in , , ,

Disney+ Dilancarkan di Singapura Febuari 2021, Buat Ramai Orang Malaysia Cemburu

Disney+ perluaskan perkhidmatan ke Singapura; Status Pelancaran di Malaysia masih belum diketahui!

Sewaktu acara Disney Investor Day 2020 yang diadakan pada Disember tahun lalu, Disney telah mendedahkan beberapa agenda dan juga perancangannya. Antaranya termsuklah perluasan Disney+ ke lebih banyak pasaran di rantau Asia. Ya, satu berita baik pastinya sebab ramai orang Asia juga menantikan kandungan dari Disney.

Negara-negara Asia yang disebutkan bakal menerima perkhidmatan dalam masa yang terdekat ini ialah Singapura. Selain Singapura, Indonesia sudah pun menjadi negara pertama di Asia Tenggara yang menerima perkhidmatan Disney+. Berita ini membuatkan orang Malaysia rata-rata rasa cemburu dan mereka tertanya, bilakah Disney+ akan mendarat di bumi Malaysia?

Disney+ Dilancarkan Di Singapura Febuari 2021, Buat Ramai Orang Malaysia Cemburu

Disney + kini boleh didapati di bahagian-bahagian tertentu di dunia, termasuk negara jiran kita, Indonesia.

Rakyat Malaysia tertanya-tanya bilakah kita akan dapat menikmati kandungan yang sihat di platform streaming, yang merangkumi tajuk eksklusif seperti ‘Loki’, ‘WandaVision’ dan banyak lagi.

Kami akhirnya mendapat sedikit harapan berikutan pelantikan rakan senegara kami, iaitu Ahmad Izham Omar, sebagai Pengarah Eksekutif Kandungan dan Kreatif untuk Disney + tahun lalu tetapi nampaknya jiran lain akan mendapat Disney+ pertama.

Variety, platform streaming akan dilancarkan di Singapura pada 23 Februari 2021 setelah menandatangani kerjasama dengan StarHub.

Edisi Singapura Disney + akan merangkumi lebih daripada 500 filem dan 15,000 episod kandungan dari enam jenama Disney: Marvel, Disney, Star Wars, National Geographic, Pixar dan Star dan akan tersedia melalui TV, mudah alih dan jalur lebar.

Disney+ Dilancarkan Di Singapura Febuari 2021, Buat Ramai Orang Malaysia Cemburu

Belum ada maklumat mengenai berapa banyak pelanggan yang dijangka membayar untuk platform tersebut.

Di Singapura, perkhidmatan ini bakal ditawarkan secara langganan SG$ 11.98 (~RM 37) sebulan atau pengguna boleh memilih untuk melanggan selama setahun pada kadar SG$ 119.98 (~RM 365).

Selain dari menawarkan segmen kandungan sedia adanya iaitu Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, dan National Geographic, perkhidmatan Disney+ di Singapore turut menawarkan kandungannya yang baharu, Star.

Disney + dilancarkan di Amerika Utara, Belanda, Australia dan New Zealand pada November 2019, dengan pelancaran seterusnya di beberapa bahagian Eropah pada Mac 2020, India pada April dan Indonesia pada September tahun lalu.

Kembali pada bulan November 2020, rakyat Malaysia sangat gembira dengan kemungkinan Disney+ datang ke Malaysia berikutan janji Ahmad Izham Omar.

Dia akan bertanggungjawab untuk mengembangkan dan menghasilkan pengaturcaraan asli, serta memperoleh kandungan dan memastikan kesediaan pelancaran tajuk akhir ke akhir di samping mengawasi pengeluaran kandungan sekeliling untuk program sukan dan hiburan utama.

Jadi, siapa tahu, kita mungkin melihat banyak isi kandungan dari Malaysia di Disney+.

Buat masa ini, mari kita teruskan berharap semoga Malaysia akan mendapat akses ke Disney + tidak lama lagi.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Aina Abdul 2021 | 10

Anugerah Juara Lagu (AJL) Ke-35 Berubah Lokasi dari Axiata Arena Ke Auditorium MBSA

Muhyiddin Yassin | 11

Kerajaan Umum Pelaksanaan PKP di Enam Buah Negeri Bermula 13 Hingga 26 Januari