Aziz M Osman Kena Tipu Oleh Ustazah Nor Radhiah Ramli

Kesiannya kat pengarah Aziz M Osman ni kena tipu. Itulah, lain kali kena hati-hati dengan perempuan nih. Harap-harap, ustazah Radhiah ni tak mengandung… kalau mengandung camna? Mmm…

“Bukan salah dia. Dia tertipu…” kata Afida Es yang mengesahkan anaknya, pengarah dan pelakon terkenal, Aziz M Osman, 46, sudah berpisah dengan ustazah, Nor Radhiah Ramli, 22.

Afida ketika dihubungi Metro Ahad berkata, kes anaknya dibawa ke mahkamah syariah dan sudah selesai.

“Perkahwinan anak saya tidak sah kerana wanita yang dikahwininya masih dalam tempoh edah. Ketika Aziz merujuk permasalahannya ke mahkamah syariah, status perkahwinannya batal,” katanya yang simpati dengan nasib anaknya.

Menurut Afida, Aziz menceritakan masalah dihadapinya selepas pulang berbulan madu bersama isterinya di Bali, Ogos lalu.

Katanya, sebaik pulang dari Bali, Aziz meninggalkan isterinya kerana kecewa dan berasa ditipu.

“Yang saya tahu, Aziz mengetahui isterinya masih dalam tempoh edah selepas mendapat maklumat daripada bekas suami isterinya. Untuk mendapatkan kepastian, Aziz ke mahkamah syariah dan mendapati maklumat itu benar. Begitupun, saya bersyukur perkara itu dapat diketahui lebih awal kerana jika lambat mengetahuinya pasti akan timbul masalah,” katanya.

Afida berkata, dia reda dengan apa yang berlaku dan mengharapkan Aziz bertemu jodoh lebih baik pada masa depan. Ini dugaan Allah SWT. Aziz mengimpikan perkahwinan yang bahagia tetapi belum kesampaian,” katanya.

Aziz, duda anak lima, diijabkabulkan dengan Nor Radhiah di Masjid Padang Nenas, Tepuh, Kuala Terengganu, pada 16 Ogos lalu.

Pasangan itu dinikahkan sendiri bapa pengantin perempuan, Ramli Yusuf, 52, dengan disaksikan Jurunikah Mukim Batu Rakit, Ismail Yusof, 63, yang juga bapa saudara Nor Radhiah.

Aziz mula berkenalan dengan Nor Radhiah ketika mengerjakan umrah pada 9 hingga 20 Mac lalu.

Kata Aziz, kali pertama memandang wajah Radhiah di Madain Saleh di Madinah, dia tertarik dengan rupa parasnya yang lemah lembut dan menawan hati.
-sumber Harian Metro

What do you think?

73 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply
  1. Salam sumer…tak baik cakap yg bukan kat Ustazah tu.. dia sendiri dah rujuk Kat pejabat agama… yang mana perkahwinan dia ngan Ex-Hubby dia dulu terbatal disebabkan hal yg tak dapat diceritakan.. dan dia tak perlu
    menjalani tempoh edah sbb perkahwinan dia dulu terbatal dan takde berlaku perceraian…. Ustazah nie cuma perlu menjalani tempoh “istibrak” iaitu 2 kali suci yg mana dia dibolehkan berkahwin lain tetapi tidak boleh bersama suami… tu laaaaa… ajaran agama islam nie luas.. nak kena jugak tau sikit baru nak tuduh org… apapun.. kesian ngan ustazah nie… mungkin ada silap dia jugak… All the best to her…

  2. Hmmm… guano crito nih? Pihak ni kat A, pihak sna kata B.. kita tunggu je lh BERITA TRKINI nti..

    *Bila Hnyb kawin nti- mnta djauhi prkara2 yg x diingini.. smoga sntiasa dbrkati Allah swt n brkekalan hgga ke akhir hayat.. insyaAllah

