in ,

Filem KESEMPATAN KEDUDA Lakonan Zizan Razak

Tirai tahun 2019 dibuka dengan tayangan sebuah filem dari Indonesia berjudul KESEMPATAN KEDUDA di pawagam seluruh Malaysia. Sebuah filem romantik komedi terbitan RA Pictures lakonan Cut Meyriska, Marsha Aruan, Bastian Steel dan menampilkan buat pertama kalinya seorang pelakon dan pelawak dari Malaysia, Zizan Razak.

Filem KESEMPATAN KEDUDA diarahkan oleh Awi Suryadi yang pernah berjaya mencipta fenomena dengan filem Danur dan terbaru tentu sahaja filem Asih. Filem ini telah pun ditayangkan di Indonesia dan kini memasuki pasaran Malaysia pula. Adakah dengan penampilan Zizan Razak, filem ini akan diterima ramai oleh peminat di Malaysia? Apa yang menariknya filem KESEMPATAN KEDUDA ini? Sama-sama kita nantikan ulasan dari pengkritik dan media Malaysia selepas Malam Tayangan Media tak lama lagi.

Sinopsis Filem KESEMPATAN KEDUDA

Filem ini menceritakan tentang Abi, dimainkan oleh Raffi Ahmad, yang memiliki isteri, iaitu Maya (Dinda Kanya Dewi), yang sangat bercita-cita tinggi dengan kehidupannya. Maya mempunyai hubungan sulit dengan bos Abi untuk mendapatkan apa yang dia inginkan.

984X1482

Tidak berpegang pada tingkah laku Maya, akhirnya Abi memutuskan untuk menceraikannya. Walaupun, dia telah mendapat anak dari Maya, bernama Arum (Aqilah Herby).

Tetapi dalam filem ini, bukan hanya Abi (Raffi ahmad) seorang duda, tetapi ada juga Ken (Zizan Razak). Oleh itu, kedua-dua lelaki ini baru diberi status seorang duda, selepas menceraikan isteri masing-masing di pejabat mahkamah agama.

Bagaimanapun, kerana mereka tidak mahu hidup bersendirian untuk masa yang lama, kedua-dua mereka segera berpindah dan bangkit dari masalah peribadi yang dibalutnya. Mereka juga cuba merealisasikan impian mereka untuk mendapatkan calon gantian yang mereka inginkan. Selain cantik, tentu saja ia juga bagus. Calon yang dipilih oleh kedua-dua lelaki adalah Syafa (Cut Meyriska) dan Dianti (Marsha Aruan).

PESAN MORAL MENDUDA BUKANLAH HAL BURUK

“Mengulas mengenai filem ini, ada pesan yang ingin disampaikan bahawa cinta boleh didapati di mana sahaja. Walaupun, judulnya kedengaran sedikit aneh. Sebagai seorang duda bukan sesuatu yang buruk dan akhir dari segala-galanya dengan harapan dapat memberi inspirasi kepada mereka yang gagal dalam perkahwinan yang pertama dan membawa status ini untuk meneruskan dan membuka lembaran baru dalam hidup mereka.”

– Pengarah Awi Suryadi

Pengarah:  Awi Suryadi

Penerbit: Raffi Ahmad, Fransen Susanto                                    

Pelakon:  Zizan Razak, Raffi Ahmad, Dinda Kanya Dewi, Nagita Slavina, Cut Meyriska, Marcha Aruan, Bastian Steel

Genre: Drama, Comedy

Bahasa: Indonesia

Negara: Indonesian

Klasifikasi: P13

Durasi: 96 minit

Tarikah Tayang: 3hb Januari 2019

Youtube Trailer:

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Peraduan Menang Premium Edisi Terhad Disney’s Mary Poppins Returns

Program Raudhah & Gaya Hidup Musim Baharu 2019