in , ,

Gambar Ning Baizura Nikah dengan Omar Shariff di Bangsar

Alhamdulilah, segalanya berjalan dengan lancar. Ning Baizura sudah menjadi milik mutlak Omar Sharif telah diijabkabulkan pada 10.10 pagi tadi. Budiey nak ucapkan selamat pengantin baru buat Ning Baizura dan suami. Semoga hubungan ini kekal hingga ke akhir hayat. Amin.

Bertempat di Masjid Saidina Abu Bakar, Bangsar, Kuala Lumpur pasangan yang mengenakan persalinan serba putih itu dinikahkan oleh bapa Ning Baizura sendiri dengan mas kahwin RM80 tunai. Omar telah melafazkan akad nikah dalam bahasa Melayu dengan sekali lafaz sahaja. Majlis sederhana itu turut disaksikan oleh famili terdekat, para media dan rakan artis.

Setelah berusia 32 tahun, Ning akhirnya bertemu jodohnya yaitu Omar Shariff yang dari Inggris. Mereka mulai bertemu di majlis perkawinan sahabat baik Ning di Bali, Indonesia. Hubungan mereka semakin akrab setelah mengikat tali pertunangan bersama. Mereka telah mengikat pertunangan pada tanggal 17 Juli 2007. Pernikahan dua pasangan ini berlangsung pada tanggal 31 Januari 2008.

Selamat Pengantin Baru buat Ning Baizura dan suami.

Ningnikah

Episod Baru Cinta Ning & Omar

TIADA apa yang menggembirakan pasangan Colin dan Maureen Dalton selain daripada mendoakan anak bongsu mereka, Omar Sharif berbahagia di samping penyanyi terkenal tanah air, Ning Baizura Hamzah yang kini menjadi menantu mereka.

Tidak pernah terlintas di fikiran mereka akan menerima kehadiran ahli keluarga baru yang datangnya dari budaya, bangsa dan agama yang berbeza. Apatah lagi, menantu baru mereka merupakan personaliti ternama.

“Apabila Omar memberitahu kami tentang hajatnya untuk mendirikan rumah tangganya sekali lagi, kami menyambutnya dengan baik.

“Tetapi, saat dia menjelaskan bahawa wanita yang dipilihnya itu datangnya dari agama yang berbeza, perasaan terkejut serta-merta terbit dari hati kami.

“Masakan tidak, kami tidak pernah menyangka bahawa Omar akan berbuat demikian tetapi kami sebagai keluarga, kami memberikan sokongan penuh kepadanya dan merestui pilihannya. Ternyata, Ning memang sesuai dengan dirinya dan kami amat gembira menerima Ning sebagai ahli keluarga baru kami,” jelas bapa Omar, Colin Dalton sewaktu ditemui selepas majlis pernikahan anaknya itu.

Gambar Ning Baizura Nikah Dengan Omar Shariff Di Bangsar

Pasangan Ning dan Omar dinikahkan oleh bapa Ning, Sheikh Hamzah Sheikh Mohamad, 77, di Masjid Saidina Abu Bakar as-Siddiq di Bangsar, Kuala Lumpur semalam dengan mas kahwin sebanyak RM80 dan wang hantaran berjumlah RM66,666.66.

Diminta pendapatnya tentang Ning, Colin memberitahu, dia begitu menyenangi sikap menantunya yang sangat terbuka dan mampu menyesuaikan diri dengan keluarga mereka dengan cepat sekali.

Gambar Ning Baizura Nikah Dengan Omar Shariff Di Bangsar

“Selepas Omar membawa Ning untuk bertemu dengan kami dua tahun lalu, saya begitu senang dengan kehadirannya. Ning bagaikan seorang anak yang seorang bapa mahukan dan itulah perasaan saya terhadap Ning,” katanya.

Colin turut menyatakan rasa gembiranya menghadiri majlis pernikahan anaknya dengan Ning yang disifatkannya sebagai unik.

