah.

mamee

Masa kat supermarket hari tu, Budiey ada jumpa beberapa perisa terbaru Mamee Monster and Mamee Sllrrrp. Mmm, packeging pun dah lain dengan reka bentuk yang lain.

MameeMonster-Chicken

Mamee Monster

MameeMonster-BBQ

Perisa Barbeque. Enak dimakan begitu sahaja.

Antara perisa yang Budiey rasa best sangat ialah Kari Xtra Pedas. Sesuai untuk makan sahur. Selain mengenyangkan, perisa ni memang lazat habislah. Tak caya, korang boleh rasa sendiri. Sekali makan mesti korang nak makan lagi.

Terbaru, Budiey dapat info yang mana Mamee Double Decker Group juga turut menawarkan pelbagai perisi dari snek kepada minuman seperti Mamee Instant Noodle, Mister Potato, Corntoz, Mamee Monster, Double Decker, Smax, Funkees, Cheers Asian Drink, Cheers Carbonated Drink, Fruit Nation, Liteyo Yogurt Drink & Nutrigen.

Apa-apa pun, syukurlah dengan nikmat yang Tuhan kasi. Kat negara kita ni, memang banyak makanan lazat-lazat. Cuba korang tengok kat Somalia sana, anak-anak kurus kering sebab tak cukup zat makanan. Kesian betul kat diorang. Kemarau kat sana makin lama makin teruk sehingga menjejaskan mutu makanan dan menyebabkan orang di sana jadi kebuluran.

Jadi, bagi Budiey apa yang kita makan di bulan puasa ni biarlah sederhana dan berpada-pada. Sekaligus, di bulan puasa ni, menginsafkan dan menyedarkan kita bahawa jika kita susah, rupanya ada lagi yang susah dari kita. Kalau kita lapar, maka ada lagi orang yang lebih lapar dari kita.

Bertepatan dengan itu, Mamee juga telah bersetuju untuk bersama-sama dengan budiey.com bagi mengadakan satu majlis amal dengan menganjurkan Majlis Berbuka Puasa bersama Anak-Anak Yatim dari Madrasah Anak Yatim dan Tahfiz Quran Hashimiah yang beralamat di No 111-3, Kompleks Pasar Borong, Jalan 2/3 A, km12 Jalan Ipoh Selayang, 68100 Batu Caves, KL pada 23 Ogos ini. Tak sabar rasanya nak berbuka bersama anak-anak yatim ni.

Terima kasih Mamee!

Di sini Budiey nak mengucapkan berbanyak terima kasih kepada Mamee kerana sudi menaja dan yang lebih penting dapat berkongsi kegembiraan bersama insan yang lebih memerlukan. Selain menyediakan juadah berbuka puasa, Mamee juga akan menghulurkan goodies hari raya untuk anak-anak yatim yang bakal diraikan nanti. Budiey harap sangat majlis amal ini sikit sebanyak memberikan sinar bahagia dan yang penting sekali diorang happy.

Pastinya selepas majlis berbuka puasa nanti, Budiey akan kongsikan pengalaman berbuka bersama anak-anak yatim di blog ni.

Untuk semua, selamat berpuasa!

IMG_6950

What do you think?

73 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Loading…

0

Written by Budiey (Admin)

Penggemar filem seram yang sentiasa mengemaskini pengetahuan tentang gajet & teknologi masa kini dan masih tegar menjadi penulis portal hiburan & gaya hidup sepenuh masa sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber yang aktif menemubual selebriti dan menerbitkan video Buletin Viral di Budiey Channel.

Drama Bersiri Bola Cinta Musim Ke-2

U Mobile Set For Growth With New FMCG Distributor