  3. Dunia akhir zaman kot sekarang..Nauzubillah…Dalam beberapa minggu ni macam – macam hal isu ‘ RUMAH TANGGA’…Lawak le tengok Melodi semalam..Fara & Wahid siap bawa ‘Tangga’ masuk set….Kalau kes Norman ramai yang salahkan suami, dalam kes Aziz ni …nampaknya isteri pulak….Apapun…fikir – fikirlah…SELAMAT BERAMAL…p/s pinjam tagline Prof Izi Hot FM:-)

  4. Jgn cepat melatah… hari ini Ustazah dah terangkan hal yg sebenar, apa yg berlaku dlm rmhtangga mereka hanya mereka berdua yg tau , kesian ustazah krn x sempat terangkan hal sebenar …. kita kena dengar penjelasan dari 2 pihak…. klu boleh pertahankan dulu rumahtangga , muhasabah diri mungkin ada hikmah dgn apa yg berlaku dan bahagia menanti di akhirnnya……

  5. Aku pikir la lebih baik kita semua diam je dulu sebelum buat apa2 komen berdasarkan laporan awal pasal berita pertama yang keluar selalunya cuma nak tarik perhatian orang terhadap isu yang dikeluarkan. Belum ada ditunjukkan bukti kukuh tentang apa yang dilaporkan. Bila dah lama sikit ada la cerita2 lain yang keluar sama ada cerita sebenar atau cerita rekaan utk menutup cerita yang pertama.
    Allah sahaja Yang Maha Mengetahui.

  6. Alah.. Dah sdp2 ngan org 2, dh kenyang, sendawapun, bleh ar tgalkn org 2 cam2 jek? Jantan.. Wei, xigt ke ko jupe bini ko kt mane? Kt Mekah kan? Cuba la sbr skit. Klo iyapn ustazah 2 brslh, bg la dia pluang jd istri mithali. Cian dier.. Ke pak ajiz ni yg sje2 wat psl ni.. Nk rase yg lain plak ye???

  7. ermm..i noe its kinda stupid 2 ask this qns…tapi u don’t und whats the meaning of edah…explain it 2 me..i try 2 check kt internet..tp confuse…

  8. According to Shariah law, if a man initiates the divorce, there is a required “waiting period of three months before a divorce is considered valid”. A man must announce his intentions, effectively “divorcing”, but still honor his obligations towards his wife (i.e. feed and clothe her) – during which time the couple can reconcile.

  9. If he completes the three-month period, still intent on separating from his wife, then the marriage no longer exists.

  10. btter akad nikah blik…tutup kes..ntah2 aziz dh da calon len kot..sbb 2 dia heboh 1 malaysia pkhwinan dia terbatal..

  11. Wah…this case is confusing….tapi yang jelas, there is a misunderstanding between aziz and radhiah. Ape2 pon, i hope they can settle this between them and both see an expert in syariah law to avoid confusion of status. I think it is best kalau radhiah menunjukkan bukti tentang pembatalan pernikahannya yang dulu and prove that it was ok for her to marry aziz in the first place.

    My two cents.

  12. Si Aziz tu pun gatal. orang kawin dia pun nak kawin. Kalau dia sayang kan isteri dia, ambil lah balik dan kalau tak suka pulang kan dia baik.. jantan jantan!

  13. apa pun sume dah jadi…. skrg bukan masa nak tuduh menuduh sapa benar dan sapa salah… masing-masing ada buat salah … tak berhati-hati sebelum membuat sebarang keputusan dan tindakan… so.. buangkan ego masing-masing.. kalau betul saling menyintai.. apalagi.. dapatkan restu oarang tua dan bersatu kembali…

  14. erm wlpun perkahwinan yg 1st dikira x sah, tp radhiah kena la tunggu eddah habis dulu coz takut2 dh ada ‘sesuatu’.. jd kalau tak tunggu eddah, nanti ‘sesuatu’ tu wujud, mahu di’bin’@’binti’ kan kepada [email protected]….. jadi itu la hikmahnya bereddah..dlm islam, setiap sesuatu hukum tu, ada hikmahnya tersendiri knape dihukumkan begitu.. apa2 pun kisah ni jd pengajaran bt kite..sblm kawin, cek betoi2..huhu:-)

  15. beb,

    tulis biar betul..di akhirat kena tanggung. berat satu berita yang kurang pasti sahihnya lebih besar dr permasalahan teknikal nikah mereka tu.

