in , ,

Jualan Fingo Melonjak 200 Peratus Semasa Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan

Operator pasaran e-dagang sosial, Fingo Group Limited melalui anak syarikatnya (Fingo Malaysia Sdn Bhd) mencatat pencapaian luar biasa apabila pembelian atas talian meningkat antara 150 peratus hingga 200 peratus sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 18 Mac lalu.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulannya, Jack Yi berkata, kejayaan itu membuktikan Fingo kini semakin popular kerana menjadi tumpuan masyarakat untuk membeli belah atas talian di hujung jari serta tanpa perlu keluar dari rumah.

Beliau berkata, tarikan utama Fingo kerana pengguna dapat berjimat menerusi sistem unik iaitu pulangan tunai dan barangnya dijamin berpatutan serta 100 peratus pulangan wang jika barangan rosak disebabkan oleh pengilang atau semasa penghantaran. 

“Kami percaya bahawa Fingo kini bukan sahaja contoh model e-dagang sosial yang unik namun pada masa sama memberikan pengalaman membeli-belah dalam talian yang lebih menyeronokkan sebagai gaya hidup baharu masyarakat.

“Malah ketika krisis global ini, Fingo turut berjuang dengan rakyat Malaysia dengan memastikan kestabilan perkhidmatan membeli-belah dalam talian bagi memastikan pengguna boleh mengakses keperluan harian melalui aplikasi dengan selesa.

“Kami turut melancarkan perkhidmatan topeng percuma dan bahan anti-virus untuk agensi-agensi kerajaan kerana produk ini sukar dibeli di pasar raya,”

– Jack Yi
Jack Yi
Jack Yi

Fingo kini aktif menjalankan aktiviti sumbangan kepada Hospital Sungai Buloh Hospital dan Hospital Serdang dengan kerjasama dengan Pasukan Sukarelawan Penyelamat  Kecemasan  Dan Perubatan Bakti Malaysia.

Mereka menyerahkan bantuan sejumlah 30,000 topeng, 20,000 cecair pembasmi kuman dan 1,500 kotak tisu muka.

Jack Yi menambah lagi, Fingo kini berada di landasan yang tepat apabila mencatat keahlian lebih daripada 5 juta pengguna hanya selepas 12 bulan beroperasi di pasaran.

Jelas beliau, daripada jumlah itu seramai 500,000 pengguna adalah Preferred Shopper (pembeli pilihan) iaitu pengguna yang aktif.

Katanya, Fingo turut memperkenalkan dasar yang lebih istimewa untuk membantu golongan muda untuk menerokai bidang keusahawanan atas talian.

Whatsapp Image 2020-04-20 At 10.42.30

“Kami sangat gembira dapat membantu orang ramai yang berdepan kesukaran dengan menyediakan platform keusahawanan atas talian yang lebih mudah,”

– Jack Yi

Jelas Jack Yi, pihaknya kini yakin kesedaran masyarakat terutamanya di rantau ASEAN termasuk Malaysia semakin tinggi dan menjadikannya tabiat berbelanja di atas talian sebagai gaya hidup baharu mereka.

Tambah beliau, e-dagang adalah salah satu industri yang paling pesat berkembang di Malaysia dan pasarannya dianggarkan mencapai RM9.8 bilion menjelang 2022. 

Katanya, Fingo berharap dapat memberikan sumbangan terhadap pembangunan pasaran ini dan membantu mempromosikan Peta Jalan Strategik E-Dagang Nasional Malaysia (NESR).

Whatsapp Image 2020-04-20 At 10.45.28

“Pada masa sama, matlamat utama Fingo kini semakin menjadi kenyataan untuk  memastikan produk-produk tempatan sentiasa menjadi pilihan utama di kalangan pengguna.

“Kerjasama yang baik dan inovasi teknologi sering menjadi pemangkin kepada perniagaan yang berjaya dan trend runcit sebab itulah kami memperkenalkan pemadanan e-perniagaan untuk meningkatkan sumber daya yang tersedia.

“Oleh sebab pertumbuhan pesat kami, kami telah mendorong rakan logistik tempatan untuk meningkatkan keupayaan mereka untuk memproses lebih banyak pesanan dan memendekkan masa penghantaran perkhidmatan penghantaran pengguna lebih baik,”

– Jack Yi
52384643_346435632871790_4242963548512190464_O

“Dengan rangkaian rentas sempadan ASEAN yang luas, e-dagang Fingo Group Limited bertujuan untuk mempromosikan peniaga dan pengeluar Malaysia ke seluruh pasaran atas talian di rantau ini. 

“Dengan menyambung ke rangkaian sosial utama Whatsapp, Facebook dan Instragram, Fingo akan terus mengembangkan liputan perniagaan dan pengguna. 

“Matlamat Fingo adalah untuk meneruskan secara aktif meneroka pasaran e-dagang yang sentiasa berkembang dan memanfaatkan peluang perniagaan yang besar di rantau ASEAN,”

– Jack Yi

Di samping itu, Jack Yi berkata, Fingo menjanjikan berita baik untuk pembekal tempatan kerana kini menawarkan lebih daripada 100,000 produk kepada pelanggannya dengan nisbah 20 peratus.

Menurutnya, Fingo akan mewujudkan lebih banyak perkongsian dengan jenama tempatan melalui Persatuan Perdagang China untuk terus meningkatkan nisbah tersebut.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Stacy Khayal | 19

Covid-19: Apple iPhone 12 Mungkin Dilancarkan Pada Bulan November 2020?

Alief | 20

Webseries PUBG Allstars Raih Jumlah Penonton Membanggakan Setiap Minggu