in ,

Telemovie Khas Aidiladha RTM KORBAN JALIL & JIMAN Lakonan Jalil Hamid

Gandingan pelakon berpengalaman Jalil Hamid, Kazar Saisi, Liza Abdullah dan Amyza Aznan disatukan dalam sebuah telemovie khas bakal disiarkan Radio Televisyen Malaysia (RTM) khas Aidiladha ini bertajuk “Korban Jalil & Jiman”.

Babak Komedi Dalam Telemovie Ini

Telemovie Khas Aidiladha RTM, “Korban Jalil & Jiman” Lakonan Jalil Hamid dan Kazar Saisi di TV1

Mengangkat plot kisah ibadah korban mengukuhkan ukhuwah, telemovie arahan Rahila Ali terbitan Pena Creative Pictures ini menemui penonton pada 22 Ogos ini, pukul 3.05 petang menerusi saluran TV1.

Turut menampilkan pelakon Isa Khan, Kodi Rasheed, Nina Iskandar dan Ben Amir, penonton diajak bersama-sama menghayati keberkatan ibadah korban yang dilakukan dalam menyatukan kembali ukhwah persahabatan ysang telah lama retak antara watak utama iaitu Jalil dengan Jiman.

Realitinya telemovie yang disiarkan khas sambutan Aidiladha pada 22 Ogos ini membawakan kisah Jiman dan Jalil yang tidak sehaluan tinggal berjiran di sebuah kampung. Punca mereka berkonfrontasi adalah kerana merebut seorang wanita. Namun tidak seorang pun antara mereka yang berjaya menjadikan wanita tersebut sebagai suri dalam rumah mereka.

Perselisihan antara Jiman dan Jalil berterusan dan belum menemui titik noktahnya. Isteri Jiman dan Jalil pula berkawan rapat. Mereka menguruskan jualan kek lapis dan kek cawan secara talian terus. Banyak tempahan yang diterima dan mereka bercadang bekerjasama membuka sebuah kedai untuk membesarkan perniagaan mereka.

Babak Dalam Korban Jalil Dan Jiman

Jiman mempunyai seorang anak lelaki dan Jalil pula seorang anak perempuan. Anak-anak mereka berkawan rapat dan mempunyai minat yang sama iaitu sebagai jurugambar. Jiman dan Jalil sering berlumba dalam setiap perbuatan mereka untuk menarik perhatian penduduk kampung termasuk hal-hal yang berkaitan dengan agama.

Keluarga Jiman dan Jalil kecoh apabila anak-anak mereka tidak pulang ke rumah walaupun hari telah malam. Fiza dan Fizi keluar bersama-sama mengambil gambar flora dan fauna untuk menyiapkan projek mereka.

Akhirnya kehilangan mereka terjawab apabila Fiza ditemui kemalangan di hutan dan dibawa balik ke rumah.

Apabila menjelangnya Aidiladha masing-masing berusaha untuk mendapatkan binatang korban yang mahal dan diimport iaitu lembu Australia dan unta. Walau bagaimana pun impian mereka tidak menjadi kenyataan apabila pesanan mereka tidak kesampaian.

Mereka terpaksa berkongsi lembu yang dibeli dari Leman, penternak lembu dari kampung yang sama. Namun adakah mereka sedar akan kesilapan masing-masing dan menamatkan konfrontasi yang terjadi? Ikuti kesudahannya telemovie ini di TV1.

Bagi mereka yang tidak sempat untuk menonton di TV, mereka berpeluang menontonnya menerusi portal online, Myklik (myklik.rtm.gov.my). Rancangan ini juga dapat ditonton melalui rtm mobile. Muat turun aplikasinya di Google Play dan App Store.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Peraduan LEPAK & MAKAN Bersama Sean Lee di Restoran Tony Roma’s

Airasia Kukuhkan Hab Kota Kinabalu Dengan Laluan Baharu Ke Macao