in ,

Elak Salah Hantar Mesej, WhatsApp Kini Boleh Tukar Wallpaper Berbeza di Setiap Chat

Boleh dikatakan setiap orang memiliki aplikasi WhatsApp dalam telefon pintar mereka. WhatsApp kini dikatakan telah hadir dengan ciri yang terbaru. Adakah anda tertanya-tanya apakah ciri baru yang WhatsApp perkenalkan pada kali ini? Scroll sampai habis okay!

Pengguna WhatsApp boleh menukar wallpaper atau background image. Namun kebiasannya, pengguna hanya boleh memilih satu imej untuk muncul di dalam semua chat rooms.

Menurut The Verge, ciri baru ini yang membenarkan pengguna untuk memilih wallpaper yang berbeza dalam setiap chat room, untuk personal chat mahupun group chat. Bukan itu sahaja, ciri terbaharu ini dapat membantu pengguna daripada tersalah menghantar mesej kepada orang lain kerana menggunakan wallpaper yang sama.

Elak Salah Hantar Mesej, Whatsapp Kini Boleh Tukar Wallpaper Berbeza Di Setiap Chat

Pengguna juga boleh edit warna dan create image sebelum wallpaper tersebut digunakan. Dalam ciri terbaru ini juga, WhatsApp juga memperkenalkan wallpaper baru dengan options warna yang cerah, gelap, custom wallpaper options, dan variasi warna solid.

Selain daripada itu, pengguna juga boleh membezakan wallpaper untuk tema gelap dan cerah. Ciri baru ini juga dapat sync the system pada telefon pintar supaya apabila pengguna mengaktifkan mod gelap, wallpaper juga akan bertukar kepada mod gelap.

Sekiranya pengguna ingin menggunakan wallpaper yang lama, anda boleh memilih gambar sebelumnya dari kolum Wallpaper Archive.

Elak Salah Hantar Mesej, Whatsapp Kini Boleh Tukar Wallpaper Berbeza Di Setiap Chat

Selain itu, untuk memuatnaik wallpaper yang berbeza pada setiap WhatsApp chat room, pengguna hanya perlu pergi ke Settings> Chats > Display> Wallpaper atau pilih rakan, klik pada butang Menu di bahagian kanan > Wallpaper.

Selamat mencuba!

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Tya Ariffin | 12

Tya Arifin Lancar Single Pertama di Malaysia Berjudul BAGAIKAN MUTIARA

Tim Cook Apple | 13

Apple Umum Senarai Aplikasi App Store Terbaik Pada 2020, Termasuk Zoom & Disney+