in , ,

Kerjasama Puma & Staple Diilhamkan Oleh Gidra Akhbar Yang Berpengaruh

Koleksi itu Meneruskan Legasi Pergerakan Sosial Asia Amerika yang Penting Termasuk Akhbar Pelajar Gidra dan Hentikan Kebencian AAPI

PUMA telah bekerjasama dengan jenama pakaian jalanan dan kolaborator lama STAPLE, untuk memperkenalkan koleksi kasut dan pakaian yang diilhamkan oleh Gidra, sebuah akhbar kendalian pelajar Asia-Amerika yang dicipta sebagai tindak balas kepada sentimen anti-Asia pada tahun 1969 .

Kerjasama Puma & Staple Diilhamkan Oleh Gidra Akhbar Yang Berpengaruh

Susulan ansuran pertama dalam koleksi dari awal Mac, penghantaran kedua akan datang pada 31 Mac. Setiap bahagian dalam koleksi mencerminkan niat dan gaya seni elemen reka bentuk penerbitan asal dan merujuk kepada Pek Teror King yang diilhamkan oleh Godzilla daripada PUMA’s arkib.

Kerjasama Puma & Staple Diilhamkan Oleh Gidra Akhbar Yang Berpengaruh

Penurunan kedua akan termasuk tiga kasut dan pelbagai jenis pakaian termasuk kemeja-T, hoodie, jaket anorak dan seluar. Dua Suede PUMA, satu dalam warna kuning untuk menggambarkan rupa Raja Ghidorah dan satu dalam warna hitam dan kelabu, akan disertakan serta gaya Slipstream ketiga dalam warna putih, kelabu dan kuning. Terdapat juga Suede kawan-dan-keluarga yang menampilkan bahagian atas yang dikupas, keratan dan ilustrasi yang mendedahkan ditarik terus dari akhbar Gidra di bawah,

Kerjasama Puma & Staple Diilhamkan Oleh Gidra Akhbar Yang Berpengaruh

“Saya sentiasa suka bagaimana reka bentuk adalah kanvas kosong untuk menceritakan kisah yang paling penting,” kata Jeff Staple. “Bekerjasama dengan PUMA dan Mike Murase dari Gidra adalah cara unik untuk berkongsi penerbitan berpengaruh ini dari tahun 1960-an dan menghubungkannya dengan gerakan masa kini untuk membantu Hentikan Kebencian AAPI. Kami lebih kuat apabila kami berdiri bersama.”

Kerjasama Puma & Staple Diilhamkan Oleh Gidra Akhbar Yang Berpengaruh

Sebagai tambahan kepada kerjasama itu, $20,000 telah didermakan kepada “Visual Communications Media,” sebuah organisasi bukan untung 501(c)(3) yang ditubuhkan pada 1970 dengan misi untuk membangunkan dan menyokong suara pembuat filem dan artis media Asia Amerika dan Kepulauan Pasifik yang memperkasakan komuniti dan mencabar perspektif.

Kerjasama Puma & Staple Diilhamkan Oleh Gidra Akhbar Yang Berpengaruh

Susulan pada kejatuhan satu, kejatuhan dua koleksi PUMA x Staple “Gidra” akan dikeluarkan pada 31 Mac di www.PUMA.com, kedai utama PUMA terpilih, dan peruncit sah, antara RM199 – RM649.

Kerjasama Puma & Staple Diilhamkan Oleh Gidra Akhbar Yang Berpengaruh

PUMA

PUMA ialah salah satu jenama sukan terkemuka dunia, mereka bentuk, membangun, menjual dan memasarkan kasut, pakaian dan aksesori. Selama 75 tahun, PUMA tidak henti-henti memajukan sukan dan budaya dengan mencipta produk pantas untuk atlet terpantas dunia. PUMA menawarkan prestasi dan produk gaya hidup berinspirasikan sukan dalam kategori seperti Bola Sepak, Larian dan Latihan, Bola Keranjang, Golf dan Sukan Permotoran. Ia bekerjasama dengan pereka dan jenama terkenal untuk membawa pengaruh sukan ke dalam budaya dan fesyen jalanan. Kumpulan PUMA memiliki jenama PUMA, Cobra Golf dan stichd. Syarikat itu mengedarkan produknya di lebih 120 negara, menggaji kira-kira 18,300 orang di seluruh dunia, dan beribu pejabat di Herzogenaurach/Jerman.

Jeff Staple

Jeff Staple (lahir Jeffrey Ng) ialah seorang yang berwawasan kreatif dengan kerja yang merangkumi reka bentuk grafik, reka bentuk fesyen, reka bentuk kasut dan pemasaran jenama. Beliau ialah pengasas REED ART DEPARTMENT (f.k.a. Staple Design) dan telah mengusahakan projek kreatif daripada jenama permulaan hingga syarikat Fortune 100. Jeff mengasaskan STAPLE pada tahun 1997, jenama pakaian jalanan perintis yang berpangkalan di NY dengan logo “Pigeon” yang kini terkenal. Beliau juga mengasaskan butik gaya hidup pengalaman, REED SPACE pada tahun 2002.

Gidra

Pada Februari 1969, sekumpulan pelajar UCLA mencipta penerbitan yang sangat berpengaruh; “Gidra: Pengalaman Bulanan Asia Amerika”. Berkonsepkan sebagai tindak balas kepada sentimen anti-Asia di universiti dan di Los Angeles yang lebih besar pada masa itu, Gidra muncul sebagai suara pergerakan Asia Amerika.

“Gidra” mengambil namanya daripada Raja Ghidorah, raksasa bersayap tiga berkepala penjahat dan musuh Godzilla. Walaupun Ghidorah digambarkan sebagai antagonis dalam cerita asal, pergerakan Gidra melihatnya sebagai entiti yang menentang sistem yang menindas yang berusaha untuk menghapuskan kewujudannya. Aktivis melihat persamaan dalam kisah Ghidorah yang dicerminkan dalam pengalaman langsung mereka tentang penindasan masyarakat dan perkauman sistemik.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

NOH HUJAN

Konsert Patah Hati Berjaya Hiburkan Penonton dengan Lagu Cinta Galau

Joey & Sarah Hilderbrand Kemudi Program Ramadan Masing-Masing di RTM