in , ,

L’ÉTAPE MALAYSIA Tour De France Bakal Semarakkan Arena Berbasikal 

Acara julung kali itu akan dilangsungkan di Pantai Desaru dengan laluan pemandangan indah menanti penunggang amatur dan berpengalaman

PANTAI DESARU, 29 MAC 2022 – Pencinta-pencinta aktiviti berbasikal di Malaysia akhirnya berpeluang merasai sendiri pengalaman berkayuh dalam perlumbaan Tour De France dengan menyertai L’Étape Malaysia yang bakal dilangsungkan buat julung kalinya pada 4 Jun 2022, iaitu kurang dari tempoh tiga bulan dari sekarang!

Digelar selaku “Acara Berbasikal Terulung Dunia”, L’Étape oleh Tour de France adalah satu-satunya siri ‘cyclosportive’ yang memberi peluang buat penunggang basikal amatur untuk berkayuh ibarat sang juara Tour de France dengan penuh semangat sambil menikmati suasana dan pemandangan indah secara berkumpulan bersama penunggang-penunggang lain. Acara bersiri ini telah pun dilangsungkan di lebih 20 buah negara termasuk Perancis, China, Thailand, Mexico, Brazil, Australia dan Malaysia kini akan menjadi destinasi terbaharunya.

L'Etape Malayia 2022 - Speech By En Riduwan Matni  (Muse Group Asia)

L’Étape Malaysia adalah anjuran bersama MUSE Group Asia dan Sports Johor Sdn. Bhd. dengan rakan-rakan kongsi lain seperti Malaysia Airlines,  Desaru Coast, aminoVITAL, Chek Hup, Majlis Sukan Negeri Johor, dan Buletin FM.

Ia pastinya menjadi acara ikonik buat para pencinta acara berbasikal kerana mereka akan dicabar untuk berkayuh seperti seorang pelumba profesional menerusi dua pilihan jarak laluan berlainan iaitu 140km dan 60km. Sebanyak lima kategori akan dipertandingkan bagi kedua-dua jarak berkenaan: Lelaki Individu, Wanita Individu, Lelaki Berpasukan (6 sepasukan), Wanita Berpasukan (6 sepasukan) dan and Pasukan Campuran (6 sepasukan dengan sekurang-kurangnya 1 ahli wanita).

“Sebagai tuan rumah bagi L’Étape Malaysia, kami berharap ianya dapat memartabatkan sektor pelancongan di Johor bagi mencapai reputasi premium yang sepatutnya; iaitu untuk meletakkan serta mengukuhkannya di peringkat global. Acara seperti ini membantu memperkenalkan Johor kepada pelawat tempatan dan antarabangsa. Kami berharap peserta L’Étape Malaysia bukan sahaja datang ke sini untuk berbasikal tetapi juga merasai budaya ikonik Johor, tempat menarik dan makanan di sini,” kata Datuk Onn Hafiz bin Dato’ Ghazi, Menteri Besar Johor.

L'Etape Malayia 2022 - Speech By Mb

Beliau menyambung, “secara keseluruhannya, saya berharap L’Étape Malaysia dapat menunjukkan kepada dunia luar bahawa Johor adalah destinasi bertaraf dunia, sama ada dari segi infrastruktur, acara dan modal insan. Kami berkemampuan menganjurkan lebih banyak acara bertaraf global. Ini adalah sesuatu yang akan diusahakan oleh Kerajaan Negeri Johor di bawah pimpinan saya pada masa akan datang.”

Kesemua laluan yang telah mendapatkan kelulusan pakar-pakar Tour de France adalah dirancang khusus mengikut kesesuaian kumpulan penunggang baharu mahupun berpengalaman. Acara ini akan dilangsungkan di Pantai Desaru yang serba indah di mana para peserta berkesempatan untuk menikmati pemandangan mengasyikkan sambil menyusuri kedua-dua laluan landai dan berbukit yang mencabar di sepanjang pinggir pantai. Selain landskap semulajadi yang mempesonakan, para penunggang juga akan dapat menikmati cuaca berangin sepanjang tahun di sini. Destinasi peranginan pantai bersepadu ini menampilkan sebilangan rangkaian hotel dan resort terkemuka dunia, dua lapangan golf bertaraf kejohanan, sebuah pusat persidangan serta sebuah taman tema air. 

L'Etape Malaysia 2022 Official Launch (1)

“ASO dan Tour de France berasa bangga untuk menjejakkan kaki ke Malaysia untuk kali pertama bagi penganjuran acara L’Étape Malaysia oleh Tour de France. Kami berbesar hati untuk memberi peluang kepada para penunggang basikal tempatan untuk menikmati sendiri pengalaman berlumba dalam Tour de France di laluan Pantai Desaru yang serba indah. Layanan mesra Malaysia yang terkenal di mata dunia sememang boleh diterap bersama nilai-nilai Tour de France, dan kami yakin semua peserta amatur L’Étape Malaysia oleh Tour de France pasti akan turut merasai semangat dan pengalaman yang sama sebagaimana yang dilalui penunggang profesional ketika beraksi di pentas Tour de France,” kata Clément Galzy daripada Amaury Sport Organisation (ASO).