    Aziz nafi di tipu.

    Kami tunggu keputusan mahkamah’
    Oleh Zubir Mohd Yunus

    HARI ini genap tiga bulan usia perkahwinan penerbit, pelakon dan pengarah terkenal, Aziz M Osman, 46, dengan seorang ustazah, Nor Radhiah Ramli, 22, namun rumah tangga mereka berdepan kontroversi panas apabila ibu Aziz, Afida Es mengeluarkan kenyataan mendakwa pernikahan anaknya dengan Radhiah, tidak sah apabila wanita dinikahi itu masih dalam tempoh edah.

    Afida dalam kenyataannya seperti dilaporkan akhbar berkata, Aziz menceritakan masalah dihadapinya selepas pulang berbulan madu bersama isterinya di Bali, Ogos lalu. Ketika Aziz merujuk permasalahannya ke mahkamah syariah, status perkahwinannya batal. Aziz, duda anak lima diijabkabulkan dengan Nor Radhiah di Masjid Padang Nenas, Tepuh, Kuala Terengganu pada 16 Ogos lalu. Pasangan itu dinikahkan sendiri bapa pengantin perempuan, Ramli Yusuf, 52, dengan disaksikan jurunikah mukim Batu Rakit, Ismail Yusuf, 63, yang juga bapa saudara Nor Radhiah.

    Aziz mula berkenalan dengan Nor Radhiah ketika dia mengerjakan umrah pada 9 hingga 20 Mac lalu. Pun begitu, Nor Radhiah mengakui, sebelum berkahwin dengan Aziz, dia pernah melakukan kesilapan apabila bernikah dengan seorang lelaki berusia 28 tahun di Pengkalan Kubur, Kelantan. Pernikahan yang dijalankan jurunikah tidak diiktiraf itu dilakukan secara wali hakim tanpa pengetahuan ibu bapa Nor Radhiah.
    Kata Nor Radhiah, dia berkahwin dengan bekas suami terdahulu pada 4 April 2008 dan menerima surat dari Mahkamah Rendah Syariah Kuala Terengganu bertarikh 28 Julai 2008 yang mengesahkan perkahwinan itu tidak sah mengikut hukum syarak kerana jurunikah terbabit melakukan akad nikah itu di luar bidang kuasa istikhlaf, iaitu bukan dalam wilayah Narathiwat, Thailand sebaliknya di Pengkalan Kubur.

    Dalam satu kenyataan sebelum ini, Aziz mengesahkan dia dan isterinya kini sudah tidak tinggal sebumbung lagi kerana masih ragu-ragu dengan status perkahwinannya, selain masih menunggu pengesahan dari Mahkamah Rendah Syariah Kuala Terengganu sebelum dia membuat sebarang keputusan sama ada menerima Nor Radhiah kembali atau sebaliknya apabila ada dakwaan mengatakan Aziz mengabaikan tanggungjawabnya sebagai suami.

    Namun, Harian Metro terbitan 4 November lalu, melaporkan perkahwinan Aziz dan Nor Radhiah adalah sah kerana perkahwinan pertama Nor Radhiah sudah diputuskan tidak sah mengikut hukum syarak oleh mahkamah syariah menyebabkan wanita itu tidak perlu menjalani tempoh edah. Peguam syarie, Datuk Mohd Zaidi Mohd Zain, berkata tidak ada sebab Aziz berasa sangsi atau ragu-ragu mengenai status perkahwinannya kerana Nor Radhiah sudah disahkan tidak mempunyai ikatan dengan ‘suami’ pertama dan tidak perlu menjalani tempoh edah. Namun, jika suaminya berasa tertipu disebabkan tidak dimaklumkan wanita itu pernah berkahwin, maka suami ada sebab kukuh menceraikannya.

    Nor Radhiah turut mendakwa, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Terengganu sudah mengeluarkan sijil perkahwinannya dengan Aziz dan dengan adanya sijil perkahwinan itu, sedikit sebanyak membantunya serta keluarga memulihkan perselisihan faham berkenaan.

