in , ,

Isu Emma Buka Tudung, Mufti Pahang Bersuara

Sebagai selebriti, jika kebaikan mereka diikuti, Allah pasti menganugerahkan ganjaran pahala dan sebaliknya turut memperoleh dosa jika keburukan menjadi ikutan peminat.

Namun selebriti yang tersasar ketika cuba melakukan kebaikan perlu diberi sokongan bersesuaian dengan dakwah dianjurkan ajaran Islam. Itu pendapat dua Mufti Pahang Datuk Seri Dr Abdul Rahman Osman dan pendakwah terkenal Datuk Hassan Mahmud al-Hafiz ketika diminta mengulas mengenai pelakon Emma Maembong yang kembali membuka tudung.

Abdul Rahman berkata, semua muslimat perlu menyedari bahawa setiap perkara dilakukan adalah bagi mendapat reda Allah termasuklah dalam aspek berpakaian.

Emma Maembong

“Kena faham kita buat sesuatu bukan kerana orang sebaliknya adalah patuh kepada perintah Allah. Ini nasihat saya buat semua. Kadang-kala mereka tidak tahu berpakaian pun dapat pahala, ini yang kena belajar supaya semua perbuatan (seharian) tidak sia-sia. Allah sukakan hambanya yang istiqamah dalam melakukan kebaikan walaupun kecil.

“Dalam konteks selebriti (ramai pengikut), jika kebaikan kita diikuti Allah akan anugerahkan kita ganjaran pahala. Sebaliknya, jika keburukan menjadi ikutan peminat, kita turut mendapat dosa,”

– Mufti Pahang

Menurutnya, dia menasihati semua peminat kepada artis terbabit supaya tidak mencontohi keburukan idola mereka sebaliknya menjadikan Rasulullah dan sahabat sebagai ikutan.

Sementara itu, Hassan berkata, dia menyeru semua pihak supaya bersangka baik kepada pelakon wanita terbabit.

“Dalam melakukan kebaikan biasalah seseorang itu tersasar. Jadi, dakwah kita kepadanya adalah dengan memberi sokongan dan bimbingan supaya dia kembali ke jalan yang benar.

“Tindakannya yang sebelum ini tidak bertudung kepada bertudung adalah satu permulaan baik. Ini tanda dia punya kesedaran. Kadang-kala tersasar itu perkara biasa kita perlu bimbing dia, lagi pula dia bukanlah daripada aliran agama,”

– Mufti Pahang

Menurutnya, dia menasihatkan Emma supaya bertaubat.

“Pesan saya buatnya, pertama carilah kawan yang baik. Kedua, belajar agama dan ketiga, carilah suami yang baik supaya dapat membimbingnya. Janganlah hati kita berbolak-balik dalam melakukan kebaikan, ini dikategorikan sebagai jiwa tak tenteram.”

“Jika kita bertemu dengannya, jangan marah atau mempersoalkan tindakannya (membuka tudung) sebaliknya, katakanlah Allah sayang kepada orang yang tutup aurat,”

– Mufti Pahang

Semoga kita semua mendapat pengajaran daripada apa yang berlaku. Yang baik kita contohi yang tak elok tu, sendiri mahu fikir la ya.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Zamani Slam Dedah Kekasih Hati Sangat Memahami Karier Seninya

Faizal Tahir Lancar Video Muzik BISA AJA di Youtube Hari Ini