in , ,

Iflix Memulakan Penggambaran MINI-SERIES OMBAK RINDU

Hari ini, iflix, pelopor hiburan digital terbesar di Asia Tenggara, mengumumkan bahawa penggambaran mini-serieskisah cinta paling epik di Malaysia, Ombak Rindu,telah pun bermula.

Hasil adaptasi dari novel trilogi terlaris Fauziah Ashari ini mengandungi empat episod yang bakal melengkapi kisah cinta antara Haris dan Izzah. Pada 2011, ia merupakan sebuah filem diadaptasi dari novel pertama, mengisahkan tentang Izzah, seorang gadis yang naif telah dijual sebagai pelacur oleh bapa saudaranya, dan dirogol oleh Hariz yang kemudian mengambilnya sebagai perempuan simpanan.

Di dalam filem tersebut, cinta berputik antara mereka yang membawa ke pernikahan. Pada tempoh pelancaran, buat pertama kali dalam sejarah, sebuah drama cinta berjaya merangkul lebih dari RM10 juta box office dan masih mengungguli sebagai 15 filem teratas yang mempunyai kutipan tertinggi di Malaysia.

iflix Ombak Rindu BTS 1

Melengkapkan Trilogi Kisah Cinta Agung

Populariti filem ini turut mendapat pengiktirafan atas kejayaannya yang menyeluruh – untuk barisan pelakon, pengarah, serta anugerah untuk sinematografi dan lagu tema, yang menguatkan lagi status ia sebagai sebuah kisah cinta yang ikonik.

Walau bagaimanapun, filem ini telah menarik kontroversi dengan adanya beberapa pengkritik mengatakan ia mengangkat jenayah rogol. 

Lapan tahun kemudian, bersama Infinitus Entertainment, iflix bakal melengkapi kisah trilogi ini dengan adaptasi bersiri Cinta Tiada Akhirnya (Ombak Rindu 2) dan Rindu Cintaku (Ombak Rindu 3), yang berkisar tentang perjalanan Hariz dan Izzah menempuhi onak ranjau percintaan setelah rahsia gelap muncul kembali.

iflix turut mengesahkan barisan pelakon mini-seriesini yang juga merupakan bintang popular Malaysia, seperti Remy Ishak sebagai Hariz, Izara Aishah sebagai Izzah, Datin Diana Danielle sebagai Mila, Hanna Aqeela sebagai Elin, dan Uqasha Senrose sebagai Hazirah. Osman Ali, sebuah nama yang bukan asing lagi dalam industri ini, kembali selaku pengarah siri ini. 

iflix Ombak Rindu BTS 3

“Semasa Ombak Rindudilancarkan pada tahun 2011, ia telah merangkul reputasinya tersendiri selaku salah sebuah filem yang paling popular dan kisah cinta yang diperkatakan ramai di Malaysia.

Hari ini, ia telah menjadi sebuah judul cinta yang tidak asing lagi dalam industri.

Namun, saya tidak sedar yang ia hanya merupakan sebahagian sahaja dari kisah itu, dan rupanya terdapat dua buah novel lagi yang membentuk trilogi tersebut, yang tidak pernah direalisasikan di layar perak.”

“Saya yakin mini-seriesiflix ini bukan sahaja menggembirakan peminat filem Ombak Rindutetapi ia juga bakal memperkenalkan siri Ombak Rindukepada generasi peminat yang baru.

Kami ingin menaikkan semula judul cinta yang klasik di Malaysia, dan memberikannya wajah dan nafas baru kepada plot ceritanya,”

Mark Francis, Direktor Original Programmingiflix Global
iflix Ombak Rindu BTS 4

Gayatri Su-Lin Pillai, Penerbit Eksekutif Infinitus Entertainment, berkata:

“Pada peringkat awal pengembangan konsep dan visualisasi novel terlaris ini, kami berhasrat menghasilkan sebuah produk yang bukan sahaja visualnya menarik tetapi juga menampilkan gabungan barisan pelakon yang terbaik dan pengarah yang berwawasan tinggi.

Novel-novel karya Fauziah yang sangat laris ini menjadi asas cerita yang ingin dipersembahkan, tetapi kami juga mengakui hakikat bahawa ia perlu diberi nafas baru untuk mempamerkan kisah wanita Melayu moden, dengan mengekalkan aspirasi novel asal.

Apa yang kami tawarkan kepada penonton ialah suatu siri yang diinspirasikan dari novel, yang akan membawa penonton merentasi pengalaman pahit-manis, onak dan duri – percintaan, debaran, drama dan yang paling penting, takdir.”

Fauziah Ashari, penulis novel trilogi Ombak Rinduturut berkata:

“Saya percaya pasti ada perbezaan isi kandungan antara novel ke bentuk karya lain berdasarkan kesesuaian persembahan.

Namun, saya berharap mereka yang membaca novel Cinta Tiada Akhirnya (Ombak Rindu 2) dan Rindu Cintaku (Ombak Rindu 3) mempunyai perasaan yang seiring atau serupa, sama ada ketika membaca novel atau menonton siri premium Ombak Rinduini.

Harapan saya buat mereka yang belum pernah membaca novel ini, semoga mereka menyukai adaptasi  terbaru ini dan seterusnya, mengikuti hasil karya saya yang terdapat di pasaran.”

Mini-seriesOmbak Rinduini bakal ditayangkan pada penghujung 2019. 

iflix Ombak Rindu BTS 2

MENGENAI IFLIX

iflix adalah peneraju penyedia khidmat hiburan bagi pasaran membangun dengan pelbagai pilihan rancangan TV, filem-filem, siri terbitan tempatan Originals, siaran premium sukan secara langsung serta sumber berita mutakhir dan lengkap dari serata dunia, untuk distrim atau dimuat turun di peranti dengan sambungan internet…pada bila-bila masa, dimana sahaja.

Dibawakan khas untuk lebih satu billion pengguna untuk pasaran membangun, iflix kini menawarkan dua pengalaman menarik melalui iflixFREE dan iflixVIP. iflix kini boleh diakses untuk pengguna-pengguna di Malaysia, Indonesia, Filipina, Thailand, Brunei, Sri Lanka, Pakistan, Myanmar, Vietnam, Maldives, Kuwait, Bahrain, Arab Saudi, Jordan, Iraq, Lubnan, Mesir, Sudan, Kemboja, Nepal, Bangladesh dan Morocco.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Fatin Afeefa Kantoi Masih Layan Suami Orang? Baca Pendedahan Si Isteri

Kilafairy Lancar Produk Pelangsingan Badan KILAFIT