    Bagi meleraikan segala kekusutan, penulis berpeluang menemui Aziz di set penggambaran drama bersiri, Fara 3 di Sri Pentas TV3, tengah malam 11 November lalu, sekali gus cuba mengorek lebih mendalam apa sebenarnya berlaku dalam kemelut rumah tangganya.

    Kisah macam filem

    “Kisah yang berlaku dalam perkahwinan saya ini boleh diibaratkan sebagai sebuah filem cinta. Kita namakan hero sebagai Ali yang sedang bercinta dengan heroin bernama Aminah. Mereka bercinta sejak zaman sekolah. Kedua-duanya juga sudah membuat perjanjian untuk mendirikan rumah tangga bersama.

    Namun, apabila perkara itu dikemukakan kepada orang tua, tiba-tiba keluarga si Ali membantah kerana soal darjat, sekali gus menolak Aminah untuk disatukan. Ali seorang yang berkedudukan tinggi dalam kampungnya, manakala Aminah sekadar gadis biasa. Justeru, mereka terperangkap kerana kedua-duanya saling cinta mencintai.

    Ibu si Ali sangat ‘vokal’ apabila dia menunjukkan kebenciannya terhadap Aminah dan keluarganya lalu membuatkan ibu si Aminah turut menolak Ali. Satu langkah perlu diambil untuk memulihkan keadaan apabila ibu Aminah perlu berbuat sesuatu supaya anaknya melupakan Ali. Maka Aminah dibawa mengerjakan umrah dengan harapan dia melupakan Ali.

    Apabila Aminah berada di Tanah suci, maka dia bertemu seorang lagi karektor bernama Ahmad. Ibu Aminah nampak ciri-ciri yang ada pada Ahmad sesuai untuk dijadikan menantu. Sekembalinya mereka dari Makkah, Ali sudah dapat tahu Ahmad bakal menggugat kedudukannya. Justeru, Ali mengambil langkah drastik melarikan Aminah, seterusnya berkahwin tanpa pengetahuan keluarga. Apabila ibu Aminah dapat tahu anak perempuannya sudah berkahwin, maka dia mencari jalan memutuskan perkahwinan antara Ali dan Aminah dengan harapan menyatukan anaknya dengan Ahmad. Ali nampak dirinya sudah tidak ada harapan apabila diri Aminah sudah dikawal ibunya. Ahmad pula tidak tahu, Ali dan Aminah sudah berkahwin sebelum ini. Pada suatu ketika Ahmad sudah tahu cerita sebenar dan dia tidak boleh masuk campur sehingga status perkahwinan Aminah sebelum ini diputuskan, manakala ibu Aminah pula mendakwa perkahwinan anaknya tidak sah kerana walinya masih ada.

    Aziz tiada niat tutup rahsia

    Kesimpulan cerita filem cinta ini, seandainya hendak diletakkan watak-watak itu dalam situasi perkahwinan saya, saya sekadar pelakon pembantu yang membawakan watak sebagai Ahmad. Saya meletakkan Nor Radhiah sebagai Aminah dan suami pertamanya sebagai Ali. Jadi, inilah ‘drama’ yang berlaku dalam situasi perkahwinan saya sekarang ini.

    Laporan mengenai status perkahwinan antara saya dan Nor Radhiah yang didedahkan menerusi media sebelum ini tidak diceritakan sepenuhnya, hanya pada dasarnya saja, tidak secara mendalam kerana ia satu perkara yang rumit. Sekiranya ada kenyataan datang daripada saya, ia satu kesalahan kerana saya bukan ahli (arif) dalam perkara ini.

    Saya tidak berniat untuk menutup rahsia mahupun menyembunyikan kenyataan, tapi perkara ini perlu dirujuk kepada mereka yang benar-benar pakar. Ketentuan sama ada pernikahan saya dan Nor Radhiah sah atau sebaliknya perlu diputuskan pihak yang berkenaan.”

