in , ,

Cerita KELENTANG-KELENTONG Hael Husaini Bukan Sekadar Tin Kosong

Penyanyi Terkemuka Negara Hasilkan Single Pop Dengan Elemen Lagu Rakyat Alaf Baru Buat Sajian Masyarakat Malaysia

Penyanyi terkemuka negara, juara dua kali berturut-turut Anugerah Juara Lagu (AJL) ke-32 dan 33, Hael Husaini kembali menyajikan single terbaharunya yang berjudul ‘Kelentang-Kelentong’ hasil kerjasama serasi dengan komposer popular, Ezra Kong dan diterbitkan oleh Rocketfuel Entertainment Sdn Bhd.

Hael yang kini sedang sibuk dalam rangka penyiapan 10 buah lagu buat album sulungnya masih berkesempatan menghasilkan single istimewa ini bersempena peralihan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dari Fasa 1 ke 2 dan terkini, peralihan ke Fasa 3.

KELENTANG-KELENTONG Hael Husaini

“Alhamdulillah, syukur dan syabas buat kita rakyat Malaysia kerana berjaya menangani masalah pandemik COVID-19 sebaik mungkin. Walaupun perjalanan kita masih jauh, namun saya positif dengan situasi norma baharu tatkala fasa endemik bakal menyusul kelak.

“Sejajar dengan itu, saya mengambil kesempatan untuk menghasilkan sebuah single bagi meraikan peralihan itu dengan lagu yang menggambarkan perasaan rakyat Malaysia secara amnya. 

“Sebenarnya ilham lagu ini tercetus secara tak sengaja selepas saya muncul di sebuah rancangan hiburan di Indonesia pada tahun lepas. Ketika itu, saya diminta untuk menyanyikan secara spontan berkenaan kuali.

Jadi ‘Kelentang-Kelentong’ itu adalah signifikasi terhadap bunyi ketukan kuali. Sekembalinya ke Malaysia, saya terus menghubungi Ezra dan kami terus berbincang. Saya menyimpan lagu ini terlebih dulu kerana masanya belum sesuai untuk diterbitkan sehinggalah kini,”

– Hael Husaini
KELENTANG-KELENTONG Hael Husaini

‘Kelentang-Kelentong’ dalam masyarakat Malaysia banyak signifikansinya, ia bukanlah sekadar ‘tin kosong’ yang berbunyi atau keadaan riuh-rendah semata-mata secara lazimnya. Namun Hael mempunyai interpretasi sendiri, kata beliau, “Kini, jalan cerita lagu ini telah diubah lebih sesuai dengan situasi terkini di negara kita yang telah membenarkan gelembung pelancongan terhadap beberapa destinasi dalam negeri dan juga kebenaran merentas negeri. 

“Ianya sebuah lagu yang mengajak kita untuk pergi berjalan atau melancong ke mana sahaja yang dibenarkan oleh kerajaan, dan ajaklah kaum keluarga mahupun rakan dan bertemulah dengan insan-insan tersayang yang kita rindui.

“‘Kelentang-Kelentong’ memberi gambaran keriuhan suasana tatkala berjumpa dan perasaan keterujaan dek kerana menahan rindu yang terlalu lama.

Lagu rancak ala santai bergenre pop ini diberikan kelainan yang istimewa dengan suntikan irama lagu-lagu rakyat yang sering kita dengar sewaktu kecil dan mudah diterima oleh segenap lapisan masyarakat di Malaysia.

Tambah Hael lagi, “Saya dan Ezra mengambil masa yang tak terlalu lama bagi penghasilan dan proses rakaman lagu tersebut, dan kesemuanya dijalankan di studio rakaman milik beliau. 

“Ini juga merupakan gandingan ‘comeback’ di antara saya bersama Ezra dalam sebuah lagu setelah single ‘Hatiyang dilancarkan pada tahun lepas kerana sibuk dengan kerja dan projek masing-masing. Sebenarnya banyak lagi projek dan karya-karya saya bersama Ezra bakal dilancarkan pada tahun hadapan.

Penggambaran video muzik (MV) ‘Kelentang-Kelentong’ pula telah dijalankan di sekitar destinasi pelancongan yang popular di Malaysia iaitu Pulau Langkawi dengan memaparkan tempat-tempat menarik yang sering dikunjungi oleh para pelancong di ‘Pulau Lagenda’ itu bagi menimbulkan mood percutian yang penuh keseronokan.

“MV pada kali ini sangat santai dan ‘straightforward’, ia lebih kepada penceritaan tentang seseorang yang sedang bersiap-siap untuk keluar bersiar-siar di sekitar Pulau Langkawi, kemudian bertemu dengan orang-orang tersayang sambil berseronok menghabiskan waktu bersama,” jelasnya.

