in , ,

Filem KHAENAK: SERANGAN POCONG Akan Ditayangkan Di Saluran Astro First

Selepas Khaenak 1 & 2 Dapat Sambutan Hangat, Kini Khaenak: Serangan Pocong Akan Ditayangkan Di Saluran Astro First

Selepas sambutan luar jangkaan diterima filem seram komedi Khaenak 1 & 2 yang ditayangkan di saluran YouTube tahun lalu, penerbit filem berkenaan KCTV Network & Broadcasting Sdn Bhd sekali lagi terpanggil untuk menghiburkan orang ramai dengan ‘buah tangan’ ketiganya iaitu Khaenak: Serangan Pocong. 

Filem ini dijangka akan lebih menghiburkan dengan garapan dan jalan cerita yang lebih kreatif serta menarik. 

Pengarahnya, Emma Kasmuri berkata, berbeza dengan dua filem sebelum ini, filem ketiga ini akan ditayangkan di saluran Astro First. 

“Kalau diikutkan judul filem ini adalah Khaenak 3, tetapi bila kami kemukakan kepada Astro First, saya tak sangka mereka berminat. 

“Kemudian kami gantikan angka ‘3’ itu dan menggunakan judul Khaenak: Serangan Pocong. “Ini adalah filem sulung kami yang akan ditayangkan di Astro First,” ujarnya. 

Official Poster

Sebelum ini, Khaenak dikenali dengan watak utamanya hantu pontianak yang terkenal dengan panggilan Meknak tetapi kali ini Khaenak membawa kelainan dengan menampilkan watak hantu pocong bagi menggantikan hantu golek yang sinonim dengan emas, perhiasan yang digilai wanita Kelantan. 

Khaenak: Serangan Pocong kisah berlatarbelakangkan sebuah kampung di pinggir bandar, di mana pelbagai kejadian mistik telah berlaku di kampung berkenaan, tetapi berjaya diselesaikan dengan kesepakatan penduduk kampung dipimpin oleh Tok Penghulu. 

Seorang komposer terkenal dari Kuala Lumpur, Apak datang bercuti di kampung bersama isterinya, Yana untuk mencari ilham bagi menghasilkan lagu terbaru. Yana mula memujuk Apak untuk membeli barang kemas selepas diperli oleh Mek Som dan Cik Ani. 

Kemudian beberapa perkara aneh mula berlaku di kampung tersebut apabila penduduk kampung mula diganggu dengan kehadiran pocong; ada yang diganggu ketika memandu, ada yang diganggu dengan ketukkan pintu dan diganggu semasa tidur. 

Ketika ditanya tentang kejadian seram atau aneh yang berlaku ketika penggambaran, Emma menceritakan terdapat beberapa perkara pelik yang berlaku. 

“Ketika hari kedua penggambaran, sewaktu babak buka ikatan tali pocong dilakukan ketika pukul 12.00 tengah malam, pelakon yang membawakan watak pocong itu tiba-tiba pengsan. 

“Saya ada di lokasi kejadian ketika itu, dan melihat sendiri apa yang berlaku. Pelakon terlibat pengsan sehingga muka dia tersembam ke tanah,” ujarnya. 

Screenshot 2021-11-02 At 11.21.37 Am

Menurutnya, pelakon berkenaan dibawa ke hospital dan pihaknya lega apabila tidak ada kecederaan serius berlaku terhadap pelakon berkenaan, bagaimanapun ia terpaksa digantikan pelakon lain. 

“Sebenarnya, sebelum kejadian itu, pelakon utama iaitu Apak ada mengalami kejadian aneh. 

“Ia berlaku ketika babak menunggu pocong atas motor, Apak terasa seolah ada yang menarik kakinya.. Apabila penggambaran selesai, barulah dia menceritakan tentang apa yang telah berlaku,” ujarnya. 

Jelasnya, kejadian-kejadian sebegitu tidak pernah dilalui ketika penggambaran dua filem sebelumnya dan ia pertama kali berlaku dalam siri kali ini. 

Sementara itu, mengulas mengenai kos penerbitan pula, Emma berkata, pada mulanya ia menelan belanja sebanyak RM50,000 sahaja. 

Bagaimanapun, apabila filem lulus untuk disiarkan di Astro First, kos penerbitannya semakin meningkat. 

“Kami perlu shoot beberapa scene tambahan dan terpaksa mengubah dari sudut editing serta colour yang bersesuaian mengikut quality control (QC) bagi memenuhi standard filem.” 

“Akhirnya kos keseluruhan mencecah RM150,000 termasuk kos promosi dan iklan menjadikan Khaenak dikategorikan sebagai Indie Film dengan bajet rendah,” jelasnya. 

Whatsapp Image 2021-10-05 At 4.13.09 Pm

*Trivia menarik filem Khaenak: Serangan Pocong 

  • –  Filem kedua dari Youtuber Kelantan selepas Mael Totey The Movie terbitan Syahmi Sazli.
  • –  Untuk rekod, Khaenak 1 telah ditonton sebanyak 1.3 juta, manakala Khaenak 2 pula meraih tontonan 1.1 juta di saluran YouTube KCTV Production.
  • –  Bagi barisan pelakon, secara keseluruhannya dia masih lagi mengekalkan pelakon- pelakon sama dari kedua-dua filem terdahulu.
  • –  Watak pocong ditukarkan kepada pembantu Apak yang terpaksa menjadi bidan terjun apabila watak asal pengsan dan cedera sewaktu penggambaran.
  • –  Penggambaran dibuat di Kampung Kubang Panjang Pasir Mas, Kelantan, iaitu lokasi yang sama bagi kedua- dua filem sebelum ini.
  • –  Mengetengahkan isu-isu semasa yang dekat dengan jiwa penonton seperti; kegilaan wanita sekarang terhadap emas, kisah viral misteri ketukan pintu di malam hari dan kepercayaan pada kuasa bomoh sebagai jalan pintas menyelesaikan masalah.
  • –  Pada asalnya penggambaran hanya berlangsung selama empat hari, tetapi ia ditambah sehari lagi.
  • –  Terdapat kemunculan beberapa orang Instafamous bagi menjayakan filem ini.
  • –  Selain bergelar pengarah, untuk filem ini Emma juga bertindak sebagai penerbit.
  • –  Setakat ini Emma sudah mengarah lebih 200 drama-drama pendek dan filem yang ditayangan di platform YouTube dan Facebook, namun kali pertama mengarah untuk filem bagi tayangan di Astro First.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Nazim Othman | 11

“Ramai Ingat Saya Sunyi, Tapi Saya Bahagia Dengan Status Duda” – Nazim Othman

Zarul Umbrella Red | 12

Lakonan Terbaharu Zarul Husin Dalam Drama Bersiri PELANGI HATI di TV Okey