in

Makan Angin Ambang 2018: 10 Destinasi Tahun Baharu Paling Popular bagi Rakyat Malaysia

Makan Angin Ambang 2018: 10 Destinasi Tahun Baharu Paling Popular bagi Rakyat Malaysia

  • Riang ria di kota: Rakyat Malaysia lebih gemar mengunjungi bandar raya seperti Bangkok, Hong Kong dan Taipei untuk menyambut ketibaan tahun baharu
  • Pemburu salju: Lebih ramai pelancong Malaysia kunjungi London, Tokyo dan Paris untuk menikmati pengalaman musim salju di kota-kota tersebut

KUALA LUMPUR 15 Disember, 2017 – Hotels.com mengumumkan sepuluh destinasi Tahun Baharu paling popular bagi pengembara Malaysia tahun ini, sambil kita bersiap sedia untuk mengucapkan selamat tinggal kepada tahun 2017.

Destinasi di rantau ini seperti Bangkok, Hong Kong dan Taipei, yang terkenal dengan sambutan Tahun Baharu yang meriah dan pertunjukan bunga api yang berwarna-warni, ialah tiga destinasi hujung Disember paling popular bagi pengembara Malaysia tahun ini, dengan angka kunjungan yang melonjak tinggi.

“Disember ialah musim percutian rakyat Malaysia, memandangkan sambutan Tahun Baharu adalah serentak dengan musim cuti sekolah. Berasaskan data kami, terdapat peningkatan besar dalam perjalanan luar negara oleh pelancong Malaysia tahun ini, menyebabkan pertambahan ketara dalam jumlah pencarian destinasi serantau seperti Hong Kong dan bandar raya Eropah seperti Paris dan London,” kata Jessica Chuang, Pengarah Serantau bagi China Raya, Asia Tenggara & India bagi Jenama Hotels.com.

Selamat Datang, 2018 – Destinasi hujung tahun paling popular bagi
pelancong Malaysia

Penarafan 2017 Destinasi Penarafan 2016
1 Bangkok 1
2 Hong Kong 4
3 Taipei 3
4 Singapura 2
5 London 6
6 Tokyo 8
7 Paris 18
8 Seoul 7
9 Bali 9
10 Osaka 14

Pertunjukan bunga api dan pengiraan detik tahun baharu

Bangkok mengekalkan kedudukannya sebagai destinasi Tahun Baharu paling popular bagi pelancong Malaysia tahun ini. Ibu kota Thailand ini masyhur dengan aktiviti hiburan dan kebudayaan ambang tahun baharu yang menarik di Silom dan pertunjukan bunga api yang mengagumkan di tebing Sungai Chao Phraya. Terletak hanya beberapa minit berjalan kaki dari pusat-pusat hiburan dan keriangan yang popular di Bangkok, Novotel Bangkok Platinum Pratunam menarik perhatian pengunjung yang celik teknologi, dengan kelengkapan berteknologi tinggi dan bilik yang canggih lagi selesa.

Hong Kong naik dua anak tangga untuk menjadi destinasi hujung Disember kedua paling popular bagi pelancong Malaysia tahun ini. Pesta pengiraan detik Tahun Baharu penuh glamor diwarnai pertunjukan bunga api berirama yang menerangi Pelabuhan Victoria, yang merupakan mercu tanda terkenal bandar raya. Hotel InterContinental Hong Kong, menjanjikan pemandangan pertunjukan bunga api yang menakjubkan kepada tetamunya dari tingkap dan balkoni hotel. Hotel serba mewah ini terletak di tepian air kawasan Pelabuhan sebelah Kowloon,

Keindahan musim salju

Ringgit Malaysia kini terus kukuh, dengan semakin ramai warga Malaysia melancong ke destinasi di Jepun dan Eropah untuk bersuka-ria bermain salji.

London merupakan destinasi hujung Disember kelima paling popular bagi pelancong Malaysia tahun ini, manakala Paris melonjak 11 anak tangga untuk berada di tempat ke tujuh. Dengan pelbagai pasar percutian hujung tahun yang berwarna-warni, Disneyland Paris yang mempesonakan dan Champs-Élysées yang dihiasi dengan indah, Paris menjadi destinasi paling sesuai untuk menikmati pengalaman musim dingin bersama keluarga di Eropah. Sementara itu Le Meurice, yang dianggap sebagai antara hotel paling anggun di dunia, terletak berhampiran Marché de Noel Paris, karnival perayaan bermusim yang popular di ibu kota Perancis ini.

Pengalam Musim Salju: Destinasi Musim Dingin paling popular bagi pelancong Malaysia

Penarafan 2017 Destinasi
1 London
2 Tokyo
3 Paris
4 Seoul
5 Osaka
6 Sapporo
7 Amsterdam
8 Beijing
9 New York
10 Milan

Rakyat Malaysia juga melancong ke bandar-bandar utama di Jepun untuk menyelami keindahan musim dingin. Tokyo dan Osaka menawarkan pengalaman percutian bandar dan budaya yang hebat, manakala Sapporo pula merupakan titik tumpuan peminat sukan musim sejuk untuk memulakan pengembaraan bermain ski atau papan salji. Terletak hanya 20 km dari kawasan pusat bandar, resort ski Sapporo Teine sudah lama menjadi destinasi percutian musim sejuk terkenal – malah kota ini juga menganjurkan Olimpik Musik Sejuk 1972. Pusat bandar Sapporo dilitupi salji tebal setiap tahun, dengan purata salji tahunan 6.3 meter. Pemenang Anugerah Paling Disukai Tetamu Hotels.com tahun ini, JR Tower Hotel Nikko Sapporo menawarkan penginapan terbaik untuk meneroka daya tarikan pusat bandar, yang digelar Pintu Masuk ke Hokkaido.

“Sambil rakyat Malaysia menuju ke destinasi popular seperti Bangkok, Tokyo dan Paris untuk merayakan Tahun Baharu, Hotels.com teruja untuk terus menyediakan nilai terbaik untuk menambah baik pengalaman kembara. Dengan 25 juta ulasan tetamu yang sahih, Hotels.com juga mempunyai maklumat dan risikan yang diperlukan untuk membantu pelancong Malaysia merancang percutian Disember impian mereka,” tambah Jessica.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Peraduan Premiere With Budiey Menonton Filem THE MOUNTAIN BETWEEN US

Lenovo Malaysia Brings Festive Perks to Customers