in , ,

Fenomena Luar Biasa! Single Sulung Raffa Affar CINTA SAMPAI MATI Viral Di Tik Tok

Pemuda kelahiran Depok, berasal dari Jawa Barat, Indonesia ini, mempunyai nama lengkap Raffa Aldiansyah. Dia adalah selebriti muda yang berjaya, mempunyai banyak pengikut di media sosial.

Terbukti dengan mempunyai lebih dari 4 juta pengikut di aplikasi media sosial ‘TikTok’. Oleh itu , namanya  mungkin ramai yang sudah mengenali di kalangan masyarakat Malaysia apatah lagi di Indonesia menerusi single sulungnya yang berjudul ‘Cinta Sampai Mati’.

Single ‘Cinta Sampai Mati’ ini adalah single sulung Raffa, yang merupakan ciptaan Ayu Rizki Yani, isteri kepada Dodhy gitaris kumpulan Kangen Band dan dilancarkan di bawah label muzik Hayat Kreatif Studio untuk pasaran Malaysia, Brunei serta Singapura sahaja manakala untuk pasaran di Indonesia dan lain – lain negara di lancarkan dibawah label muzik  Botram Media Entertainment.

Raffa mengaku, sudah lama ingin mempunyai single original sendiri, dan terwujud pada single ‘Cinta Sampai Mati’ dan Raffa berharap single ini di sukai orang ramai.

Fenomena Luar Biasa! Single Sulung Raffa Affar Cinta Sampai Mati Viral Di Tik Tok

Raffa yang dikenal dengan suara unik dan wajah kacak ini membawakan genre lagu – lagu yang berkonsepkan ketuhanan mahupun selawat serta nasyid.

Selain membawa genrenye tersendiri, beliau gemar ‘cover’ lagu lain yang popular untuk dimuat turun ke dalam akaun media sosialnya .

Pada asalnya, single ini diberi judul ‘Dengarkanlah’ oleh penulis lirik sebelum diputuskan oleh label Botram Media Entertainment untuk judul yang lebih Universal agar lagu ini dapat disampaikan mesej nya yang mempunyai maksud cinta kepada kedua ibu bapa yang masih ada mahupun yang telah tiada, kepada keluarga dan kepada pasangan, maka terciptalah judul baru yang mempunyai lirik baru dalam lagu ini seperti ‘Dengarkanlah di sepanjang malam aku berdo’a. Oleh itu , menjelang pelancaran lagu ini , judul diberi ‘Cinta Sampai Mati’ . 

Raffa Affar

Single ini antara single pertama berkolaborasi di antara Hayat Kreatif Studio dengan Botram Media Entertaintment . Untuk single perdana ini, Raffa telah cuba hasilkan genre musik yang sedikit berbeza dengan lagu-lagu viral. 

Dengan harapan kehadiran raffa mampu memberi nuansa baru, dan saat ini lagu ‘Cinta Sampai Mati’ nyanyian asal oleh Raffa sudah boleh dinikmati di seluruh platform muzik dan boleh ditonton video muziknya di saluran youtube Hayat Kreatif Studio .

Hayat Kreatif Studio bertindak sebagai pengedar single ini secara jualan digital di platform streaming, Youtube dan iTunes di Malaysia, Singapura & Brunei.

Raffa Affar

Ciptaan Lagu & Lirik : Ayu Rizki Yani 

Produser : Hermawan

Eksekutif Produser : John Li

Pengarah Vokal : Ivan Lahardika

Suara Latar : Yuki Senandika

Hakcipta : OP: PT Safinah Musik Entertaintment / SP: Hayat Kreatif Studio 

Raffa Affar

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Siti Saleha Bertudung | 8

Menangi TV 55” Prism+ Sertai Peraduan Strim & Menang Anjuran iQiyi

Zack Zakwan

Zack Zakwan Rakam Lagu TERLUKA, Tak Kisah Dikatakan Tiru Cara Tomok