in , ,

Datuk Seri Rossa Puji Sokongan Rakyat Malaysia Anjur Kempen Blockout 2024

Diva Indonesia, Datuk Seri Rossa, telah menyuarakan pujian terhadap usaha rakyat Malaysia dalam menunjukkan sokongan kepada Palestin melalui kempen Blockout 2024 yang sedang giat dijalankan.

Rossa, atau nama sebenarnya Sri Rossa Roslaina Handayani yang berusia 46 tahun, menekankan bahawa walaupun kempen serupa juga berlaku di Indonesia, ia tidak mencapai intensiti yang sama seperti di Malaysia.

Menurut beliau, ini mungkin disebabkan oleh beberapa faktor seperti perbezaan aliran pemikiran dan geografi yang mempengaruhi tahap penyertaan.

“Di Indonesia, kempen boikot tidak begitu kuat seperti di Malaysia. Sepanjang saya berada di sini, saya dapat merasakan impak kempen Blockout tersebut,”

“Di Indonesia, solidariti terhadap Palestin tetap wujud, cuma tidak sekuat di Malaysia. Mungkin kerana sebahagian masyarakat di sana mempunyai cara pemikiran masing-masing atau kerana Indonesia terlalu besar,”

– Rossa

Rossa turut menjelaskan bahawa di Indonesia, setiap hujung minggu sering diadakan perhimpunan untuk menyuarakan sokongan kepada rakyat Palestin.

“Setiap orang pasti mempunyai cara tersendiri menzahirkan sokongan mereka,” jelasnya selepas sidang akhbar konsert Divas & Diamonds 2024 di ibu kota hari ini.

Berkongsi usahanya dalam kempen boikot, penyanyi yang popular dengan lagu “Hey Ladies” ini mengakui bahawa dia tidak lagi mempromosikan jenama yang menyokong Zionis. “Saya tidak lagi mempromosi barangan jenama pro-Israel setakat ini,” katanya.

“Sekiranya hanya untuk tujuan kerja dan tidak terlalu mempromosi, saya okey untuk hadir ke acara jenama pro-Israel. Namun, kalau terlalu terbuka, agak berat untuk diambil,” jelasnya.

Kempen Blockout 2024 dilancarkan untuk memboikot selebriti yang masih bekerjasama dengan produk yang menyokong kekejaman Zionis di Palestin. Kempen ini bertujuan untuk meluahkan rasa kecewa terhadap selebriti yang tanpa rasa bersalah mempromosikan produk berkaitan Israel di media sosial mereka.

Netizen Malaysia telah menyambut baik kempen ini dengan menyenaraikan beberapa nama artis yang didakwa bekerjasama mempromosikan produk jenama pro-Zionis. Antara selebriti Malaysia yang tersenarai adalah Meerqeen, Nadhir Nasar, Nabila Razali, Daiyan Trisha, Mira Filzah, Siti Saleha, Neelofa, Awal Ashaari, Scha Alyahya, dan ramai lagi.

Melalui langkah ini, diharapkan masyarakat lebih berhati-hati dalam menyokong jenama-jenama yang mungkin terlibat dalam menyokong kekejaman Zionis. Rossa juga berharap agar masyarakat terus bersolidariti dan menyokong usaha-usaha yang menjurus kepada kebaikan dan keadilan global.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

DOLLA

Malas Panjangkan Isu, DOLLA Sedia Bekerjasama Dengan SMDX

Konsert Divas & Diamonds Bakal Gegarkan Johor Bahru Pada 7 September Ini