in ,

Langgar Perjanjian: Keputusan Kes Saman Pelakon Fazura 6 Mei

MAHKAMAH Tinggi di sini hari ini menetapkan 6 Mei untuk keputusan kes saman pemilik syarikat Maydan Trading terhadap Fazura atau nama sebenarnya, Nur Fazura Shariffudin atas dakwaan melanggar perjanjian syarikat selepas pelakon yang juga penyanyi itu melancarkan produk kesihatan dan kecantikan ‘Trudolly’ dalam tempoh perjanjian.

Hakim Datuk Mohd Firuz Jaffril sepatutnya membuat keputusan itu hari ini, namun ditangguhkan pada 6 Mei berikutan lanjutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) oleh kerajaan. Perkara itu dimaklumkan peguam Fakhrul Azman Abu Hassan yang mewakili Nur Fazura ketika dihubungi Bernama hari ini.

Mahkamah sebelum ini mendengar keterangan daripada beberapa saksi termasuk Nur Fazura.

FazuraForMaydan3

Narhamdan Abd Malek yang memiliki dan menjual produk kesihatan iaitu ‘candy’ yang boleh dikunyah dikenali sebagai ‘Q Tab’ untuk kesihatan rambut, kulit dan kuku memfailkan saman pada 16 Disember 2017 dengan menamakan Nur Fazura, 37, dan Universal Music Sdn Bhd sebagai defendan pertama dan kedua.

Dalam penyataan tuntutan, Narhamdan selaku plaintif mendakwa pada 10 Ogos 2017 terdapat perjanjian antara beliau dengan Universal Music supaya Nur Fazura memasarkan produk ‘Q Tab’ dalam tempoh enam bulan melalui media sosial, khususnya Instagram milik pelakon itu selain Nur Fazura perlu mengambil gambar dan video bagi kegunaan plaintif dalam pemasaran produk berkenaan.

Plaintif mendakwa selepas beliau menandatangani perjanjian pada 10 Ogos 2017 untuk perkhidmatan defendan pertama (Nur Fazura), plaintif telah membayar RM100,000 kepada defendan kedua (Universal Music) dan wang RM56,000 turut dibayar pada 24 Ogos tahun sama mengikut syarat perjanjian dipersetujui.

Bagaimanapun, plaintif mendakwa pada akhir September 2017, Nur Fazura telah melancar dan memasarkan produk kesihatan dan kecantikan berasingan iaitu ‘TRUDOLLY ‘TruBeauty’ oleh Fazura sepanjang tempoh perjanjian berkenaan.

Dakwa Narhamdan, akibat pelanggaran yang berlaku dalam pemasaran Trudolly oleh Fazura dan Universal Music dalam persaingan dengan produk ‘Q Tab’, plaintif mengalami kerugian apabila pemasaran produknya telah diabaikan dan memihak kepada Trudolly selain mendakwa penjualan produk ‘Q Tab’ telah berkurangan.

Oleh itu, plaintif antara lain menuntut pembayaran balik RM156,000 daripada kedua-dua defendan, ganti rugi RM141,755.61 kerana pelanggaran kontrak, faedah dan kos.

Fazura dalam penyataan pembelaan difailkan pada 29 Januari 2018 mendakwa beliau tidak pernah memasuki apa-apa perjanjian dengan plaintif, tidak terikat serta tidak mempunyai sebarang kontrak perjanjian dengan plaintif.

Sumber: Bernama

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

TV ALHIJRAH Rekod Peningkatan Penonton Sepanjang PKP

Zarina Anjoulie Minta Maaf Pada Sakinah & Fizo, Fazura Pula Jadi Penyelamat Hulur Bantuan