“Kami begitu teruja untuk membawa acara ini ke Malaysia. Malaysia sememangnya memiliki cukup ramai penunggang basikal berpengalaman dan amatur kerana sambutan yang kami perolehi adalah amat memberangsangkan. Setakat ini, sebanyak 75% kapasiti sudah pun terjual dan kami mensasarkan penyertaan 4,000 pelumba bagi edisi sulung L’Étape Malaysia ini.

Ini menunjukkan betapa sukan berbasikal semakin mendapat tempat di hati orang ramai di Malaysia dan benua Asia secara keseluruhan. Kami sedia mengalu-alukan mereka ke Pantai Desaru yang indah ini untuk mengambil bahagian dalam L’Étape Malaysia yang pastinya meninggalkan seribu satu kenangan untuk semua,” kata Ketua Pegawai Eksekutif MUSE Group Asia, Riduwan Matni.

Pengurus Besar Sports Johor Hj Mohd Johari Bin Tarmidi, juga berkongsi sentimen sedemikian dan berasa terdorong dengan sokongan padu daripada komuniti berbasikal Malaysia. “Kami bangga dapat menganjurkan acara ini di Johor bersama rakan kongsi MUSE Group Asia.

Selama ini, memang menjadi visi kami untuk mewujud dan membangunkan komuniti kesukanan di Johor dan Malaysia. Justeru, kami tidak dapat memikirkan ada cara lebih baik lebih baik lagi daripada membawa acara berprestij seperti L’Étape ke Malaysia untuk untuk menarik penyertaan komuniti penunggang basikal dari seluruh tanah air,” katanya.

Para peserta tidak perlu bimbang mengenai aspek keselamatan kerana L’Étape Malaysia adalah acara yang telah mendapat kelulusan daripada Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia. Keselamatan semua peserta adalah menjadi keutamaan penganjur dengan semua jalan laluan perlumbaan akan ditutup sepenuhnya pada hari acara berlangsung. Stesen makanan dan minuman akan ditempatkan di lokasi bersesuaian selain bantuan-bantuan lain seperti sokongan mekanikal dan perubatan kecemasan juga disediakan.

Dalam usaha untuk mengurangkan risiko jangkitan COVID-19, para peserta akan diminta mengikuti Prosedur Operasi Standard seperti berikut:

  • Semua peserta digalakkan untuk menjalani ujian saringan kendiri sebelum berangkat ke venue acara dan kepada mereka yang didapati positif dalam tempoh 48 jam sebelum hari acara tidak akan dibenarkan untuk mengambil bahagian. 
  • Pelitup muka perlu dipakai pada setiap masa, termasuk ketika menunggu perlumbaan bermula. Bagaimanapun, pemakaian pelitup muka adalah dikecualikan sewaktu perlumbaan. 
  • Untuk mengekalkan jarak sosial, semua peserta akan dibahagikan kepada beberapa kumpulan kecil mengikut kelajuan purata kayuhan mereka dengan jurang 15 minit di antara setiap kumpulan. 

Jumlah pendaftaran untuk L’Étape Malaysia telah pun mencecah 3,100 setakat ini dan angka itu dijangka akan terus bertambah. Dengan slot penyertaan yang terhad, jangan lepaskan peluang untuk mendaftar   www.letapemalaysia.com. Tarikh tutup pendaftaran adalah pada 4 Mei 2022. 

Kesemua peserta L’Étape Malaysia akan menerima  sehelai jersi perlumbaan rasmi   L’Étape Malaysia yang dibuat oleh jenama terkemuka Triathlon Switzerland, ZOOT, selaku rakan pakaian rasmi acara ini. Kepada para pelumba yang berjaya menamatkan perlumbaan dalam tempoh masa yang ditetapkan, mereka akan menerima pingat perlumbaan, beg tali cerut dan e-sijil. Hadiah Utama berupa pakej penerbangan dan penginapan empat malam untuk menyertai L’Étape du Tour, Tour De France pada Julai 2022 juga menjadi rebutan buat mereka  berlumba dalam kategori Lelaki Individu dan Wanita Individu. Ia semestinya tawaran sekali dalam seumur hidup!

