in

Filem Skrip 7707

Pengarah : Prof Madya A. Razak Mohaideen
Syarikat Penerbit : Lineclear Motion Pictures Sdn. Bhd.
  
Kategori : Filem Cereka
Bahasa : Bahasa Melayu
Genre : Ngeri
Klasifikasi : U – Untuk tontonan umum
Tarikh Tayangan : 02 Julai 2009
Format : 35mm

Pengarah: Prof Madya A. Razak Mohaideen  

Pelakon:
Norman KRU : Burn (Pelakon Utama)
Fasha Sandha : Ayu (Pelakon Utama)
Fouziah Ghous : Syida (Pelakon Utama)
Que Haidar : Zack (Pelakon Utama)
Almy Nadia : Jaja (Pelakon Pembantu)
Pekin : Young Burn (Pelakon Pembantu)
Kenchana Devi Segeran : Indian Lady (Pelakon Pembantu)
Sharifah Shahirah : Old Lady (Pelakon Pembantu)
Mak Jah : Mak Jah (Pelakon Pembantu)
Ruminah Sidek : Mak Jaja (Pelakon Pembantu)
Nora Elina : Nora (Pelakon Pembantu)
Fairul : Corpse (Pelakon Pembantu)
Soffia Shamimi : Shafina (Pelakon Pembantu)
Jehan Miskin : Bob (Pelakon Pembantu)
Shahrul Nizam : Zaki (Pelakon Pembantu)
M.Rajoli: Pak Ali (Pelakon Pembantu)
Maimon Mutalib: Mak Piah (Pelakon Pembantu)   

Sinopsis Filem Skrip 7707

Filem ini mengisahkan tentang seorang penerbit yang mempunyai himpunan skrip. Beliau di dalam proses menghasilkan sebuah filem seram tetapi menghadapi masalah untuk mendapatkan satu skrip filem.

Beliau telah mengarahkan pembantunya mengiklankan dalam suratkhabar harian mengenai perjumpaan kepada mereka yang boleh berkongsi cerita – cerita seram berdasarkan pengalaman atau cerita – cerita yang pernah didengari oleh mereka.Cerita yang terpilih akan mendapat imbuhan. Perjumpaan tersebut diadakan di sebuah tempat yang strategik.

Pada malam yang ditetapkan, penerbit tersebut telah pergi ke lokasi yang telah ditetapkan. Kedatangan beliau telah dinantikan oleh seramai 9 orang peserta yang telah bersedia untuk berkongsi cerita seram dengan beliau. Perjumpaan pada malam tersebut telah dirakamkan dalam bentuk video sebagai bahan rujukan beliau.

Cerita dimulakan dengan cerita pengalaman penerbit itu sendiri iaitu dengan menceritakan kisahnya yang berlaku semasa beliau mula – mula menjejakkan kaki ke menara gading.

Cerita diteruskan dengan pencerita kedua sehingga yang terakhir.

Setelah selesai, beliau merasa puas hati dengan koleksi cerita yang telah diperolehinya. Setelah mengucapkan terima kasih kepada semua, beliau pun pulang.

Pada keesokkan harinya, sewaktu penerbit itu sedang menyiapkan skrip tersebut, pembantu peribadinya memaklumkan kepada beliau mengenai sambutan iklan yang telah disiarkan dalam suratkhabar dan ramai yang berminat untuk berkongsi kisah mereka. Pembantunya juga mengingatkan bahawa pada malam hari ini perjumpaan tersebut akan diadakan.

Penerbit tersebut terkejut dan mulai berasa hairan kerana perjumpaan tersebut telah pun diadakan pada malam sebelumnya. Kerana tidak berpuas hati dengan mesej yang disampaikan oleh pembantu peribadinya, beliau telah memainkan semula rakaman yang telah dirakam pada malam tersebut. Tetapi beliau sangat terkejut apabila mendapati hanya audio sahaja yang kedengaran tanpa ada visual di dalam rakaman tersebut.

Yang menjadi persoalannya, siapakah orang yang ditemui pada malam tersebut. Beliau sendiri tidak pasti. Yang pastinya, beliau telah memporelehi bahan cerita yang diingininya selama ini.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Gambar Seksi Jasmin Hamid

Ashraf Muslim Dalam Drama Bersiri Jangan Pandang Belakang di TV2