in , ,

Iklan di YouTube Lebih Banyak, Anda Digalakkan Langgan Youtube Premium

YouTube merupakan salah satu perkhidmatan penstriman video popular, dimana pelbagai video diterbitkan oleh ramai pengguna seluruh dunia di YouTube. Terbaru, YouTube mengumumkan sedikit perubahan pada bentuk paparan iklan, yang akan membawa kepada lebih banyak paparan iklan di YouTube.

Korang perasan tak, rata-rata Youtuber akan buat dan upload video dengan panjang yang hampir sama – kira-kira 10 minit?

Sebabnya ialah polisi YouTube buat masa ini, YouTube membolehkan iklan pertengahan video pada video berdurasi sekurang-kurangnya 10 minit, jadi bagi YouTuber yang berusaha menjana pendapatan, masuk akal bagi mereka untuk memaksimumkan potensi mereka dalam hal ini dengan membuat video yang selalu melepasi tempoh 10 minit itu.

Youtube sedia mempunyai beberapa format iklan, termasuk pada bahagian awal, penghujung dan juga pertengahan. Kebiasaannya, iklan pada pertengahan video hanya dipaparkan pada video yang panjangnya lebih daripada 10 minit, namun perkara berkenaan kini dilihat berubah.

YouTube kini mengumumkan mereka akan mula memaparkan iklan pada bahagian pertengahan video untuk sebarang video yang panjangnya lebih daripada lapan minit – dan bukannya 10 minit seperti sebelum ini.

“Mulai akhir bulan Julai, video yang berdurasi lebih dari lapan minit akan layak untuk iklan mid-roll. Sebagai sebahagian daripada perubahan ini, iklan mid-roll akan dihidupkan untuk semua video yang ada dan muat naik video yang akan datang, termasuk video di mana anda mungkin sebelum ini memilih untuk tidak ikut iklan mid-roll.

Video yang sudah menghidupkan iklan mid-roll tidak akan terpengaruh. “

– Youtube

Oleh itu, video yang lebih pendek sekarang akan layak untuk pengewangan, yang merupakan hasil yang baik untuk pencipta, dan kemungkinan perubahan yang minimum untuk penonton. Tetapi sangat menarik untuk diperhatikan secara terperinci di sini – YouTube, seperti yang dinyatakan, kini menambahkan iklan pertengahan putaran secara automatik ke semua video berdurasi 8 minit, bahkan yang mungkin tidak mahu ditambahkan oleh pencipta.

Pencipta masih dapat mematikannya jika mereka memilih, dan / atau menyesuaikan penempatan automatik iklan tersebut. Tetapi dorongan di sini adalah jelas untuk memasukkan lebih banyak iklan ke YouTube, meningkatkan inventori iklan, dan meningkatkan pendapatan YouTube. Yang masuk akal, tetapi pengembangan keseluruhan iklan di sini, apabila anda menganggap bahawa sekitar 30,000 jam kandungan dimuat naik ke platform setiap jam, adalah penting.

Semua video sedia ada yang panjangnya lebih 8 minit akan memaparkan iklan pada bahagian pertengahan ini secara automatik.

Apa pun, YouTube masih memberikan pilihan kepada penerbit kandungan untuk mematikannya secara manual melalui saluran masing-masing.

Perubahan ini akan mula aktif daripada penghujung bulan Julai 2020 ini. Seperti biasa, pengguna YouTube Premium tidak terkesan dengan perubahan ini.

Sumber: Amanz & Social Media Today

What do you think?

73 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Loading…

0

Written by Budiey (Admin)

Penggemar filem seram yang sentiasa mengemaskini pengetahuan tentang gajet & teknologi masa kini dan masih tegar menjadi penulis portal hiburan & gaya hidup sepenuh masa sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber yang aktif menemubual selebriti dan menerbitkan video Buletin Viral di Budiey Channel.

Ahli BTS Sambung Pelajaran Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan

Permit Kerja Rayhan Kabir Sudah Dibatalkan