in , ,

Kempen Musim Sejuk Peduli Insan Sasar Kutipan Dana 5 Juta Bantu 3 Negara

Syria Humanitarian Needs Overview (HNO) menganggarkan lebih 15.3 juta orang memerlukan bantuan kemanusiaan di Syria, menjadikan jumlah itu adalah jumlah tertinggi dari bermulanya krisis di Syria. Manakala lebih 6.8 juta telah menjadi pelarian akibat kehilangan tempat tinggal di dalam Syria sendiri.

Sehubungan dengan itu, Pertubuhan Peduli Insan Malaysia telah melancarkan Kempen Musim Sejuk yang memasuki tahun ke 12 bertujuan mengumpul dana sumbangan untuk penyaluran bantuan kepada negara Syria serta dua negara lain yang turut mempunyai krisis kemanusiaan terburuk; Palestin yang berterusan diserang rejim Israel tanpa henti bermula dari tahun 1948 dan Yaman yang dikategorikan sebagai negara Arab termiskin setelah terperangkap dalam perang sivil yang berpanjangan mengakibatkan jutaan rakyat di negara itu di ambang kebuluran.

Pertubuhan Peduli Insan Malaysia (PPIM) dengan rendah hati ingin mengumumkan pelancaran Kempen Musim Sejuk tahun ke-12. Kempen ini merupakan usaha berterusan kami untuk mengumpul dana sumbangan yang diperlukan bagi membantu meringankan bebanan krisis kemanusiaan yang dihadapi oleh beberapa negara, termasuk Syria.

Kempen Musim Sejuk Peduli Insan Sasar Kutipan Dana 5 Juta Bantu 3 Negara

Selain Syria, kempen ini juga akan menyalurkan bantuan kepada Palestin, yang berterusan menghadapi serangan dan penindasan oleh rejim Israel sejak tahun 1948, serta Yaman yang sedang mengalami krisis kemanusiaan yang akut akibat perang sivil yang berpanjangan.

Bantuan yang dikumpulkan melalui kempen ini akan digunakan untuk memberi sokongan kepada jutaan rakyat di negara-negara tersebut yang sedang mengalami penderitaan yang serius. Kami menghimbau kepada semua individu dan masyarakat Malaysia yang peduli untuk menyertai usaha kami dalam membantu mereka yang memerlukan.

“Bantuan akan diutamakan kepada dua jenis, Suapan Kasih dan Selimut Kasih. Seperti tahun sebelumnya, Suapan Kasih akan diberikan di dalam bentuk makanan dan bekalan makanan ruji untuk kegunaan harian mereka manakala Selimut Kasih diberikan di dalam bentuk pakaian dan barangan khusus musim sejuk supaya dapat memberi kehangatan kepada saudara kita,”

– Pengerusi Peduli Insan, Mohd Luqmanulhakim Mohd Redzuan

Misi Peduli Insan | bantuan musim sejuk (11) & bantuan gempa Syria – Turkiye 1444H – 2023M

Kempen Musim Sejuk Peduli Insan Sasar Kutipan Dana 5 Juta Bantu 3 Negara

Bantuan Suapan Kasih:

  • Set hidangan panas
  • Kotak makanan bekalan 2 minggu bagi setiap keluarga
  • Infaq Pembinaan Telaga air di Yaman

Bantuan Selimut Kasih:

  • Selimut tebal
  • Set pakaian musim sejuk (Jaket, stokin, kasut & mafla)
  • Alat Pemanas
  • Bahan bakar (Minyak diesel, birin;hampas kering zaitun)
Kempen Musim Sejuk Peduli Insan Sasar Kutipan Dana 5 Juta Bantu 3 Negara

Bantuan lain juga turut diberikan mengikut keadaan seperti bantuan kesihatan bagi golongan kurang upaya dan mereka yang terkesan akibat perang dan memerlukan rawatan atau pembedahan ekoran dari tragedi gempa bumi yang melanda bumi Turkiye dan Syria beberapa bulan yang lalu. Selain itu, Peduli Insan juga meningkatkan usaha mereka dalam memastikan kanak-kanak ini mendapat pendidikan sewajarnya.

KLIK SINI

“Kita semua sedar pendidikan adalah salah satu cara untuk membuka ruang dan peluang buat anak-anak ini mengubah nasib hidup mereka dan juga keluarga mereka. Kita dengar sendiri luahan anak-anak di kem pelarian Syria menyatakan hasrat mereka ingin ke sekolah ketika pasukan menyertai misi yang lalu tetapi keadaan kehidupan mereka yang terlalu dhaif tidak mengizinkan.”

– Pengerusi Peduli Insan, Mohd Luqmanulhakim Mohd Redzuan

Kempen Musim Sejuk (12) ini mensasarkan kutipan dana RM5 juta ringgit bermula dari tarikh pelancaran 15 September 2023 yang lalu sehingga bulan Febuari 2024.

Bagi orang ramai yang ingin membantu ibu tunggal, anak-anak yatim, fakir miskin, orang kurang upaya serta warga tua di tiga negara yang terlibat di dalam kempen ini boleh salurkan sumbangan melalui:

BANK ISLAM

0704 3011 0620 82

PERTUBUHAN PEDULI INSAN MALAYSIA

Ihsan Demi Insan

www.peduliinsan.org

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Bae Suzy | 13

Kisah Romantik Bintang K-Pop dalam DOONA! Mulai 20 Oktober Ini

Portal Featured Zero 6 | 14

Pertubuhan Kraf Malaysia Anjur Kuala Lumpur Exchange 2023 di Lalaport