in ,

Filem 2012 Tutup Tirai Program Countdown 2013 Di TV2

[dropcap]P[/dropcap]ada bulan November 2009, dunia dikejutkan dengan filem arahan Ronald Emmerich yang bertajuk 2012. Idea asal filem ini dipetik daripada kalendar kaum Maya yang mendakwa kitaran besar dunia tempoh ini akan berakhir pada tahun 2012 atau lebih tepat lagi pada 21 Disember 2012. Filem ini turut dibahas dan dikaji oleh ramai para intelek termasuk daripada NASA sendiri.

Kepada anda yang masih belum menyaksikan tayangan filem ini, Radio Televisyen Malaysia (RTM) bakal menutup tirai tahun ini dengan membawa penonton menyaksikan Filem 2012 pada 30 Disember 2012, jam 10.30 malam.

[pullquote align=”right”]Filem 2012 akan disiarkan pada 30 Disember 2012, jam 10.30 malam.[/pullquote]

Disiarkan menggamatkan slot Countdown Tahun 2013 di TV2, filem lakonan berkesan John Cusack, Thandie Newton, Amanda Peet dan Chiwetel Ejiofor ini mengisahkan satu pengembaraan epik tentang bencana global yang membawa akhir kepada dunia dan menceritakan perjuangan wira yang terselamat.

Kisahnya berlaku apabila Dr Adrian Helmsley, sebahagian daripada pasukan seluruh dunia geofizikal menyiasat kesan ke atas bumi radiasi daripada ribut solar yang belum pernah terjadi sebelumnya. Dari situ dia mendapati bahawa teras bumi sedang memanas.

Dia kemudiannya memberi amaran kepada Presiden Amerika Syarikat Thomas Wilson bahawa kerak bumi menjadi tidak stabil dan bahawa tanpa persediaan yang betul untuk menyimpan sebahagian kecil daripada penduduk dunia, kemusnahan akan berlaku kepada keseluruhan bangsa.

Sementara itu, penulis Jackson Curtis juga menemui maklumat yang sama. Walaupun pemimpin dunia bangsa untuk membina “kawasan selamat” untuk melarikan diri dari bencana yang akan berlaku, Curtis juga turut berjuang mencari jalan untuk menyelamatkan keluarganya.

Sementara itu, letusan gunung berapi dan gempa bumi yang sangat kuat belum pernah terjadi sebelumnya telah melampiaskan malapetaka di seluruh dunia.

Sehari sebelum itu, saksikan Filem Tamil bertajuk Bavani disiarkan pada 29 Disember 2012, jam 10.30 malam. Ia mengangkat kisah perjuangan pegawai polis wanita yang jujur dan komited dengan kerjayanya. Kongsikan kisah watak Bhavani (Sneha), seorang pegawai polis yang jujur di Hyderabad, diarahkan supaya bertugas sebagai Penolong Pesuruhjaya Polis di Tirunelveli atas permintaan kerajaan Tamil Nadu.

Bandar itu dikawal oleh Sivalingam (Kota Srinivasa Rao), orang kaya yang berpengaruh dan seorang ahli politik yang bercita-cita tinggi. Hakikatnya dia menggalakkan semua aktiviti yang menyalahi undang-undang. Bhavani kemudiannya memutuskan untuk meletakkan satu pengakhiran kepada semua perbuatan lelaki itu. Namun adakah hasratnya itu berjaya?

Berhibur dengan dua filem menarik ini hanya di TV2, orait?

Filem 2012

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Album Terbaru Sheila On 7 Berlayar Bakal Dihadiahkan di BlackBerry Music Mania Concert

Uchop Juara Vokal Musim Kedua