in ,

Kisah Benar Juruterbang Terkandas di Lautan Dalam Filem AGAINST THE SUN

Radio Televisyen Malaysia (RTM) bakal menyiarkan filem Inggeris yang mengangkat kisah perjuangan untuk terus hidup tiga anggota tentara angkatan udara Amerika Syarikat yang mengalami kecelakaan pesawat ketika Perang Dunia II. Mereka terapung di lautan lepas tanpa makanan dan air. Tidak ada juga tanda-tanda mereka akan diselamatkan. Serangan ikan jerung, ribut, dan pancaran matahari menyerang namun mereka mesti bertahan. Adakahkah semuanya selamat?

Parker_DVD.indd

Diangkat daripada kisah benar, filem yang menemui penonton pada 7 Ogos ini, pukul 9.30 malam di TV2 ini mengisahkan tentang tiga juruterbang Tentera Laut AS iaitu Harold Dixon (Garret Dillhunt), Gene Aldrich (Jake Abel) dan Tony Pastula (Tom Felton) yang berdepan kecelakaan pesawat di lautan Pasifik yang luas. Mereka kemudiannya cuba untuk kembali ke pesawat mereka, USS Enterprise. Namun malangnya mereka kehabisan bahan api. Lalu tanpa makanan, air atau bahkan peti pertolongan cemas, mereka perlu terus bertahan untuk hidup di atas rakit kecil.

Mujur ketika itu Harold berjaya menyelamatkan beberapa alat pelayaran asas, yang diharapkan dapat membantu usaha mereka untuk sampai ke daratan. Selepas mengayuh rakit itu, mereka mengosongkan poket mereka dan mengambil sedikit bekalan penting untuk terus bertahan. Harold turut meminta Gene dan Tony untuk membuang kasut mereka untuk mengurangkan kebocoran pada rakit tersebut.

Keadaan tersebut membuatkan mereka sedar bahawa mereka masih tidak mengenali antara satu sama lain walaupun bekerja di tempat yang sama. Akhirnya mereka mula berkongsi dan bertukar cerita tentang keistimewaan tanah kelahiran masing-masing. Begitu juga keinginan untuk dipertemukan kembali dengan keluarga mereka.

babak dalam filem ini

Apabila mereka terapung di atas rakit, Gene belajar bagaimana untuk menangkap anak jerung menggunakan pisau lipat dan gen jerung. Mereka memotong, membelah perut ikan dan anak-anak ikan di dalam rakit iaitu makanan pertama mereka sejak mereka mendarat. Apatahlagi mereka menyedari jika berterusan minum air laut sahaja mengundang bahaya dan mengancam nyawa. Mujur hujan turut dengan lebatnya yang membuka peluang mereka menadah dan menyimpan bekalan air hujan.

Mereka menghadapi segala bentuk kesusahan termasuklah dilanda badai laut hingga jerung berdepan ancaman jerung yang mengelilingi mereka di lautan bersama-sama. Mereka dapat melihat kehadiran kapal penyelamat namun tidak mampu berbuat apa-apa bagi memberi isyarat kewujudan mereka disebabkan awan gelap menghalang.

Masalah paling membimbangkan mereka seterusnya, makanan yang mereka dapatkan adalah burung albatross yang berada di rakit mereka. Hari terus berlalu menyebabkan tenaga dan keberanian mereka mula berkurang.

Akhirnya mereka berterus-terang punca sebenar mengapa mereka jatuh. Harold mengakui bahawa dia tertidur di dalam bilik kawalan selama beberapa minit. Gene dan Tony, yang berada di belakangnya, tidak melihatnya dan cuba meningkatkan beberapa interkom pada masa itu.

Harold meminta maaf atas kecuaiannya. Mereka saling membetulkan dan mengakui kesilapan masing-masing, mereka bergurau bahawa orang yang mula-mula melihat tanah akan dirawat dahulu dan dapat makanan enak.

Mereka bertiga kemudiannya ternampak sebuah pulau terpencil dan sangat gembira. Mereka bersemangat merangkak ke pantai. Namun adakah mereka berjaya dikesan oleh tentera AS? Bagaimana pula dengan perang yang masih berterusan?

kisah benar perjuangan untuk terus hidup

Bagi mereka yang tidak sempat untuk menonton di TV, mereka berpeluang menontonnya menerusi portal online, Myklik (myklik.rtm.gov.my). Rancangan ini juga dapat ditonton melalui rtm mobile. Muat turun aplikasinya di Google Play dan App Store.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Video Muzik HAJAT Hael Husaini Trending N0.1 di Youtube Malaysia

Selepas 10 Tahun, Ruffedge Kembali Lancar Single SEPERTI MEREKA