in , ,

Cassidy La Crème Kini Kembali dengan Lagu RENTAK TANDAK

Mega-viral ‘Minah salleh dari Australia yang terrer nyanyi Bahasa Melayu ‘ Cassidy La Crème KINI KEMBALI dan sedia untuk sekali lagi menggegarkan arena muzik Melayu dengan single terbarunya yang amat menarik dan bertenaga tinggi, ‘Rentak Tandak’!

Digelar ‘Marilyn Monroe Malaysia’ oleh para netizen, Warganegara Australia, Cassidy La Crème menerjah ke arena Melayu pada tahun 2012 dengan cover YouTube mega-viral ‘ Ombak Rindu ‘.

Dengarkan ‘Rentak Tandak’ secara ekslusif di sini;

Genre: Pop Moden Retro
Pengaruh: Swing 1950an, Jazz & Pop
Cik Julia, Saloma , Christina Aguilera & Marilyn Monroe

Sejak itu, namanya semakin menjadi sebutan di dunia berbahasa Melayu ekoran kemampuannya bertutur dan menyanyikan Bahasa Melayu dengan lancar, malah turut mendapat penghormatan kerana dijemput untuk berduet dengan Dato ‘Jamal Abdillah & Dato’ M Nasir selama 4 malam di Istana Budaya yang ikonik, dalam ‘Konsert Duo Lagenda’ (Dis 2018) .

Beliau telah tampil di setiap stesen TV utama dan Radio di Malaysia, dan persembahannya yang hebat dan bertenaga amat diminati – menyaksikan beliau mengisi slot tajuk utama yang di dambakan di acara seperti Gala Tahunan Minggu Fesyen KL (2019) serta Anugerah Iklan YouTube (2019).

Beliau telah mengumpul lebih dari 9 juta tontonan di YouTube serta pengikut gabungan media sosial melebihi 400,000 – menjadikan beliau begitu menyerlah, dan amat di minati oleh rakyat Malaysia.

Cassidy melakar sejarah di Malaysia pada tahun 2017 dengan penghasilan single sulungnya, power-ballad ‘Seperti Dia’ , yang ditulis dan dihasilkan oleh Hael Husaini , Mike Chan dan Ezra Kong serta di terbitkan di bawah Raksasa Records dan Warner Music Malaysia.

Sebagai artis Kaukasia pertama yang melancarkan single Melayu, beliau dengan pantas mendominasi laman utama kesemua platform striming dalam talian, termasuk iTunes, Spotify dan Joox. Beliau kini sedia untuk membuat penampilan semula yang amat ditunggu-tunggu

melalui penerbitan lagu bebas pertamanya, ‘Rentak Tandak , yang pastinya akan mengukir senyuman di wajah anda, berserta ayunan di setiap di langkah.

Penampilan muzik Melayu yang berani ini, menolak sempadan trend industri tempatan semasa, serta membezakan Cassidy berbanding yang lain melalui vokalnya yang mendesis, kesegaran getaran retro-moden dan suara ‘band besar’ yang baru. 

Lagu tersebut ditulis oleh Charles E Calhoun dan mula-mula dikeluarkan dengan judul ‘Razzle Dazzle’ oleh Billy Haley & The Comets pada tahun 1955. Pada 1957, lagu itu diterjemahkan ke dalam Bahasa Melayu, dinamakan semula sebagai ‘Rentak Tandak’ dan dikeluarkan oleh artis Malaysia, Cik Julia.

Cassidy diperkenalkan dengan rakaman lagu Cik Julia semasa lawatannya ke Malaysia pada 2014 oleh rakan-rakan pakar vintajnya yang menganjurkan KL Vintage Festival, Zaza & Azmeer.

Beliau serta merta jatuh cinta dengan lagu tersebut, terpesona memikirkan bagaimana lagu yang amat dikenali dari persembahan tarian zaman kecilnya, mampu dipersembahkan ke dalam bahasa lain.

Cassidy bekerjasama dengan produser powerhouse Malaysia Khairafik Khairudin (RafiKoncept) untuk menghasilkan karya yang di sulami oleh pengaruh warisan barat beliau, di samping cintanya terhadap ‘rumah-kedua’ Malaysia, lantas memberi nafas segar terhadap trek klasik ini. 

Lagu ini menampilkan lirik baru yang ditulis sendiri oleh Cassidy, yang boleh di dapati selepas korus yang pertama. Ia juga menampilkan bahagian tanduk secara langsung yang dirakam oleh Marques ‘Q Sound’ Young dari Amerika, menjadikannya sebuah karya antarabangsa asli, pastinya lain dari yang lain.

‘Rentak Tandak’ menawarkan sesuatu kepada pendengar dari semua lapisan umur melalui gabungan bunyi moden dan retro, di samping menzahirkan penghormatan kepada bunyi nostalgia Malaya lama serta artis yang beliau kagumi seperti Miss Julia, Saloma & pastinya, Marilyn Monroe .

2020 bakal menjadi tahun kemunculan Cassidy, dengan Rentak Tandak sedia untuk dikeluarkan di peringkat antarabangsa dalam tiga bahasa , serta peminat akan turut menyaksikan penampilan lakonan Melayu pertamanya, melalui peranan utama dalam KL Gangster Underworld – Musim 2, sedia untuk di lancarkan di iFlix pada akhir tahun ini.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

“Kalaulah Mak Ayah Ada, Berani Ke Diorang Buat Saya Macam Tu?” – Aishah

Najdi Keluar Grup, UNIC Kembali Tinggal Berdua