in , ,

Filem MUKHSIN Arahan Yasmin Ahmad Ditayangkan di Festival Filem Antarabangsa Tokyo

Masih ingat lagi dengan sebuah filem yang menjentik hati masyarakat sekitar tahun 2006? Nah! Filem ini telah berjaya menembusi mata pengemar filem di Jepun pula. Tahniah buat semua pengkarya yang terlibat dengan filem ini.

Karya digital yang dikembalikan secara digital “Mukhsin” (2006) yang disutradarai oleh Allahyarham Yasmin Ahmad akan ditayangkan di Festival Filem Antarabangsa Tokyo (TIFF) ke-33 pada 31 Oktober ini. Japan Foundation Asia Center (JFAC) dengan kerjasama baik Primeworks Distribution Sdn. Bhd. Dan Imagica Lab di Jepun telah berjaya memulihkan “Mukhsin” di bawah pengawasan Low Soon Keong, Pengarah Fotografi filem ini.

“Mukhsin” tampil perdana di festival yang sama pada tahun 2006 dengan kehadiran Yasmin dan dua pemeran utama, Sharifah Aryana dan Shafie Naswip. Ia menceritakan kisah percintaan yang berkembang antara Orked (Aryana) dan Mukhsin (Shafie) yang mengunjungi kampungnya untuk menghabiskan cuti sekolah. Filem ini adalah trilogi Orked yang terakhir, dan prekuel untuk “Sepet” dan “Gubra”.

Aryana dan adiknya, Sharifah Aleya yang bermain Mak Inom, ibu Orked juga akan menyertai sesi ceramah “TIFF Talk Salon” pada 6 November, 9:30 PM (JST) di mana mereka akan berkongsi mengenai Mukhsin dengan penonton ketiga-tiganya saringan. “TIFF Talk Salon” dapat disiarkan melalui saluran YouTube rasmi TIFF di www.youtube.com/TIFFTOKYOnet/.

TIFF, yang diakreditasi oleh FIAPF (International Federation of Film Producers Association), akan diadakan selama 10 hari dari 31 Oktober hingga 9 November dengan tayangan di sekitar teater di Tokyo, bersama simposium dan perbincangan tetamu antarabangsa dalam talian.

What do you think?

71 Points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Loading…

0

Written by Budiey (Admin)

Penggemar filem seram yang sentiasa mengemaskini pengetahuan tentang gajet & teknologi masa kini dan masih tegar menjadi penulis portal hiburan & gaya hidup sepenuh masa sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber yang aktif menemubual selebriti dan menerbitkan video Buletin Viral di Budiey Channel.

WOWSHOP Kini Berwajah Baharu, Tampil dengan Lebih Segar & Lebih Berani

Program Fesyen Pret A Porter Terbaharu Menampilkan Selebriti Kacak Bergaya