in ,

Filem mm2 Berjaya Julang Dua Taiwan’s Golden Horse Awards Ke-60

Tahniah buat dua buah filem mm2 iaitu Abang Adik《富都青年》 dan Time Still Turns The Pages 《年少日记》, telah memenangi anugerah berprestij di Anugerah Kuda Emas ke-60.

mm2 begitu teruja untuk mengumumkan bahawa dua daripada filemnya, Abang Adik《富都青年》 dan Time Still Turns The Pages 《年少日记》, telah memenangi anugerah berprestij di Taiwan’s Golden Horse Awards atau Anugerah Kuda Emas ke-60. Anugerah Kuda Emas ialah anugerah filem paling berprestij untuk pawagam bahasa Cina dari seluruh rantau Asia Timur.

Wu Kang-ren dari Taiwan (吳慷仁) memenangi anugerah Pelakon Utama Terbaik untuk Abang Adik buatan Malaysia. Filem ini seterusnya dicalonkan untuk 6 anugerah tambahan termasuk Pengarah Baharu Terbaik dan Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik.

https://flic.kr/p/2pijCBe

Filem ini mengisahkan 2 anak yatim tidak berdokumen Abang dan Adi yang mengambil antara satu sama lain sebagai adik beradik yang sedang membesar. Apabila salah seorang daripada saudara melakukan perbuatan yang tidak terkata, saudara yang seorang lagi terlibat dalam jenayah itu.

Penulis-pengarah Hong Kong Nick Cheuk (卓亦謙) memenangi anugerah Pengarah Baharu Terbaik untuk Time Still Turns The Pages. Filem ini juga memenangi Anugerah Pilihan Penonton Kuda Emas dan telah dicalonkan untuk 4 anugerah lain, termasuk Ciri Naratif Terbaik dan Lakon Layar Asal Terbaik.

Filem mm2 Berjaya Julang Dua Anugerah Kuda Emas Winsat Taiwan

Time Still Turns The Pages menerokai tekanan harian kehidupan seorang kanak-kanak. Seorang guru sekolah menengah membelek diari yang ditulis oleh seorang budak lelaki dan menyedari penderitaan kanak-kanak itu sambil mereka berdampingan dengan masa lalu yang sukar dan menyakitkan guru yang dicemari oleh penderaan ibu bapa dan tekanan akademik.

Kedua-dua filem itu dipuji oleh juri kerana keaslian, kreativiti, dan penceritaan yang menarik. Abang Adik ditayangkan di pawagam di Taiwan pada 1 Disember 2023, dan di Malaysia pada 14 Disember 2023.

Filem mm2 Berjaya Julang Dua Anugerah Kuda Emas Winsat Taiwan

Rancangan tayangan Singapura sedang dimuktamadkan. Time Still Turns The Pages diwakili oleh mm2 Entertainment untuk pengedaran ke seluruh dunia. Syarikat itu merancang untuk menayangkan filem itu di Singapura dan Malaysia tidak lama lagi. Maklumat lanjut akan dikeluarkan kemudian.

“Kami berbangga menjadi sebahagian daripada pasukan pemenang untuk menerima anugerah berprestij ini daripada Festival Filem Kuda Emas,”.

“Penghargaan ini adalah penghormatan kepada bakat luar biasa dan dedikasi pembikin filem, pelakon dan kru kami, dan bukti minat pasukan untuk penceritaan yang berkualiti.”

– Encik Chang Long Jong, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan mm2 Asia

mm2 Entertainment ialah salah satu studio filem bebas terkemuka di Asia yang berusaha untuk menghasilkan filem berbahasa Cina berkualiti tinggi untuk rantau ini. Studio ini komited terhadap penemuan dan pembangunan pembuat filem yang akan datang untuk menceritakan kisah yang penting.

Baru-baru ini kumpulan itu telah mengumumkan satu langkah ke dalam filem bukan Cina dengan usaha sama dengan Komet yang berpangkalan di Malaysia untuk menerokai filem untuk Asia Tenggara.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

realme Melepasi 200 Juta Penghantaran Global Menakluk Pasaran Global

Estranged

Estranged Bakal Adakan Konsert, Nak Bawa Fazura Nyanyi Atas Pentas