in , ,

Berapa Lama Jangka Hayat Bateri Samsung Galaxy Z Flip 4 Bertahan?

Samsung Galaxy Z Flip4 adalah telefon boleh lipat terhangat masa ini. Setelah empat iterasi berbeza, ia kini boleh berbangga menjadi yang terbaik dalam segmennya. Antara yang ditawarkan telefon ini adalah seperti spesifikasi berkelas flagship dan kekalisan air walaupun dengan ciri boleh lipatnya.

Sebagai satu peranti mercu di pasaran, boleh dikatakan jangka hayat bateri peranti ini mampu mencapai sehingga lebih 8 jam untuk penggunaan ringan seperti membaca whatsApp atau melayari internet.

Berbanding generasi sebelumnya, hayat bateri adalah salah satu bahagian yang nyata ditambah baik oleh Samsung pada Galaxy Z Flip4. Buat anda yang nak tahu, tambah baik dilakukan di dua bahagian iaitu pada peringkat perkakasan dan juga perisian.

Naik taraf perkakasan boleh dilihat sebagai cabaran paling besar berjaya ditangani Samsung. Hal ini kerana, dengan mengekalkan dimensi seperti Galaxy Z Flip3, Samsung berjaya mempertingkat kapasiti bateri Z Flip4 sebanyak 400mAh ataupun 8.8%.

Kemudian, bagi meminimumkan masa anda mengecas. Samsung juga telah menaik taraf sistem pengecasan pada Z Flip4 dengan memberikan sokongan pengecasan Super-Fast Charging 25W berbanding 15W sebelum ini. Telefon boleh lipat itu kini mengecas 12% lebih pantas berbanding sebelumnya.

Berapa Lama Jangka Hayat Bateri Samsung Galaxy Z Flip 4 Bertahan?

Jangka Hayat Bateri Galaxy Z Flip 4

Menurut ujian bateri Mag Laptop, yang melibatkan telefon melayari web secara berterusan melalui rangkaian UMobile pada kecerahan 150 nits , Galaxy Z Flip 4 dimatikan selepas 8 jam dan 33 minit. perlu diingat bahawa ini telah diuji semasa tetapan kadar penyegaran adaptif Samsung boleh lipat dihidupkan (ini adalah Tetapan Semasa).

Bagi yang belum tahu, kadar penyegaran adaptif membolehkan Galaxy Z Flip 4 menyesuaikan diri dengan aliran kerja anda.

Sebagai contoh, jika anda bermain permainan, kadar penyegaran skrin boleh melonjak kepada maksimum 120Hz. jika anda terlibat dalam tugas yang tidak memerlukan paparan untuk mengejar gerak isyarat anda yang bergerak pantas, kadar penyegaran boleh menurun sehingga serendah 1Hz.

Ciri kadar penyegaran adaptif ialah cara terbaik untuk mengekalkan bateri sambil masih menawarkan panel 120Hz apabila pengguna memerlukannya. 

Galaxy Z Flip 3, sebaliknya, hanya bertahan 5 jam dan 43 minit dengan kadar penyegaran adaptifnya dihidupkan. Berbanding dengan Galaxy Z Flip 4 pada mod yang sama, itu adalah tambahan dua jam 50 minit. 

Kami turut mengujinya tanpa kadar muat semula penyesuaian (Mod Standard), yang memastikan paparan kekal pada 60Hz. Ternyata, ini adalah ciri yang lebih cekap kuasa bagi kedua-duanya. Dengan Mod Standard, Galaxy Z Flip 4 bertahan 8 jam dan 57 minit.

Berapa Lama Jangka Hayat Bateri Samsung Galaxy Z Flip 4 Bertahan?

Berjalan pada 60Hz, Galaxy Z Flip 3 menyampaikan 6 jam yang lebih baik sedikit. Galaxy Z Flip 4 dengan tetapan yang sama menawarkan dua jam dan 57 minit tambahan. bagus!.

Apakah punca di sebalik masa tayangan yang lebih lama? Galaxy Z Flip 4 dilengkapi dengan bateri 3,700 mAh yang lebih besar (pendahulunya mempunyai bateri 3,300 mAh). Selain itu, Samsung mendakwa bahawa Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 di dalam Galaxy Z Flip 4 adalah lebih cekap kuasa — Dan Saya percaya ia.

