in ,

‘Malaysia Buat Jenayah Yang Tidak Boleh Dimaafkan’ – Korea Utara Putus Hubungan Dengan Malaysia

Media pemerintah Korea Utara, KCNA, melaporkan bahawa Korea Utara memutuskan hubungan diplomatik dengan Malaysia selepas negara itu mengekstradisi seorang rakyatnya ke Amerika Syarikat (AS).

Menurut laporan media tempatan, pada 9 Mac, mahkamah tinggi Malaysia memutuskan bahawa rakyat Korea Utara, Mun Chol Myong, akan diekstradisi ke Amerika Syarikat untuk menghadapi tuduhan pengubahan wang haram.

Mun ditangkap pada tahun 2019 setelah Amerika Syarikat menuduhnya mencuci wang melalui syarikat dan mengeluarkan dokumen palsu bagi menyokong penghantaran haram ke Korea Utara. Mun menentang permintaan ekstradisi, dengan alasan bahawa ia bermotifkan politik.

Menurut kementerian terbabit, Pyongyang menyatakan bahawa hukuman ekstradisi oleh Malaysia adalah tindakan jenayah dan kejahatan yang tidak boleh dimaafkan.

“Tindakan Malaysia telah menghancurkan seluruh landasan hubungan dua hala berdasarkan penghormatan terhadap kedaulatan,” kata satu kenyataan yang ditulis di KCNA.

Hubungan erat Malaysia dengan Korea Utara semakin merosot setelah Kim Jong Nam – saudara kepada pemimpin Kim Jong-un – terbunuh di lapangan terbang Kuala Lumpur pada Februari 2017.

“Kami telah memberi amaran terlebih dahulu bahawa AS – manipulator di belakang pentas dan penyebab utama kejadian ini – juga harus membayar harganya,” lapor KCNA.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Blog Featured | 16

Bapa Achey Meninggal Dunia

Khairy Jamaluddin | 17

Perkongsian KJ Tentang ‘Side Effect’ Vaksin Dari China Selepas Disuntik Buat Netizen Terhibur