in , ,

Filem Dokumentari Panjang KEMARIN Tayang di Astro First 21 Oktober 2021

Sebuah filem dokumentari drama panjang mengenai Seventeen Band berdasarkan peristiwa Tsunami Sulat Sunda & rakaman video yang belum pernah terungkai.

Di Malaysia popular dengan lagu bertajuk Selalu Mengalah dan juga mempunyai banyak peminat disini, Kemarin menjadi lagu terakhir dari kumpulan ini yang turut trending di Malaysia.

Filem KEMARIN adalah sebuah filem arahan UPIE GUAVA terbitan Mahakarya Pictures berkerjasama dengan Mahaka Media yang diedarkan oleh Horizon Film Entertainment dan berkerjasama untuk mempromosikan bersama Cineplus Asia di Malaysia.Filem KEMARIN adalah sebuah filem dokudrama panjang kejadian Tsunami Banten pada 22 Disember 2018 menewaskan beratus manusia.

Filem Dokumentari Panjang Kemarin Tayang Di Astro First 21 Oktober 2021

Termasuk Band Seventeen yang sedang membuat persembahan diatas panggung membelakangi pantai di daerah T anjung Lesung. Tsunami tersebut menghempas panggung Seventeen yang baru membawakan lagu ke 2. Seventeen Band yang hilang;; Herman (Gitaris), Bani (Bassist), Andi (Drummer), Oki (Roadman), Ujang (Bass Juruteknik) dan Dylan (Isteri Ifan Vokalis Seventeen).Sekarang ini hanya Ifan sebagai vokalis yang tertinggal. Kejadian tersebut adalah duka yang mendalam bagi keluarga besar Tujuh Belas dan keluarga masing-masing.

Tidak ada lebih banyak acara acara hebat untuk merayakan ulang tahun Seventeen yang ke 20 pada bulan Januari 2019.Filem ini akan menceritakan proses perjuangan, persahabatan, kejayaan,konflik dan acara yang pupus . Video rakaman dari tahun 2003 hingga video dimasa tsunami akan disusunkan dengan sangat baik dengan khas dokudrama.

Ada juga beberapa video eksklusif yang didapati dari kamera Andi (drummer), kamera yang secara langsung ditemui oleh vendor soundsystem di acara tersebut, kamera yang merakam aktiviti Seventeen sebelum pentas dimana tsunami menghentam panggung.Filem ini akan ditayangkan di pawagam rumah anda ASTRO FIRST bermula pada 21 OKTOBER 2021

Filem Dokumentari Panjang Kemarin Tayang Di Astro First 21 Oktober 2021

Filem ini juga telah memenangi Anugerah di Piala Maya,Indonesia didalam kategori Lagu Tema Terpilih Piala Maya 2020,Kemarin nyanyian Ifan Seventeen untuk filem Kemarin.Filem Kemarin juga telah dipilih sebagai nominasi untuk kategori Filem Dokumentari Panjang Terbaik untuk Festival Filem Indonesia 2021 yang akan berlangsung malam anugerahnya pada November ini.Bukan itu sahaja, filem Kemarin turut menyertai “Official Selection in the Tokyo lift of Film Festival 2021” dengan tajuk englishnya Tsunami Killed My Bandmates

Terdapat trivia menarik mengenai filem ini dimana Ifan Seventeen sendiri berasa susah untuk menyanyikan lagu Kemarin,kerana lirik liriknya berkaitan dengan orang yang akan pergi meninggalkan dunia dan tidak menyangka ianya petanda kepada Ifan sendiri.Muzik video rasmi Kemarin kumpulan Seventeen Band ditayangkan di Youtube Rasmi pada 4 tahun lalu dengan 65 juta tontonan, pada tarikh Keramat 22 DISEMBER 2016 dan kejadian Tsunami itu berlaku pada 22 DISEMBER 2018.

Lagu Kemarin juga mendapat ulasan pengurus Datuk Seri Siti Nurhaliza yang juga penulis lirik Rozi Abdul Razak apabila dia turut tersentuh dengan karya ini. 

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Ismail Sabri Menteri Pertahanan | 21

Perdana Menteri Sedia Bantu Nasib Lima Beradik Yatim Piatu

Fesyen Trending | 22

Forum Perniagaan Inisiatif Bantu Usahawan PKS