in , , ,

Awal Ashaari & Elly Mazlein Selaku Pengacara, Diskusi Berani Isu Tabu Dalam BORAK KELAMIN

Perkongsian kisah benar dan kupasan komprehensif oleh pakar berkaitan topik rumah tangga bersama hos Awal Ashari & Elly Mazlein di Astro Ria

Program Borak Kelamin’ ialah sebuah program bual bicara terbitan Astro Ria dengan kerjasama Nu Ideaktiv Sdn. Bhd. khusus tentang alam perkahwinan berkaitan isu-isu rumah tangga yang sering dianggap tabu atau sensitif untuk dibincangkan secara terbuka. Program ini juga diklasifikasikan untuk tayangan 18 tahun ke atas kerana mengandungi aspek kedewasaan yang tidak keterlaluan dalam setiap topik perbincangan.

Untuk musim yang pertama kali diterbitkan ini, selebriti popular Awal Ashari dan Elly Mazlein telah diberi kepercayaan untuk mengendalikan program ‘Borak Kelamin’ selaku hos bersama sepanjang 10 buah episod.

Borak Kelamin

Tampil dengan pengisian interaktif yang berani dan sensasi, program ‘Borak Kelamin’ bakal mengetengahkan topik-topik diskusi merangkumi kupasan ilmiah yang kompresensif oleh barisan panel pakar perunding jemputan daripada pelbagai bidang pengkhususan berdasarkan tema mingguan seperti pakar motivasi, perunding psikologi, kaunselor perkahwinan, penceramah, dan sebagainya.

Bagi merancakkan lagi sesi perbincangan pada setiap episod, tetamu jemputan istimewa yang terdiri daripada barisan selebriti popular tanah air turut diundang khas untuk berkongsi pengalaman peribadi sepanjang melayari bahtera perkahwinan bersama pasangan atau bekas pasangan secara terbuka dan profesional.

Program ‘Borak Kelamin’ akan berdurasi selama 60 minit dan bakal bersiaran secara eksklusif pada setiap hari Isnin, jam 9.00 malam mulai 1 Mac 2021 secara eksklusif di saluran Astro Ria HD (104) dan Astro Ria (124) serta turut boleh distrim menerusi aplikasi Astro GO dan perkhidmatan On Demand untuk pilihan yang lebih fleksibel.

Borak Kelamin

“Seperti yang kita tahu, hal berkaitan dengan ‘cerita dalam kain’ dalam sesebuah institusi perkahwinan adalah subjek tabu yang kurang dibicarakan secara terbuka terutamanya di kaca televisyen. Topik sebegini juga sering dielakkan untuk menjaga aib dan sensitiviti masyarakat.

Jika kita lihat sejak kebelakangan ini, semakin ramai pasangan suami isteri yang mungkin sedang mengalami konflik dalaman gemar mengadu domba di media sosial. Sekiranya perkongsian tersebut dilihat daripada perspektif positif, mungkin respons yang diterima daripada netizen dapat membantu meredakan tekanan.  Jika sebaliknya, ia hanya akan mengeruhkan lagi keadaan tanpa sebarang jalan penyelesaian.  

Sehubungan dengan itu, kami dengan berbesar hati membawakan program ‘Borak Kelamin’ sebagai platform utama dalam menyalurkan maklumat yang berkaitan dengan lebih luas menerusi sesi perbincangan yang sihat, harmoni dan positif bersama panel jemputan.

Walaupun topik yang bakal diketengahkan agak panas dan boleh mengundang kontroversi, namun ia tidaklah keterlaluan dan masih sesuai dengan resam masyarakat Malaysia. Kami percaya tahap penerimaan penonton masa kini sudah semakin matang dan tahu menilai mesej di sebalik keseluruhan konteks kandungan yang ingin disampaikan. 

Semoga perkongsian ilmu menerusi program ‘Borak Kelamin’ dapat dijadikan rujukan serta boleh dimanfaatkan bersama baik oleh pasangan yang sudah berkahwin mahupun yang sedang dalam persediaan menuju ke alam rumah tangga. Selamat menonton!”

Emarina Mohd Kamal, Pengurus Saluran Astro Ria
Borak Kelamin

Trivia Mengenai Program ‘BORAK KELAMIN’

  1. Sepuluh topik hangat yang bakal dibincangkan untuk siaran musim pertama termasuklah ‘Rupa Atau Harta’, ‘Off Handphone, Sentuhlah Pasangan’, ‘Kelambu Dingin’, ‘Janda Duda Rebutan’, ‘Dominasi Kelamin’, ‘Trauma Mentua’, ‘Cinta Luar Biasa’, ‘Isteri Bukan Orang Gaji’, ‘Perkahwinan Campur Lebih Power, Benarkah?’ dan ‘Pasangan Pergi Mengejut, Bersediakah Anda?’
  • Penerbitan musim pertama juga turut dimeriahkan dengan kehadiran barisan selebriti popular yang diundang khas selaku tetamu jemputan seperti Azad Jazmin & Eira Syazira, Norman Hakim & Memey Suhaiza,  Lana Nodin & Daud Mckienzie, Sharifah Syahira & Ijoy, Fizo Omar, Ramona Zamzam, Ifa Raziah, Ain Edruce, Edika Yusof dan Datuk Ziela Jalil.
  • Barisan panel perunding yang diundang khas pada setiap episod memainkan peranan penting bagi memastikan setiap kupasan adalah berlandaskan hujah yang berfakta dan penuh ilmiah untuk memberi kesedaran agar dapat dimanfaatkan bersama. 
  • Produksi ‘Borak Kelamin’ juga turut berkesempatan untuk menemubual responden yang sedang atau pernah ada pengalaman berdasarkan topik mingguan yang dibincangkan. Ini menjadikan program ini lebih menyentuh hati kerana setiap perkongsian yang diketengahkan merupakan kisah atau pengalaman yang sebenar.
  • Bukan itu sahaja, hos program juga akan turut membacakan hantaran atau komen-komen netizen di laman sosial Facebook Mingguan Wanita bagi mendapatkan respons dan maklum balas yang interaktif.
Borak Kelamin
Borak Kelamin
Borak Kelamin

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Neelofa | 13

Neelofa Hadiahkan Seterika Laurastar Yang Canggih Untuk Nabila, Netizen Dedah Harga RM12,900

Here Comes July Featured | 14

Here Comes July Angkat Kuasa Wanita Dalam JUWITA