Antara syarikat dan jenama yang tampil menjayakan L’Étape Malaysia termasuklah Desaru Coast sebagai tempat rasmi; Malaysia Airlines sebagai Syarikat Penerbangan Rasmi; Penaja Utama Chek Hup dan Majlis Sukan Negeri Johor,; aminoVITAL sebagai Pemakanan Sukan Rasmi; dan BuletinFM sebagai Radio Rasmi. Rakan Kongsi Sokongan termasuk; Garmin sebagai peranti basikal rasmi, Oakley sebagai kacamata rasmi, Hap Seng Star Mercedes-Benz Malaysia sebagai kereta rasmi, Tissot sebagai Jam Tangan Rasmi, ZOOT sebagai Pakaian Rasmi, Drink OPI sebagai Minuman Protein Rasmi, YAS Microinsurance sebagai pembekal insurans rasmi, Iskandar Investment, Cycology, Majlis Kebajikan dan Sukan Anggota-Anggota Kebajikan (MAKSAK), ChampionChip, Orange Room, FACTOR, Plan A, The Westin; bersama Rakan Media TIKTOK, TheVibes.com, Cycling Malaysia; serta Rakan Strategik Kedutaan Perancis Malaysia dan CCI France Malaysia.

Untuk keterangan lanjut berkenaan laluan perlumbaan, idea penginapan dan lain-lain Soalan Lazim, sila layari www.letapemalaysia.com / www.facebook.com/letapemalaysia / www.instagram.com/letapemalaysia  / www.tiktok.com/@letapemalaysia 

#LEtapeMY2022

#LEtapeMalaysia

#LEtapeByTourDeFrance

L'Etape Malaysia Official Car Hap Seng Star Mercedes Benz

Mengenai Amaury Sport Organisation

Amaury Sport Organization ialah sebuah syarikat yang memiliki, mereka- bentuk dan menganjurkan acara sukan antarabangsa yang terkemuka. Khusus dalam acara ‘non-stadia‘, ia mempunyai kepakaran dalaman tentang profesion yang dikaitkan dengan organisasi, media dan jualan acara sukan. A.S.O. menganjurkan 240 hari pertandingan setiap tahun, iaitu 90 acara di 25 negara.

A.S.O. terlibat dalam 5 sukan utama termasuk berbasikal bersama Le Tour de France, sukan permotoran bersama Dakar, berlayar bersama Tour Voile, acara sukan massa bersama Schneider Electric Marathon de Paris dan sukan golf bersama Lacoste Ladies Open de France. Amaury Sport Organisation ialah anak syarikat Amaury Group, media dan kumpulan sukan yang memiliki akhbar L’Equipe.

Mengenai Muse Group Asia

MUSE Group merupakan agensi aktivasi jenama dan pemasaran berasaskan pengalaman yang berkepakaran dalam MUZIK, SUKAN dan HIBURAN, dengan engalaman yang meluas dalam mengendalikan acara antarabangsa dan berskala besar terutamanya dalam sukan. Kami juga diberi kepercayaan untuk menjadi perunding kepada sebilangan besar syarikat cip biru dan agensi kerajaan di rantau ini. Di Malaysia sahajam MUSE telah menganjurkan cara sukan besar seperti Spartan Race,  Marvel Run,  HSN21km – acara Maraton separuh terbesar Malaysia dan banyak lagi. Berbekalkan pengalaman beroperasi selama 10 tahun di Asia Tenggara, MUSE adalah antara agensi sukan tempatan terbesar di rantau ini dengan tiga pejabat didirikan di Kuala Lumpur, Bangkok dan Singapura.

About Sports Johor

Sports Johor Sdn Bhd (SJSB) adalah sebuah syarikat pengurusan sukan yang ditubuhkan di bawah inisiatif kerajaan negeri Johor dan dimiliki sepenuhnya oleh Kumpulan Prasarana Rakyat Johor Sdn Bhd (KPRJ).

SJSB akan menjadi pemangkin kepada semua program pembangunan sukan di Johor dengan menyatukan semua aktiviti dan program sukan di bawah satu bumbung. Usaha ini bertujuan untuk memperkasakan sukan sebagai industri, sukan sebagai gaya hidup dan menyatukan Bangsa Johor yang dapat membentuk masyarakat Johor menjadi lebih berdaya saing dan berdaya tahan.

SJSB berfungsi bukan sekadar memberi fokus kepada penganjuran temasya Sukan Malaysia (SUKMA), tetapi turut melibatkan elemen elemen kecemerlangan sukan yang lebih meluas dalam menjadikan sukan sebagai satu industri, gaya hidup, ejen perubahan, penyatuan rakyat dan mewujudkan ‘resilience society’ yang membawa kemakmuran ekonomi yang meluas secara holistik kepada rakyat dan Negeri Johor secara keseluruhan menjelang tahun 2030.

www.kprj.com.my/sportsjohor

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Siti Nurhaliza | 13

“Saya Tak Perlu Menjerit Nyanyi Lagu Aina Abdul,” – Siti Nurhaliza

Siti Nurhaliza 2020 | 14

Siti Nurhaliza is Unveiled as the Face of Swarovski Hari Raya 2022 Campaign