in , ,

Kopratasa Suntik Nafas Baru, Rakam Semula Lagu Raya Pertama Tahun 1936

Membaharukan sesebuah lagu lama bukanlah sesuatu yang baru dan ianya juga bukanlah mudah. Pelbagai sebab kenapa sesebuah lagu lama itu diperbaharukan semula.

KOPRATASA – turut menambahkan khazanah lagu-lagu hari raya tanahair apabila mereka merakamkan semula lagu Selamat Hari Raya yang dipercayai adalah lagu hari raya terawal di negara kita berdasarkan sumber yang layak dipercayai. Kopratasa merasakan lagu lama mempunyai nilai sejarah tersendiri.

Inilah juga terdapat dengan lagu Selamat Hari Raya ciptaan Tengku Ali Basha @ Cik Ara Bangsawan. Lagu ini dipercayai lagu raya pertama untuk umat melayu di Nusantara dan juga dunia amnya. Lagu yang dicipta pada tahun 1936 ini , telah membuka sejarah pada sambutan hari raya pada zamannya. Kopratasa merasakan adalah sangat rugi jika lagu ini dibiarkan lenyap ditelan zaman.

Berdasarkan kepada perpatah ‘Yang buruk ( lama ) diperbaharui, Yang usang dikajangi’ , Kopratasa merasakan merakamkan semula lagu tersebut merupakan satu aktiviti melestarikan satu khazanah lama untuk tatapan semula generasi terkini.

Kopratasa_Selamathariraya

Kopratasa telah mencadangkan kepada pihak Luncai Emas untuk merakam semula lagu ini. Persetujuan dicapai dan syarikat telah memberi kepercayaan kepada Hanafi Spider sebagai produser dan kerja menyusun semula muzik lagu ini. Manakala Kopratasa menambah sedikit melodi baru di bahagian korus lagu ini dan menyanyikan dengan cara Kopratasa sendiri.

Biarpun rakaman semula lagu raya tersebut terdapat tambahan melodi , ia bukanlah bertujuan merosakkan lagu tersebut , tapi bertujuan memeriahkan lagi melodi tersebut untuk menepati konsep bergembira dihari raya. Namun inovasi melodi tersebut tidak menganggu nilai asal lagu tersebut. Melodi asal tetap dijaga, senikatanya pun tetap dipakai seperti yang asal.

Ini menjadikan lagu ini lebih catchy’ . Hasilnya menarik !

Kesemua rakaman dibuat di Studio Ronggeng, Luncai Emas dengan pemuzik undangan – Tony Iskandar (bass), Mohar (seruling) dan Hanafi Spider sendiri. Mastering dibuat oleh Hafiz Studio.

Kopratasa sangat berharap dengan lagu ini dapat diterima dan memberi sesuatu yang unik sempena sambutan Aidilfitri tahun 2021 ini. Setelah lama ketiga-tiga ahli kumpulan ini membawa haluan masing masing. Mereka kembali dengan projek istimewa ini dibawah payung Luncai Emas Sdn Bhd untuk peminat, sahabat dan juga rakan-rakan mereka yang sentiasa memberi dorongan untuk mereka terus berkarya .

Single ini juga telah menjalani penggambaran video muziknya pada awal Ramadhan lalu. Kesemua penggambaran dibuat di dalam studio dan persekitaran pejabat Luncai Emas sendiri memandangkan kita masih lagi dalam fasa pemulihan PKP akibat wabak pandemik Covid-19 ini.

Video muzik ini diarahkan oleh pengarah muda yang semakin meningkat naik – Juril Jumali yang banyak mengarahkan video muzik beberapa penyanyi popular sebelum ini dan sudah pun berada di saluran youtube Luncai Emas . Antaranya video muzik Mus May – Mencari Kaseh, Nash, One Nation Emcee Ft Dato’ Jeffrydin – Debaran Rindu

Luncai Emas juga turut bertindak sebagai pengedar single ini secara jualan digital di platform streaming, Youtube dan iTunes mulai 9 Mei ini

Semoga lagu nafas baru SELAMAT HARI RAYA oleh Kopratasa ini dapat mengubat kerinduan peminat-peminat Kopratasa dan menarik perhatian generasi baru juga dalam kemeriahan kita menyambut kehadiran Syawal pada tahun ini dalam suasana norma baharu hidup ini !

Sekian, terimakasih. Selamat Hari Raya !

Lagu
Artis
Lagu / Lirik Hakcipta Lagu/ Lirik Hakcipta Rakaman

: Selamat Hari Raya
: Kopratasa
: Copyright Controlled / Kopratasa : Luncai Emas Sdn Bhd
: P2021LUNCAI EMAS SDN BHD

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Shukri Yahaya | 14

Bosan Terpaksa Berkurung di Rumah, RTM Sediakan 11 Filem Menarik Sepanjang Syawal

Aaron Aziz | 15

Drama ADAM & HAWA Kembali Menerusi DEKATNYA CINTA Lakonan Aaron Aziz & Nadiya Nisaa