in

Fesyen Neo Romantic Spring Summer 2008 dari Hatta Dolmat

Dalam dunia selebriti dan hiburan, peragaan fesyen tak dapat dipisahkan. Fesyen juga seringkali dititikberatkan dalam imej dan personaliti selebriti. Dari dulu sampai sekarang, kita tak lepas dari menemui pelbagai rekaan fesyen menarik dan dari situ juga kita dapat lihat lahirnya pereka-pereka muda yang kreatif dan dinamik. 

Baru-baru ini, Hatta Dolmat telah mereka satu fesyen yang diinspirasikan zaman kegemilangan ‘Marrie Antoinette’ kisah penuh klasik zaman kegemilangan di Raja 18th Century. Dari kisah itu, Hatta Dolmat mengambil inspirasi dari segi pendekatan pengunaan fabrik seperti brocade, color dan silhoutte (potongan baju).

Dari inspirai zaman klasik, pereka fesyen yang pernah menyertai project runway malaysia ini telah menggabungkan rekaan kontempori berlandaskan guide line frm forecast fashion 2008, spring summer 2008, gaya potongan yang penuh detail sepeti pleated, ruffless, layering, puff sleeve, voluming dan sebagainya,

Dari pengunaan fabrik pengunaan fabrik baru Rosegold Vintage printed borcade, dutches satin, tweed, chiffon, dan pelbagai gabungan fabrik lain.

2223069375 82Cf7778Ce O | 4

2223070473 Bf0Bb2A808 O | 5

2223703110 D8Cf4Ebaae O | 6

2223702234 37747Fea32 O | 7

Warna:
Himpunan warna-warna pastel seperti pink blossom cherry, powdery pink, vannilla white, rosegold, pearl white, creammy cream.

Rekaan:
Hatta Dolmat mencuba untuk memberikan kepelbagaian dalam rekaan yang berkaitan dengan guideline untuk Fashion Forecast 2008, dari rekaan casual, ready to wear, cocktail, party, evening dan wedding.

Photoshoot team:
Collection: Hatta Dolmat
Makeup: Comel
Photographer: Idan

Apa Hatta Dolmat Buat Sekarang?
Setelah selesai menyertai Project Runway Malaysia, sekarang ini Hatta Dolmat ebih menumpukan kepada rekaan fesyen untuk wedding. Atas nasihat dan tunjuk ajar ‘sifunya, Radzuan Radzwill yang tak pernah jemu menasihati dan memberi bimbingan, Hatta Dolmat kini giat dalam mereka fesyen gaun yang unik. Sekarang ini khabarnya Hatta sedang sibuk untuk menyiapkan pakaian wedding ditempah. Tidak lama lagi, Hatta Dolmat akan keluar dengan koleksi terbarunya yang berkonsepkan wedding. Namun, pereka kelahiran Melaka ini lebih suka dengan rekaan moden. Selain baju kahwin, korang juga boleh menempah barang hantaran dan pertunangan melalui Hatta.

[tags]neo romantic, fashion blog, hatta dolmat, profile hatta, gossip hatta gaduh, wedding planner, wedding tips, borcade, dutches satin, tweed, chiffon, pink blossom cherry, powdery pink, vannilla white, rosegold, pearl white, creammy cream[/tags]

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Ulasan Vantage Point: Memang Hebat Bebs!

Selebriti Hollywood Suka Pinjam Kasut dan Baju?