in , ,

Fattah Amin Jawab Isu Kontroversi Jadi Penyampai FFM30 Bersama Fazura

Pelakon popular Fattah Amin, menegaskan kemunculannya sebagai penyampai trofi pada malam kemuncak Festival Filem Malaysia (FFM) Ke-30, minggu lalu, adalah atas permintaan penganjur.

Fattah Amin melahirkan rasa ralat apabila dimaklumkan kemunculan di pentas bagi penyampaian trofi Anugerah Khas Juri adalah membabitkan pemenang FFM terdahulu. Fattah turut berkata, kontroversi yang timbul tidak lebih daripada fitnah dan dia sendiri tidak mengenakan sebarang syarat bagi kemunculan pada mana-mana majlis.

“Saya takkan tampil sesuka hati,” – Fattah Amin

“Semestinya saya berasa ralat dan terkesan apabila diberitahu mengenai gandingan penyampai bagi kategori itu adalah bekas pemenang FFM sebelum ini. Saya sama sekali tidak tahu menahu, sebaliknya sekadar memenuhi tanggungjawab atas permintaan penganjur.

“Beberapa minggu sebelum majlis, dimaklumkan kehadiran saya mengikut kontrak sebagai ‘trigger’ bagi memberikan elemen kejutan. Malah, saya juga tidak dimaklumkan mengenai kategori yang memerlukan saya naik ke pentas.

“Saya menganggap isu ini sebagai fitnah kerana saya tidak pernah meletakkan syarat, apatah lagi untuk tampil sesuka hati. Walaupun belum cukup lama berada dalam industri ini, saya tahu tindakan sebegitu adalah tidak profesional,”

– Fattah Amin

Fattah Amin ditemui media semasa majlis pelancaran koleksi lebaran, Fattastic Raya, di Hotel Ritz Carlton Kuala Lumpur pada 6 April 2019.

EKSKLUSIF: Bual Santai Fattah Amin di Pelancaran FATTASTIC RAYA BY FATTAH AMIN

Terdahulu, isterinya, Nur Fazura, menyangkal dakwaan konon penampilannya dan Fattah sebagai penyampai trofi pada FFM lalu adalah atas permintaan peribadi, selain menjadi syarat yang perlu dipenuhi penganjur.

Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (FINAS), Ahmad Idham Ahmad Nadzri, pula menafikan dakwaan pihaknya bersetuju menampilkan Fattah bersama Fazura di pentas ketika penyampaian trofi terbabit.

“Jika apa yang berlaku ini adalah perancangan pihak Astro (penyiar), mereka harus bertanggungjawab dalam hal ini. Saya mohon mereka dapat memberikan jawapan secara bertulis kerana kami ada bukti mengatakan FINAS memang tidak tahu menahu mengenai elemen kejutan dinyatakan itu,”

– Idham

Menurut Fattah, sebagai selebriti, dia pasti terkesan dengan isu yang timbul kerana ia mencalarkan imej dan kredibiliti dirinya.

Sumber: Berita Harian

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Dakwa Difitnah Pengusaha Kosmetik, 5 Selebriti Buat Laporan Polis

Nelydia Senrose Kini Sah Bergelar Isteri Kepada Hafez