“Saya tidak pernah menyaksikan majlis perkahwinan yang begitu indah dan aman. Bukan itu sahaja, saya begitu kagum dengan semangat dan perpaduan yang ditonjolkan dalam majlis perkahwinan ini. Kami berasa gembira kerana semua pihak menerima kami seadanya dengan terbuka,” jelasnya lagi.

Gambar Ning Baizura Nikah Dengan Omar Shariff Di Bangsar

Sementara itu, wanita yang begitu penting dalam hidup Ning, ibunya, Satilah Abdullah pula sukar menyembunyikan kegembiraan kerana puteri kesayangannya bertemu jodoh dengan lelaki yang diyakini mampu menjaganya.

Malah kata Satilah, perkahwinan Ning bagaikan sebuah kisah dongeng.

“Apa sahaja rintangan dan dugaan yang kami lalui, tidak pernah memisahkan kami malah, perhubungan kami bertambah erat dan rapat. Saya cukup memahami apa yang Ning mahukan dan tiada apa yang mampu saya lakukan selain daripada mendoakan agar perkahwinannya akan terus berkekalan,” jelas wanita berusia 63 tahun ini lagi.

Satilah dengan jujurnya memberitahu, dia pernah membayangkan anaknya itu akan mengahwini lelaki asing.

“Mungkin disebabkan, Ning juga datang dari perkahwinan campur maka sedikit sebanyak terpalit juga kepada Ning. Tetapi, saya tidak kisah siapa pilihannya kerana yang penting, mereka berdua boleh membimbing antara satu sama lain menjadi seorang Muslim yang lebih baik,” katanya.

Bagi Ning dan Omar pula, mereka sangat bersyukur kerana apa yang dirancang untuk hari bahagia dalam tempoh enam bulan berjalan dengan lancar.

Masakan tidak, untuk membuat persiapan perkahwinan dalam tempoh tersebut bukannya mudah. Terlalu banyak perkara yang perlu difikirkan untuk memastikan perjalanan perkahwinan mereka tiada cacat-celanya.

Pasangan berkenaan mempunyai seribu alasan untuk bergembira di hari bersejarah mereka kerana majlis pernikahan yang berlangsung semalam selesai tanpa sebarang celanya.

Tepat pukul 10.14 pagi semalam, semuanya berubah dan dalam sekelip mata, status Ning juga bertukar.

Sudah pasti, kini satu tanggungjawab baru dan besar menanti penyanyi yang sangat popular dengan lagu Awan Yang Terpilu itu.

Ning yang ditemui selepas majlis pernikahannya meluahkan ikrarnya menjadi seorang isteri yang solehah kepada Omar selain terus membimbing suaminya itu menjadi seorang Muslim yang baik.

“Saya sedar apabila berkahwin dengan lelaki asing, tanggungjawabnya begitu besar. Apa yang buat saya kagum dengan Omar ialah dia banyak bersabar dan menerima segala dugaan dan cabaran dengan begitu tenang sekali.

“Bukan itu sahaja, ikatan yang disimpul bersama Omar ini juga menjadi jambatan untuk saya lebih mengenali anak-anaknya dan memberikan kasih sayang yang tiada berbelah bagi kepada mereka,” jelas Ning mengenai hasratnya untuk berkongsi kasih dan sayang dengan dua orang anak Omar menerusi perkahwinan terdahulu suaminya itu.

Omar pula memberitahu, dia tidak menyangka sama sekali akhirnya akan memperisterikan wanita yang begitu banyak bersabar dengannya sepanjang tempoh pertunangan mereka.

“Saya tidak tahu apa akan jadi dengan saya tanpa Ning di sisi. Dia banyak membimbing serta memberikan sokongan tanpa henti kepada saya. Kesabarannya dalam menempuhi segala dugaan memang amat saya kagumi. Ternyata, saya begitu bertuah kerana dapat memiliki wanita seperti Ning,” katanya sambil memandang penuh cinta kepada isteri tersayang yang anggun dengan persalinan rekaan Jovian Mandagie.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Ning Baizura 2020 | 17

Ini Kad Jemputan Majlis Resepsi Ning Baizura Untuk Blog Sensasi Selebriti

Noh Salleh

Sunburst KL International Music Festival 2008