in , , ,

Celcom Sediakan Hubungan Internet Percuma Untuk Pelajar Di PPR

WiFi percuma untuk pelajar di 30 PPR seluruh negara, manakala 24 Pusat Internet Komuniti lanjutkan tempoh operasi

Celcom Axiata Berhad (Celcom) terus menghulurkan bantuan untuk menyokong penduduk di Projek Perumahan Rakyat dengan menyediakan WiFi percuma dan memanjangkan tempoh operasi Pusat Internet Komuniti (PIK) dalam tempoh mencabar ini. Dengan fokus kepada keluarga B40 di kalangan komuniti PPR, hubungan internet percuma ini disasar untuk memudahkan Pengajaran dan Pembelajran dari Rumah (PdPR) sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).  

Akses internet percuma yang disediakan melalui perkhidmatan Celcom Home Wireless, kini berada di 30 PPR di negeri termasuk – Pulau Pinang, Perak, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan, Melaka, Johor, Pahang, Terengganu, dan Sabah sehingga 30 April 2021, serta turut mensasarkan calon SPM dan STPM sebagai keutamaan. Perkhidmatan ini menyediakan internet tanpa had bagi aplikasi pembelajaran dan kelas atas talian melalui aplikasi seperti Microsoft Teams, Zoom, Google Meet, Google Classroom, dan Webex.

Celcom Sediakan Hubungan Internet Percuma Untuk Pelajar Di Ppr

Sebagai tambahan, 24 PIK di Perlis, Kedah, Kuala Lumpur dan Sabah yang diuruskan oleh Celcom akan memanjangkan tempoh operasi daripada 9 pagi ke 9 malam, bagi membolehkan pelajar menggunakan fasiliti tersebut untuk pembelajaran atas talian. Inisiatif ini akan mematuhi SOP yang dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan Negara dalam membendung COVID-19, di mana hanya bilangan pelajar yang terhad boleh berada dalam PIK pada suatu masa.  

Inisiatif untuk komuniti PPR ini merupakan salah satu usaha Celcom dalam pembangunan negara yang inklusif, dengan kerjasama Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), untuk menyediakan bantuan hubungan internet kepada golongan pelajar B40, sebagaimana diumumkan oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia, Dato’ Saifuddin Abdullah pada Disember tahun lepas. 

Idham Nawawi, Ketua Pegawai Eksekutif Celcom Axiata Berhad berkata, sebagai usaha ke arah pembangunan negara yang inklusif dalam ekosistem digital hari ini, Celcom dengan sepenuh hati akan sentiasa menyokong kerajaan dalam membantu masyarakat menyesuaikan diri dengan norma baharu, khususnya dalam memastikan kesinambungan pendidikan anak-anak Malaysia. 

“Pandemik ini tidak hanya memberi kesan kepada kehidupan kita hari ini, tetapi juga menjejaskan kebajikan isi rumah berpendapatan rendah. Kami berbesar hati untuk menghulurkan sokongan dengan internet percuma, bagi memastikan pelajar boleh meneruskan pendidikan melalui pembelajaran dari rumah. Dengan gabungan liputan terluas di negara ini dan kepakaran teknologi yang kami miliki, Celcom bersiapsiaga untuk menyediakan ekosistem digital yang mampan bagi kesemua rakyat Malaysia,” kata Idham. 

Celcom Sediakan Hubungan Internet Percuma Untuk Pelajar Di Ppr

Sejak Mac 2020, Celcom bersama rakan industri telah menyokong rakyat Malaysia yang bekerja dan belajar di rumah melalui penyediaan 1GB data percuma setiap hari, sehingga 30 April 2021, yang sah selama 24 jam sebagai tambahan kepada data yang sedia dilanggan oleh pengguna. Dalam membantu pelajar yang sedang bersedia menghadapi peperiksaan, Celcom dan Industri turut menyediakan pakej data khas untuk calon SPM, STPM dan juga pelajar IPT. 

Celcom turut menyediakan program Tuisyen Rakyat bagi pelajar di PPR terpilih untuk membantu pembelajaran mereka. Tuisyen atas talian percuma bagi calon SPM tersebut dikendalikan oleh para guru berpengalaman dalam subjek utama, melalui kolaborasi dengan Planet Mahir, iaitu sebuah pusat pembelajaran atas talian. Celcom dan Planet Mahir juga bekerjasama untuk menjalankan seminar atas talian bagi calon SPM yang disertai oleh pelajar di PPR terbabit.  

“Bersama-sama dengan industri telekomunikasi, Celcom terus memacu aspirasi digital negara melalui Jalinan Digital Negara (JENDELA). Sokongan kami kepada komuniti PPR dan bantuan komunikasi kepada rakyat memperlihatkan komitmen dan usaha berterusan Celcom dalam memastikan kebajikan rakyat Malaysia terpelihara, di samping terus kekal selamat dan sentiasa terhubung,” menurut Idham.  

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Bunga Hiasan | 20

Beratur Tampil Mohon Maaf, Para Pekerja J&T Baling Barang Akui Kesilapan

Dewi Sandra | 21

Berlainan Agama Punca Dewi Sandra Nyaris Bunuh Diri Lepas Cerai Dengan Glenn Fredly