KELENTANG-KELENTONG Hael Husaini

Encik Feros Sayna, Selaku Ketua Rocketfuel Entertainment memberi komen, “Sebetulnya, di awal perbincangan kami bercadang untuk menghasilkan lagu yang berbeza tetapi Hael dan Ezra secara tidak sengaja berkongsi demo ‘Kelentang-Kelentong’ yang menarik dan unik, lalu saya tertarik dengan melodinya yang santai dan bersahaja lalu menukar fikiran untuk meneruskan dengan lagu tersebut. Semuanya berlaku secara tiba-tiba, lantas kami terus berbincang tentang garis masa lagu tersebut dan bila masa yang sesuai untuk pelancarannya.

“Berani saya katakan bahawa saya yakin dengan kebolehan Hael dan Ezra dalam penciptaan lagu. Kombinasi mereka berdua ada keserasian tersendiri dengan menghasilkan sesuatu yang hebat. Dengan adanya ‘Kelentang-Kelentong’ ini, sedikit sebanyak dapat memberi kejutan buat pendengar di luar sana. Lagu ini juga mempunyai ‘genre’ yang unik yang tak pernah Hael dan Ezra ciptakan sebelum ini. Saya berharap agar lagu in dapat menghiburkan hati peminat Hael Husaini di luar sana.

PKP yang berlangsung selama beberapa bulan di negara kita sedikit sebanyak membantutkan pertumbuhan ekonomi Malaysia, terutamanya dari segi aktiviti pelancongan dan riadah, menurut Hael, “Marilah kita sama-sama membantu menjana pendapatan negara dengan kadar yang mampu, kerana kalau bukan kita yang menolong negara, siapa lagi kan?

“Harapan saya agar pendengar jangan terlalu serius tatkala mendengar lagu ini kerana ianya sangat santai dan bersifat ‘sing-along’. Yang paling penting pendengar terhibur dan menerima lagu ini seadanya.

“Saya juga berharap agar para pendengar dapat memberi sokongan dan semangat kepada saya dan kesemua rakan komposer lain untuk terus-menerus berkarya.

“Akhir kata, jangan berhenti melawan virus ini. Namun, pada masa yang sama kita perlu menerima adanya virus ini dan belajar untuk beradaptasi dengan norma baharu. Jaga diri, jaga keluarga dan sentiasa patuhi SOP.

Lagu ‘Kelentang-kelentong’ boleh dimuat turun di iTunes Store dan dijadikan sebagai nada dering panggilan menerusi kesemua syarikat telekomunikasi tempatan serta boleh didengar dan nikmati pada bila-bila masa dan di mana-mana melalui aplikasi penstriman atas talian seperti Apple Music, Spotify, YouTube Music, Joox, KKBox dan Deezer, manakala MV single ini pula boleh ditonton secara eksklusif hanya di YouTube Rocketfuel Network.

KELENTANG-KELENTONG Hael Husaini
KELENTANG-KELENTONG Hael Husaini

Tajuk : KELENTANG-KELENTONG

Artis : Hael Husaini

Penulis Lirik : Hael Husaini & Ezra Kong

Komposer : Hael Husaini & Ezra Kong

Penerbit : Rocketfuel Entertainment Sdn. Bhd.

Lirik:Siang malam tidur aku tak lena

Makin lama makin rindu padanya

Oh rindu rindu manja

Boleh jumpa buat apa nak tunda

Tunda tunda bila masa nak jumpa

Oh rindu rindu gila

Isnin Selasa Rabu Khamis Jumaat Sabtu Ahad

Ayuh sayang kita bersua

Ayuh kita kelentang kelenting kelentang kelentong

Ala lali lale

Ayuh sayang kita bersua

Ayuh kita kelentang kelenting kelentang kelentong

Ala lali lale

Bukan mahu ganggu engkau bekerja

Tapi teringin juga kau merasa

Oh rindu rindu gila

Kata tak mahu tapi hatiku mahu

Kau patut tahu apa yang aku mahu

Dekat sama kamu

Isnin Selasa Rabu Khamis Jumaat Sabtu Ahad

Ayuh sayang kita bersua

Ayuh kita kelentang kelenting kelentang kelentong

Ala lali lale

Ayuh sayang kita bersua

Ayuh kita kelentang kelenting kelentang kelentong

Ala lali lale

Punya lama kita berpisah kan dah boleh bersua

Ayuh sayang kita bersua

Ayuh kita kelentang kelenting kelentang kelentong

Ala lali lale

Ayuh sayang kita bersua

Ayuh kita kelentang kelenting kelentang kelentong

Ala lali lale…

KELENTANG-KELENTONG Hael Husaini

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Salammusik Lancar Seni Digital ‘SEDIA’ Sebagai ‘Non-Fungible Token’

Majlis Tilawah Al-Quran Johan-Johan Kebangsaan Dianjurkan Secara Maya