in

Yang Anda Perlu Tahu Tentang HARI EKSPORT BELIA 2018

Matrade Anjur Hari Eksport Belia 2018 Untuk Mempromosikan Budaya Keusahawanan Global. Agensi Promosi Perdagangan Negara Mahu Belia Negara Memangkin Pembangunan Prestasi Perdagangan Malaysia.

Pada jam 12.30 tengahari tadi, Budiey telah menghadiri satu majlis sidang media untuk mengumumkan tentang HARI EKSPORT BELIA 2018. PC secara santai ini diadakan di tingkat 5, Menara Matrade dan turut dihadiri oleh media dan penulis blog.

TONTON SEKITAR SIDANG MEDIA HARI EKSPORT BELIA 2018

Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) akan menganjurkan Hari Eksport Belia 2018 pada 8 Disember 2018 sebagai satu inisiatif untuk menggalakkan penglibatan belia Malaysia dalam perdagangan antarabangsa.

Hari Eksport Belia 2018

Acara yang dijalankan buat julung kali ini akan mengambil tempat di Menara MATRADE di Kuala Lumpur dan akan menampilkan program-program seperti sesi bersama Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri YB Datuk Darell Leiking untuk membincangkan peluang dan cabaran belia menceburi perniagaan global, sesi panel bersama usahawan selebriti, aktiviti sukan luaran seperti memanah, street soccer, wall climbing dan paintball, arked e-sukan, pertunjukan robotic, karnival jualan, pertunjukan dan tutorial fesyen, graffiti dan banyak lagi. Penampilan artis-artis terkemuka dan selebriti sosial media juga akan memeriahkan lagi acara ini.

Hari Eksport Belia 2018

Hari Eksport Belia 2018 adalah salah satu usaha untuk menggalakkan belia negara mengambil inisiatif untuk merangka pelan mengakses pasaran luar negara seawal penglibatan mereka di dalam aktiviti keusahawanan.

Menurut Ketua Eksekutif MATRADE Ir. Dr. Mohd Shahreen Zainooreen Madros, Hari Eksport Belia akan menjadi platform yang ideal buat golongan bawah 40 tahun untuk berhimpun dan mengembangkan rangkaian perniagaan mereka.

“Sebagai agensi promosi perdagangan negara, MATRADE melihat usaha ini sebagai satu langkah yang proaktif bagi memastikan kesedaran tentang perdagangan antarabangsa di kalangan usahawan muda negara. Tambahan, kami melihat budaya keusahawanan belia semakin kuat pada waktu ini. Namun perspektif mereka masih bertumpu di peringkat domestik sahaja,” kata Mohd Shahreen.

“Justeru, penting bagi MATRADE untuk memastikan kesedaran dalam aktiviti eksport dapat dipupuk dari awal dan Hari Eksport Belia akan memainkan peranan dalam konteks tersebut,” tambah beliau.

Pengukuhan peranan belia dalam memacu perdagangan negara juga adalah seiring dengan aspirasi ASEAN yang mementingkan hubungan people-to-people, pemindahan teknologi dan perkongsian pengetahuan antara belia seperti yang termaktub di dalam pelan AEC 2025.

“ASEAN mempunyai populasi belia yang tinggi dan mereka mempunyai kekuatan yang khusus sebagai pengguna. Lebih 70 peratus populasi ASEAN adalah di bawah 45 tahun dan mereka memainkan peranan sebagai tenaga kerja negara selain menggerakkan budaya keusahawanan negara,”

“Kewujudan platform digital kini juga telah memudahkan akses mereka ke pasaran luar negara. MATRADE akan memberi bimbingan kepada mereka dari segi penyampaian maklumat pasaran, kesedaran strategi eksport dan akses pasaran agar mereka mendapat peluang untuk berdagang ke lebih 234 pasaran di seluruh dunia,” ujar Mohd Shahreen.

Hari Eksport Belia 2018

Kemasukan ke Hari Eksport Belia 2018 adalah percuma dan 2000 pengunjung terawal bakal menikmati cenderahati istimewa pada hari acara tersebut.

Untuk pertanyaan lanjut berhubung Hari Eksport Belia 2018, sila lawati laman sosial MATRADE di Facebook, Instagram (Youth Export Day) atau lawati laman sesawang www.youthexportday.com.

Ikuti MATRADE di Twitter @MATRADE dan Facebook MATRADE HQ
Muat turun aplikasi Trade2Media untuk maklumat terkini.

Hari Eksport Belia 2018

Hari Eksport Belia 2018

Hari Eksport Belia 2018

Hari Eksport Belia 2018

Mengenai MATRADE

Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) telah ditubuhkan pada 1 Mac 1993 sebagai cabang promosi perdagangan luar Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia (MITI). Fungsinya adalah:

• Untuk menggalakkan, membantu dan membangunkan perdagangan luar Malaysia dengan penekanan khusus terhadap eksport produk dan perkhidmatan perkilangan dan separa perkilangan;

• Merumuskan dan melaksanakan strategi pemasaran eksport dan aktiviti promosi perdagangan untuk mempromosikan eksport Malaysia;

• Untuk menjalankan perisikan komersil dan penyelidikan pasaran dan mewujudkan pangkalan data maklumat menyeluruh untuk peningkatan dan pembangunan perdagangan Malaysia;

• Mengadakan program latihan untuk meningkatkan kemahiran pemasaran antarabangsa pengeksport Malaysia;

• Meningkatkan dan melindungi pelaburan perdagangan antarabangsa Malaysia di luar negara; dan

• Untuk mempromosikan, memudahkan dan membantu dalam bidang-bidang perkhidmatan yang berkaitan dengan perdagangan.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Tak Sabar Nak Jumpa Pelakon Filem AQUAMAN

Sinopsis Telemovie SYURGA KECIL KAMI