in , ,

Dokumentari Fotografi Malam Dalam SEMALAM DI MALAYSIA

Misi mengambil gambar kecantikan Malaysia pada waktu malam dikongsikan seorang jurufoto bernama Zahid dalam program diberi tajuk “Semalam di Malaysia” mulai 14 Mac ini, setiap Ahad, pukul 6.00 petang di TV1.

Dalam 26 episod siarannya, Zahid berkongsi keindahan alam ciptaan Allah menerusi foto-foto yang diambil namun yang mengujakan pastinya bila mana ia menonjolkan panorama indah waktu malam yang jarang-jarang dipilih untuk merakamkan momen tersebut.

Tahukah anda apa itu Bagang? Bagang adalah sebuah sangkar atau alat menangkap ikan menyerupai rumah kecil yang diperbuat daripada pokok nibung atau buluh tanpa menggunakan paku tetapi diikat menggunakan tali nilon bersaiz besar.

Ia antara menarik pengalaman yang dicuba oleh Zahid bermalam dalam bagang dalam salah episod menonjolkan kehidupan nelayan Bagang di Indrasabah, Tawau, Sabah. Titik peluh mencari rezeki di laut satu pengajaran untuk diselami erti bersyukur dengan apa yang kita ada hari ini.  

Dokumentari Fotografi Malam Dalam SEMALAM DI MALAYSIA

Saksikan juga panorama indah dan unik dalam episod lain seperti mendekati kehidupan kaum Bajau Laut di Pulau Maiga, Semporna, Sabah, mengetahui keunikan struktur batu yang tersendiri di Balung Cocos Tawau, Sabah, dan panorama indah paya bakau dengan kelip-kelip pada waktu malam di Kampung Dew yang terletak di kawasan Eko Pelancongan Kuala Sepetang juga melihat matahari terbenam di Port Dickson, Negeri Sembilan. 

Lebih menarik lagi pengalaman bermalam di Pulau Sibu, Johor, Tanjung Tuan, Melaka, Pulau Tambun Mata, Semporna, Sabah, Tempasuk Kota Belut, Sabah, Bukit Keluang, Tandop, Kedah, Cameron Highland, Pahang, Kuala Perlis; Empangan Timah Pasoh dan Padang Besar di Perlis, dan Pulau Penyu di Sabah.

Bagi mereka yang tidak sempat untuk menonton di TV, anda berpeluang menontonnya menerusi portal online, RTM Klik (rtmklik.rtm.gov.my) dan rtm mobile. Muat turun aplikasinya di Google Play dan App Store.

What do you think?

73 Points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Loading…

0

Written by Budiey (Admin)

Penggemar filem seram yang sentiasa mengemaskini pengetahuan tentang gajet & teknologi masa kini dan masih tegar menjadi penulis portal hiburan & gaya hidup sepenuh masa sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber yang aktif menemubual selebriti dan menerbitkan video Buletin Viral di Budiey Channel.

Ismail Izzani Bakal Tampil dengan Album Sulung Tahun Ini

Bermula dari Facebook, Syanie Ceritakan Bagaimana Kenal Dengan Suami