in ,

INTAI-INTAI JENGUK-JENGUK Travelog Pilihan Peminat Makanan

Makan adalah aktiviti kegemaran setiap daripada kita. Bermacam alasan diutarakan mengapa mereka mencintai makanan. Salah satunya dapat menghilangkan tekanan. Apatahlagi bila dihidangkan dengan makanan yang lazat. Ia pastinya amat sukar untuk ditolak.

Bersama hos Nadia Hasnan, Radio Televisyen Malaysia (RTM) mulai 9 Januari lalu, setiap Selasa, pukul 10.05 pagi menerusi saluran TV1 menyiarkan program bertajuk “Intai-Intai Jenguk-Jenguk” yang menjelajah ke seluruh negara untuk meninjau dan memperkenalkan premis-premis makanan yang menghidangkan juadah baru dan moden yang telah dicipta oleh pemilik premis itu.

Juadah istimewa ini yang berhasil dari inovasi dan daya kreatif premis itu menjadi satu tarikan kepada peminat-peminat makanan atau ‘food hunters’.

INTAI-INTAI JENGUK-JENGUK Travelog Pilihan Peminat Makanan di TV1

13 episod program ini berkongsi memaparkan inovasi dalam penyediaan makanan termasuklah pelbagai jenis ais krim, burger, makanan laut atau ‘shell out’, dan makanan fusion Malaysia-Arab menerusi konsep menjual makanan yang berbeza. Daripada menjual makanan di warung, gerai, restoren, kafe hipster dan konsep menjual makanan menggunakan ‘food truck’.

Penggemar ais krim usah ketinggalan menyaksikan salah satu episod program ini di mana hos melawat Kafe Kone di Johor Bharu, The Ais Cream Project, Kafe Ais Kacang Special JB yang menghidangkan kombinasi ais krim dan Kafe Sangkaya bertema ‘Nuts About Coconuts’.

Seterusnya menjelajah ke Pulau Langkawi untuk menikmati ‘ais krim gulung’ di kedai Ais Cream Factory, menikmati ‘ais kapai’ di Pulau Pinang dan ‘ais krim caramel’ di Melaka. Beliau juga ke Restoran Dagang di Pasir Hor, Kelantan untuk meninjau hidangan kombinasi ais krim dan buah-buahan.

Seterusnya khas peminat burger, Nadia Hasnan singgah di Burger Ayam Njoy di Pulau Pinang menghidangkan roti berwarna-warni, ke Langkawi untuk menikmati Special Soft Crab Burger, Fish and Chips dan Banana Smoothie di gerai “Fish Bone Fish and Chips’ dan ke ‘Brothers Grill’ di Manjung, Perak yang menjual 18 jenis burger. Di gerai L A Burger, Taiping, Perak hos telah memperkenalkan kepada penonton burger bertingkat dan ke gerai Deqwan Burger di Senawang, Negeri Sembilan di mana burger dijual mengikut beratnya yakni ‘burger satu kilo’ dan sebagainya.

Hos turut meninjau kafe dan restoran jenis ‘hipster’ yang menjadi tumpuan pelanggan muda mengunjungi Kedai ‘Cendol Champion’ di Kuala Terengganu yang menjual pelbagai jenis cendol. Seterusnya beliau telah memperkenalkan Kafe Cloud Land di Senawang, Negeri Sembilan menghidangkan ‘Butter Milk Chicken, Meat Ball dengan Sos Putih dan Monster Mash. Beliau juga telah mengunjungi kafe ‘Grind Shack’ di Dataran Melaka yang menawarkan makanan jenis ‘mixed grill’.

Di Kota Bharu, Kelantan, beliau telah melawat ‘The Bold Lab Café’ dan melihat makanan seperti ‘Nasi Espanyol’ dan Grilled Chicken Chop. Akhirnya Nadia ke Johor Baharu untuk meninjau bagaimana menu seperti kepak ayam, Fish and Chips dan Cheesy Chicken Balls telah diubah dan diberi rupa dan rasa yang baharu.

Kunjungan ke kafe dan restoran terkenal memperkenalkan juadah baru yang inovatif dan kreatif yang telah di cipta oleh pengusaha perniagaan seperti Uncle Jai Café, di Pekan Kuah, Langkawi, Lepak Kitchen di Taiping dan Ohsem Café di Kuala Kangsar, Perak, Kafe Nan Station 18 serta Café Petit Mary (Pattiserie) di Ipoh, Perak yang menjual makanan jenis pastri.

Program Intai-Intai Jenguk-Jenguk Di Restoran Makanan Arab Asraar Hadramawt Bertam Perdana.

Nadia Hasnan turut menjelajah ke beberapa bandar di Semenanjung Malaysia untuk mengenalpasti kedai makan yang menumpukan kepada penjualan makanan laut atau ‘shell out’, manisan pencuci mulut yang resipinya telah diinovasi, menjual makanan dengan menggunakan ‘food truck’, hidangan juadah Arab yang diolah mengikut selera Malaysia seperti Kacang Pool, dan juadah fusion Arab juga Barat seperti Shahi (teh), Kopi (dari Yemen), Nasi Gulf dan shatsuka yang dihidangkan di kafe tersebut.

Nadia Hasnan Di Set Penggambaran Program Ini

Bagi anda yang tidak sempat untuk menonton di TV, anda berpeluang menontonnya menerusi portal online, Myklik (myklik.rtm.gov.my). Rancangan ini juga dapat ditonton melalui rtm mobile. Muat turun aplikasinya di Google Play dan App Store.

Nadia Hasnan ... Episod Di La Burger Kukus Bakar, Taiping

Food Truck Garden Sebagai Salah Satu Lokasi Penggambaran Program Intai Intai Jenguk Jenguk

Episod Di Cemara Restaurant

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Hiasan Trending | 15

Yang Anda Perlu Tahu Tentang NuvaPine A, Ubat Gastrik Yang Mujarab

Telemovie LUYAK Kisah Anak Autisme Lakonan Zarina Zainuddin