in ,

TV2 Siar Siri Penyiasatan Jenayah Dalam LEGENDS

Radio Televisyen Malaysia (RTM) menyiarkan kisah penyiasatan dan jenayah dalam siri Inggeris bertajuk “Legends” yang mula menemui penonton pada 21 Januari lalu. Turut dibintangi pelakon Morris Chestnut, Ali Larter, Sean Bean dan Tina Majirino, ia bersiaran setiap Ahad, pukul 10.30 malam di TV2.

20 episod siri Inggeris arahan David Semel mengisahkan seorang agen FBI di Amerika Syarikat yang di tugaskan untuk menyiasat dan menyelesaikan kes-kes jenayah. Beliau memasuki organisasi jenayah dengan menyamar sebagai orang lain. Beliau menggunakan pelbagai identiti mengikut situasi. Agen ini mempunyai satu kebolehan yang unik iaitu keupayaan untuk bertukar sepenuhnya kepada identiti penyamaran yang digunakan. Pertukaran ini merangkumi semua aspek watak iaitu cara pertuturan, tingkah laku, ciri peribadi, kelemahan dan sebagainya. Sambil menjalankan tugas-tugasnya agen ini juga mencari penyelesaian kepada misteri kebolehannya yang aneh itu.

Watak Utama Legends

Episod bermula dengan memperkenalkan watak utama seorang agen FBI, Martin Odum, yang mengambil identiti orang lain untuk menyusup, menyiasat dan merisik aktiviti kumpulan dan organisasi haram. Martin mempunyai kebolehan unik untuk mengambil identiti orang lain termasuk ciri-ciri peribadi dan kelakuan individu itu. Martin sendiri berasa bingung bagaimana beliau boleh bertindak begitu. Beliau sentiasa mencari kunci rahsia ini.

Pada kali ini, Martin membuat transformasi dirinya kepada identiti Lincoln Dittmann, seorang yang mempunyai kelemahan iaitu gagap. Martin ditugaskan untuk menyertai dan mengintip Citizen’s Army of Virginia satu pertubuhan haram yang menentang kerajaan melalui keganasan dan menimbulkan kekacauan. Organisasi ini merancang untuk melakukan letupan bom di beberapa tempat awam. Martin menyusup ke dalam organisasi ini dan membantu FBI mematahkan rancangan mereka serta menangkap ketuanya. Pada masa yang sama Martin ditemui oleh seorang lelaki yang menyerahkan satu buku nota yang mungkin mempunyai jawapan kepada masalah peribadinya.

Dalam episod berikutnya Martin terlibat dalam menyiasat penculikan seorang guru sekolah Richard Hubbard dan keluarganya. Guru ini sebenarnya ialah seorang ahli kimia dari Russia bernama Alexander Levensky. Beliau merupakan ahli kimia yang telah membina senjata kimia iaitu gas urat saraf VX untuk angkatan tentera Rusia. Beliau telah mendedahkan rahsia ini kepada kerajaan Amerika Syarikat (AS) dan sebagai balasan beliau telah dibenarkan tinggal di negara itu dengan identiti baru. Kini seorang bekas pegawai atasannya dari Russia yang berpangkat Kolonel Yuri Medyev telah datang ke AS dan telah menculik Richard dan keluarganya. Kolonel ini telah menggunakan isteri dan anak perempuan Richard sebagai tebusan dan memaksa beliau supaya membina senjata kimia untuk dijual dalam perdagangan haram.

Seterusnya Martin mengambil identiti Dante Auerbach seorang ahli perniagaan yang terlibat dalam perdagangan senjata haram di peringkat antarabangsa. Beliau mengambil peranan ini untuk mengenalpasti saluran perjualan gas urat saraf VX dan sekaligus menyelamatkan Richard Hubbard. Beliau berjaya menghubungi seorang wanita, Ana Paulanos, iaitu orang kanan seorang yang digelar ‘The Colonel’. Penama ini ialah Yuri Medyev seorang ahli kongsi gelap Chechen. Melalui Ana, Martin berjaya memujuk ‘The Colonel’ supaya percaya pada beliau.

