in

Ekonomi Makin Gawat, Ini Punca Kerajaan Sukar Benarkan Pengeluaran Akaun 1 KWSP

Sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang lalu, rakyat dibenar mengeluarkan wang akaun 2 daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk mengurangkan beban ketika berdepan pandemik Covid-19.

Bagaimanapun, ramai rakyat yang mengeluh dan meminta agar pengeluaran daripada akuan 1 dibenarkan. Namun, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin membayangkan sukar bagi kerajaan untuk membenarkan perkara itu.

Ini antara punca mengapa kerajaan sukar untuk membenarkan pengeluaran Akaun 1 KWSP.

1. Sukar untuk menimbangkan perkara itu

“Saya nak beritahu sukar untuk kita menimbangkan perkara berkenaan (benarkan pengeluaran wang akaun 1 KWSP), bukan kerana kerajaan tidak mahu.

2. Kerajaan sudah sediakan berbilion ringgit untuk membantu rakyat

“Memang ramai yang teks saya berkata ‘tolonglah Tan Sri, kami susah.’ Sekarang pun tanpa mengeluarkan simpanan itu, kita sudah menyediakan berbilion ringgit bagi membantu rakyat.

3. Rakyat akan hadapi masalah lebih besar di masa hadapan

“Jika kerajaan benarkan perkara itu dilaksanakan dengan mengeluarkan segala simpanan KWSP yang masih berbaki, saudara akan hadapi masalah lebih besar pada masa hadapan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Ke-24 Koperasi Sungai Terap/Sungai Raya Muar Berhad di Dewan Sri Permata, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bukit Pasir di sini, hari ini.

What do you think?

73 Points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Loading…

0

Written by Budiey (Admin)

Penggemar filem seram yang sentiasa mengemaskini pengetahuan tentang gajet & teknologi masa kini dan masih tegar menjadi penulis portal hiburan & gaya hidup sepenuh masa sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber yang aktif menemubual selebriti dan menerbitkan video Buletin Viral di Budiey Channel.

Amir Hasan Lancar Single Terbaharu Berjudul iShy Ciptaan Aizat Amdan & Mel Ramlan

WOWSHOP Kini Berwajah Baharu, Tampil dengan Lebih Segar & Lebih Berani