Pada tetapan lalainya (sehingga 120Hz), Galaxy Z Flip 4 kurang daripada masa jalan itu, mengetik keluar 21 minit lebih awal. Oleh itu, dengan Galaxy Z Flip 4 pada 60Hz, Samsung boleh lipat melebihi tiga minit (8:57).

Sepanjang penggunaan peranti ini mendapati, kualiti gambar yang dihasilkan cukup hebat, jelas dan jitu malah video di YouTube juga memberikan pengalaman menonton yang menyeronokkan.

Skrin peranti ini turut menyokong mod HDR10+ untuk aplikasi seperti Netflix dan YouTube. Kandungan nampak terang dan jelas ketika digunakan untuk tempoh masa yang pendek.

Kadar segar semula 120Hz juga adalah sangat pantas dan lancar sehingga tidak langsung mengalami masalah kadar segar semula yang tidak konsisten atau sistem tergendala.

Peranti ini walaupun hanya ada 8GB RAM, ciri RAM Plus mampu menambah sehingga 8GB memori secara maya menjadikan jumlah keseluruhan memori mencecah 16GB.

Jangka Hayat Bateri Galaxy Z Flip 4

Pandangan

Kini, masa jalan Galaxy Z Flip 4 selama 9 jam boleh bersaing dengan peranti boleh lipat. Ia tidak seperti Generasi sebelumnya kepada Z Flip 3 yang lebih mahal, Galaxy Z Fold 4 (11 jam 31 minit). Yang merupakan salah satu (1) daripada beberapa alternatif perdana kecil kepada Z Flip 4 yang kecil.

Galaxy Z Flip 4 mengalahkan Galaxy Z Flip 3, tetapi sejujurnya, itu tidak bercakap banyak. Lima hingga enam jam hayat bateri hari ini adalah mengerikan. Tidak, peranti lipat Samsung generasi baharu tidak akan muncul pada telefon pintar kami dengan senarai hayat bateri terbaik tetapi kami gembira kerana akhirnya Samsung berjaya dengan program ini!

Haba adalah musuh ketat bateri. Tidak berada dalam suhu optimum boleh memberi kesan kepada kitaran hayat bateri. Bagi memastikan tangki kuasa Galaxy Z Flip4 selamat daripada kesan negatif haba, Samsung menggunakan sistem penyejuk berasaskan kepingan grafit yang bukan sahaja melindungi bateri, malahan cip pemproses agar ia beroperasi pada tahap tertinggi setiap masa.

Penggunaannya mampu bertahan sehingga satu hari dan ini disokong oleh faktor penggunaan ‘adaptive display’, serta pengurusan tenaga pintar yang mengawal penggunaan tenaga secara dinamik.

Selain itu, Galaxy Z Flip 4 juga memperkenalkan menu profil prestasi bateri bagi membolehkan kita menggunakan pilihan baharu ‘light’ yang lebih jimat.

Jika anda masih mengalami masalah dengan bateri, cuba ini:

  • Matikan Wi-Fi, GPS (lokasi) dan fungsi Bluetooth apabila tidak digunakan.
  • Matikan fungsi penyegerakan data untuk akaun Samsung dan Google.
    (Tetapan > Akaun dan sandaran > Urus akaun > Pilih ID akaun Samsung/Google > Segerakkan akaun > (Kenalan/Kalendar, dsb).
  • Padamkan fail yang tidak diperlukan atau aplikasi yang tidak digunakan.
  • Kurangkan kecerahan skrin.

Jika telefon ini menjana banyak haba dan isu itu berterusan untuk masa yang lama, hentikan penggunaan telefon tersebut untuk seketika. Jika suhu tidak turun, boleh hubungi Samsung.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Shila Amzah Smile | 12

Shila Amzah Luah Kisah Kegagalan Rumahtangga dalam JAUH HATI

Idzu

Tahniah! Dr Idzu Terima Anugerah Pencapaian Tertinggi di Konvokesyen