in , ,

Alvin Chong Jadi Hos dalam Podcast ‘R U OK?!’, Disiarkan di Youtube & Spotify

Artis berbakat besar, Alvin Chong mencapai salah satu matlamat utamanya untuk tahun ini dengan melancarkan podcast pertamanya ‘R U OK?!” secara rasmi.

Platform kandungan akan dihoskan di Spotify dan YouTube kerana Alvin ingin mewujudkan kebolehaksesan untuk penontonnya dengan motif untuk memberi inspirasi dan berkhidmat kepada orang lain sambil memanfaatkan profilnya dan mengambil tanggungjawab sosial sebagai tokoh awam.

“Memandangkan saya telah banyak berkembang bukan sahaja sebagai seorang individu tetapi dalam industri hiburan, saya sampai ke tahap bukan sahaja mahu menjadi lebih terbuka dan terdedah tetapi saya juga mahu menjadi lebih bertujuan dalam cara yang memperkasakan kerana saya tahu itu tiada dua orang yang mempunyai pengalaman berkongsi yang sama,”

– ALVIN CHONG

Dengan tema yang ditetapkan untuk setiap musim, episod podcast ditetapkan untuk dikeluarkan setiap hari Rabu dwi-mingguan pada jam 9 malam. 

Musim pertama akan memfokuskan kepada isu yang dihadapi oleh golongan milenium dan Gen Z pada abad ke-21 seperti kesihatan mental, perselisihan keluarga dan diskriminasi di tempat kerja dan setiap episod akan menampilkan tetamu seperti Diana Danielle, Yonnyboii dan Anis Nabilah untuk menamakan beberapa.

Objektif Alvin untuk “R U OK?!” podcast adalah untuk mencipta jalan untuk memberi penerangan tentang subjek seperti pantang larang dan isu sosial sambil juga membina komuniti yang berkongsi pandangan yang sama tentang isu tersebut dan diilhamkan untuk membuat perubahan dalam negara.

Nama ‘R U OK?!’ berpunca daripada niat Alvin yang ingin menawarkan keselesaan kepada pendengarnya manakala pemesejan dari setiap episod direka secara unik untuk membenarkan kebebasan dalam perspektif untuk pendengar, dengan menunjukkan kontras perspektif antara hos dan tetamu.

“Saya dapati pada masa kini orang tidak sering bertanya soalan ini, terutamanya kepada orang tersayang. Saya dapati adalah sangat penting untuk kita mengambil berat tentang orang di sekeliling kita, terutamanya keluarga & rakan kita. Yang kelakarnya, semakin rapat kita, semakin lalai kerana kita cenderung untuk mengambil mudah sesuatu dan kebaikan orang.”

– ALVIN CHONG

Adakah anda pernah mendapati diri anda terperangkap dalam kesibukan hidup, hanya untuk melihat sekeliling dan menyedari bahawa rakan anda sedang berseronok tanpa anda?

Itulah perasaan FOMO atau takut terlepas. Tetapi bagaimana jika kami memberitahu anda bahawa anda boleh mengubah perasaan ini menjadi peluang untuk mempromosikan kesejahteraan dan kesihatan mental?

Itulah matlamat Cabaran Kesejahteraan Sosial #NoFOMO, pertandingan video pendek yang dilancarkan oleh Persatuan Insurans Hayat Malaysia (LIAM) dan 16 syarikat ahlinya.

Kami menjemput golongan muda untuk mempamerkan kreativiti dan kemahiran kandungan video mereka, memfokuskan pada elemen utama kesejahteraan: kesihatan fizikal, emosi dan kewangan.

Hari ini, kami sangat teruja untuk menyertai Ketua Pegawai Eksekutif LIAM, Encik Mark O’Dell, bersama pelakon dan penyanyi Malaysia Alvin Chong dan Maggy Wang di Universiti Sunway untuk pelancaran “R U OK?!” Podcast, dengan kerjasama #NoFOMOChallenge.

Inisiatif ini disokong oleh kedua-dua LIAM, Rangkaian Pendidikan Kewangan (FEN) dan Universal Music Malaysia, dan bertujuan untuk meningkatkan kesedaran tentang kesihatan mental dan menggalakkan kesejahteraan sosial dalam kalangan belia Malaysia.

LIAM & Alvin Chong Kini Bergabung Jadi Hos dalam Podcast 'R U OK?!'

Mengenai The R U OK?! Podcast

R U OK?! ialah podcast baharu yang dihoskan oleh Alvin, bertujuan untuk menggalakkan orang ramai bersuara. Ia merangkumi pelbagai topik dan tidak mengelak daripada perbualan kontroversi. Podcast menyediakan ruang yang selamat untuk semua orang meluahkan pendapat mereka, dengan hos dan tetamu menawarkan perspektif yang berbeza. Nama ‘R U OK?!’ adalah menghiburkan, kerana ia berfungsi sebagai peringatan bahawa pendengar tidak bersendirian dan tidak mengapa untuk tidak berbaik-baik. Dalam dunia di mana orang sering menyembunyikan perjuangan mereka, podcast adalah peringatan untuk menjaga diri sendiri dan orang tersayang.

Selain itu, podcast ialah platform untuk menggalakkan individu bersuara dan menggunakan suara mereka untuk kebaikan, menekankan bahawa tiada siapa yang perlu takut untuk berbuat demikian. Dengan melakukan ini, ia membantu generasi muda memahami kepentingan kesihatan mental, yang telah menjadi kebimbangan utama di negara ini.

Semasa podcast itu, Encik Mark, seorang pemastautin jangka panjang di Malaysia, menekankan kepentingan kesejahteraan kewangan yang baik dalam mencapai matlamat hidup, menggalakkan kebebasan, dan, yang paling penting, kebebasan kewangan. LIAM telah menjalankan program latihan dengan kerjasama Kementerian Pendidikan sejak 2016, memberikan peluang kepada bakat muda untuk menyumbang kepada pembangunan negara.

Untuk menambah keterujaan, penonton telah dijamu dengan tayangan perdana Episod 1 Alvin ‘R U OK?!’ podcast.

Dalam usaha untuk mempromosikan lagi kepentingan kesejahteraan emosi, Alvin sendiri telah memberi tenaga kepada orang ramai dengan menyertai #NoFOMOChallenge. Dia mengetuai pertuduhan itu dengan melengkapkan Cabaran Smilfey, yang mempamerkan komitmennya untuk mengekalkan gaya hidup yang sihat dan seimbang.

Ikuti “R U OK?!” di Spotify & YouTube setiap hari Rabu (Dua mingguan) jam 9 malam. Episod pertama akan menampilkan Diana Danielle membincangkan kesedaran kesihatan mental.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Ryan Bakery & Andi Bernadee Bergabung dalam Lagu RAYA LAST MINIT

Ali Puteh Sedih Tak Dapat Jumpa Hamzah Sejak Arwah Abam Meninggal