Seterusnya Martin berjaya menangkap ‘The Colonel’ dan Ana Paulanos. ‘The Colonel’ menggugut supaya beliau dan Ana dibayar seperti dijanjikan oleh Martin terdahulu dan dibenarkan keluar dari Amerika Syarikat. Sekiranya FBI tidak mengikut kehendaknya, kuncu-kuncunya akan melepaskan gas urat saraf VS di tempat awam secara berperingkat. Sementara itu, seorang kuncu ‘The Colonel’ melepaskan gas urat saraf VX menyebabkan 16 orang meninggal dunia.

FBI terpaksa berpura-pura bersetuju dengan permintaan ‘The Colonel’ dan memindahkan jumlah wang seperti dijanji kepada satu akaun khas. Seterusnya FBI dan Martin mengiringi ‘The Colonel’ dan Ana ke bank untuk mendapatkan baki simpanan gas VX yang disimpan dalam peti ‘safe deposit’ di bank tersebut.

Apabila sampai di bank, ‘The Colonel’ cuba melarikan diri. Dalam pertempuran dan tembak-menembak yang berikutan, ‘The Colonel’ serta Ana terkorban dan peti yang mengandungi gas VX dapat diselamatkan.

Dalam pada itu Martin diberi cuti rehat bagi menenangkan fikiran selepas penglibatannya dalam beberapa operasi berturut-turut. Beliau menggunakan masa itu untuk menjalankan penyiasatan sendiri secara sulit untuk menyelesaikan misteri mengenai identiti dan latar belakang beliau yang sebenarnya. Untuk tujuan tersebut beliau mula membuat risikan dengan maklumat yang telah ditinggalkan oleh McCombs sebelum beliau mati dibunuh.

Beliau berjumpa dengan seorang bernama Dennis Evans. Mengikut Dennis Evans, Martin dan McCombs bersama-sama Evans sendiri telah bertugas di Iraq pada tahun 2004. Sesuatu peristiwa telah berlaku semasa di Iraq yang menyebabkan mereka kini diburu dan dibunuh satu persatu oleh kumpulan tertentu. Berdasarkan maklumat dari Evans, Martin bertolak ke Houston, Texas untuk bertemu dengan seorang bernama Kyle Dobson. Sementara itu, Agen Kristal dan Agen Rise dari FBI mendapati Dennis Evans juga telah dibunuh secara kejam.

Konflik berlaku bila Martin dapat menangkap Kyle Dobson di Houston, Texas di mana beliau sedang bekerja untuk satu syarikat bernama Verax Corporation. Dari bukti yang terdapat di tempat kerja Kyle, Martin mensyaki bahawa mereka terlibat dengan aktiviti haram berkaitan dengan senjata api. Kyle tidak mahu berbincang atau mendedahkan sebarang maklumat mengenai tindak-tanduk mereka di Iraq. Pekerja-pekerja Verax Corporation juga menyerang Martin dan cuba membebaskan Kyle.

Dalam pertempuran yang berlaku, Martin telah menembak mati beberapa orang. Kemudian beliau melarikan Kyle dari tapak itu bagi meneruskan siasatan beliau. Akhirnya pasukan FBI dari Los Angeles termasuk Gates, Kristal dan Rise telah pergi ke Houston dan membantu Martin membawa Kyle ke Los Angeles.

Bagi anda yang tidak sempat untuk menonton di TV, anda berpeluang menontonnya menerusi portal online, Myklik (myklik.rtm.gov.my). Rancangan ini juga dapat ditonton melalui rtm mobile. Muat turun aplikasinya di Google Play dan App Store.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Ini Sebab Fattah Amin & Fazura Tiada Dalam Pencalonan COUPLE MELETOP AME18

Peraduan Menang Tiket Teater OlaBola The Musical