in ,

Drama Korea Kimchi Family

rtm

[dropcap]K[/dropcap]imchi, juga dieja kimchee atau gimchi, adalah tradisi ulam Korea yang ditapaikan diperbuat daripada sayur-sayuran dengan pelbagai perasa. Merupakan menu tradisi masyarakat Korea yang popular, Radio Televisyen Malaysia (RTM) bakal berkongsi sebuah siri Korea menarik bertajuk “Kimchi Family” mulai 3 Julai 2013, setiap Rabu dan Khamis, jam 5.00 petang di TV2.

Mengisi slot Korea popular, Kristal, siri “Kimchi Family” menampilkan gandingan pelakon utama Song Il Gook, Park Jin Hee, Lee Min Young, Kim Young Hoon, Seo Dong Hyun, Choi Jae Sung dan Kang Shin Il dalam 37 episod siarannya.

[pullquote align=”right”]Siri Korea Terbaru “Kimchi Family” Isi Slot Kristal Di TV2 mulai 3 Julai 2013, setiap Rabu dan Khamis, jam 5.00 petang.[/pullquote]

Siri ini mengangkat kisah berlaku di kawasan terletak di Chunjiin, ada sebuah restoran Korea yang terkenal menu hidangan utama kimchi mereka. Ko Ho-Tae (Song Il-Guk), yang membesar sebagai anak yatim, mula bekerja di restoran tersebut.

Ho-Tae ditinggalkan di hadapan rumah anak yatim ketika berusia hanya 4 tahun. Dia kemudian meninggalkan rumah anak yatim pada usia 18 tahun dan mula terlibat dengan kumpulan mafia.

Satu hari ketua kumpulan mafia mereka telah dimasukkan ke hospital. Dua lelaki dalam kumpulan jenayah mereka kemudiannya mengambil kesempatan untuk memulakan perniagaan pinjaman lintah darat. Ho-Tae tidak suka cara 2 lelaki tersebut melakukan perniagaan pinjaman wang haram yang nyata menindas peminjam.

Ho-Tae telah pergi ke sebuah restoran makanan barat di mana seorang wanita yang bernama Kang-San (Park Jin-Hee) yang bekerja di situ. Ho-Tae ke situ untuk bertemu seorang lelaki masih berhutang kepada kumpulan jenayah mereka. Ho-Tae memberi amaran kepada lelaki itu supaya membayar balik pinjaman ditambah dengan faedah dalam masa dua hari.

Semasa makan tengah hari, Ho-Tae mengadu tentang salad dipesannya. Kang-San terdengar aduan Ho-Tae tentang salad dan bertanya apa yang tidak kena dengan salad tersebut. Tetapi tiba-tiba telefonnya berdering lalu Ho-Tae memaksa lelaki yang berhutang dengan mereka mengikutnya keluar. Kang-San bimbang nasib bakal menimpa lelaki yang berhutang itu lalu menghalang Ho-Tae mengheret lelaki itu. Sebelum meninggalkan restoren, Ho-Tae memberitahu Kang-San salad mereka terlalu mahal dan manis. Dia mencadangkan supaya salad tersebut ditambah cuka untuk menjadikannya lebih sedap.

Ho-Tae buntu memikirkan konflik berlaku dalam kumpulannya. Dia cuba mencari ketenangan dengan makan makan tengah hari di sebuah restoran yang pernah dikunjunginya. Dia menonton TV di restoran cerita tentang Restoran Chunjin. Ho-Tae merasakan sesuatu dari cerita tersebut. Dia memutuskan untuk pergi ke Restoran Chunjin. Dia berdiri di hadapan Restoran Chunjin dan mengenang kembali tahun yang lalu apabila dia berdiri di situ sebagai seorang anak muda. Ho-Tae kemudian menerima panggilan telefon dari orang bawahannya.

Sementara itu, Kang-San memutuskan untuk menambah cuka untuk sos salad dan berlaku situasi mmengejutkannya dimana rasa salad tersebut lebih sedap. Pada masa itu, dia menerima panggilan telefon daripada kakaknya Woo-Joo (Lee Min-Young) yang memberitahu bahawa dia telah pulang ke rumah pada hari lahir ayahnya.

Ho-Tae tiba di satu tempat untuk bertemu dengan orang bawahannya, tetapi mendapati dirinya dikelilingi oleh ahli-ahli kumpulan yang lain daripada kumpulannya. Ho-Tae telah dibelasah teruk tanpa diduga kehadiran Kang-San telah menyelamatkannya. Kang-San memujukTae Ho-jauh dan cuba untuk membawanya ke hospital, tetapi dia enggan.

Keesokan harinya sebaik bangun tidur, Ho-Tae mendapati dirinya berada di sebuah bilik yang aneh. Ho-Tae keluar dari bilik dan menemui semua ahli keluarga dari Restoran Chunjin. Ki-Chan (Kang Shin-Il), ayah kepada Kang-San meminta Ho-Tae menginap di Restoran Chunjiin beberapa hari lagi. Seorang lelaki kemudian tiba menawarkan untuk membeli Restoran Chunjin tetapi Ki-Chan menendang dia keluar.

Kang-San dan kakaknya Woo-Joo mempunyai hujah ke atas Restoran Chunjin dan hal-hal peribadi. Kang-San mahu menjual Restoran Chunjin, tetapi kakaknya Woo-Joo mahu dia berhenti kerja di restoran barat dan mengambil alih Chunjin.

Keesokan harinya, Ho-Tae masih tidak dapat ingat dengan tepat mengapa Restoran Chunjin begitu biasa kepadanya dan memutuskan untuk meminta Ki-Chan. Tetapi Ki-Chan hilang dan meninggalkan nota mengatakan ia terpulang kepada dirinya sama ada untuk menjual Restoran Chunjin atau sebaliknya. Semua orang di Restoran Chunjin terkejut.

Lalu apakah kesudahannya? Saksikan babak demi babak menarik dalam siri Korea ini hanya di TV2.

What do you think?

73 Points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Loading…

0

Written by Budiey (Admin)

Penggemar filem seram yang sentiasa mengemaskini pengetahuan tentang gajet & teknologi masa kini dan masih tegar menjadi penulis portal hiburan & gaya hidup sepenuh masa sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber yang aktif menemubual selebriti dan menerbitkan video Buletin Viral di Budiey Channel.

ChatON Lancar Iklan TV & Kerjasama Dengan Starbucks

Sharifah Khasif Lancar Album Al-Husna