    “Soal sama ada saya akan kembali kepada Nor Radhiah itu akan bergantung kepada keputusan mahkamah. Awalnya saya mahu melindungi perkara ini dari diketahui umum, tapi status saya sebagai selebriti membuatkan ramai orang nak tahu cerita lebih lanjut. Kesilapannya apabila ada pihak daripada keluarga saya mahupun Nor Radhiah yang membuat kenyataan media berdasarkan andaian.

    Ini termasuklah kenyataan daripada pakar agama yang membuat kesimpulan berdasarkan andaian yang mereka peroleh. Sedangkan di sebalik isu ini ada perkara dalaman yang belum diceritakan lagi. Ia tidak akan diceritakan di sini, sebaliknya perkara dalaman itu akan diceritakan di dewan mahkamah.

    Nampak sah tapi dipertikai

    Dari segi hukum, apabila kita berada dalam keadaan ragu-ragu, saya mengambil keputusan untuk tidak tinggal sebumbung dengan Nor Radhiah. Justeru, ada pihak yang menyalahkan saya kerana tidak bertanggungjawab. Bukan soal bertanggungjawab atau sebaliknya, tapi selagi ada was-was, selagi tidak ada pengesahan (perkara dalaman), saya tidak boleh meneruskan kehidupan sebagai suami isteri.

    Pernikahan saya dan Nor Radhiah pada 16 Ogos lalu memang nampak sah, tetapi dipertikaikan oleh masyarakat mengenai kesahihan sah yang didakwa itu apabila pihak perempuan sendiri memberitahu yang dia pernah berkahwin sebelum ini. Nor Radhiah sendiri pernah membuat kenyataan mengenai kisah silamnya terutama perkahwinan terdahulunya.

    Pun begitu, saya pernah melihat surat pengesahan nikah tidak sah Nor Radhiah dengan suami pertamanya. Tetapi dalam satu klausa itu, ada menyatakan wati syubahah, bermakna walaupun tanpa nikah, apabila pasangan itu pernah bersama (melakukan persetubuhan), maknanya si perempuan perlu menjalani tempoh edah.

    Jadi, perkara ini yang perlu saya rujuk kepada mahkamah bagi menentukan kesahihan status pernikahan saya. Bagi saya, perkara ini boleh diselesaikan secara low profile, tetapi sekarang sudah membabitkan keluarga kedua-dua belah pihak. Keadaan itu sedikit sebanyak menjejaskan proses dan hubungan antara keluarga kami, itu dilemanya. Maknanya, retak itu sudah ada, nak tunggu runtuh saja, jadi itu yang dikhuatirkan.

    Dalam menangani perkara ini, saya tidak pernah rasa diperalatkan atau ditipu kerana saya sudah mengetahui Nor Radhiah pernah berkahwin sebelum ini dan saya bersedia menerima Nor Radhiah seadanya, tapi takdir menunjukkan perkara ini ada kesilapan. Bagi saya, apa berlaku ini adalah dugaan. Ada rahsia di sebalik kejadian ini. Pengajaran yang diperoleh, jangan gelojoh nak kahwin, bertunang dulu!”

  16. malang sungguh. Sepatutnya bersabar lah dahulu sebelum berkahwin. kenapa nak terburu-buru. tak kan lari gunung di kejar. Baru je bercerai dah terburu-buru nak kahwin. Dah tak tahan ke. Tungulah setahun dua ke bagi tenang. Ini gelojoh sangat. Kita orang melayu ada adat. Kawin lah ikut adat. Jangan main hentam je. Sudahnya kucar kacir. Jadikan lah ia pengajaran untuk semua yang nak berkahwin.

  17. teruskanlah usaha membaiki kelemahan dalam berumah tangga. ingatlah manusia merupakan insan yang sangat lemah. pengalaman dan kesabaran sangat banyak membantu dalam kehidupan seharian kita. wasalam

  18. camnelah kau ni Aziz, x periksa dulu ke status perempuan tu, tu lah, lelaki kalau bab2 kawain ni mmg gelojoh, x sempat2….

  19. hahahahha…kelakar rasanya….ustazah konon!!! kepala hotak kau!!!!
    weh..dah tahu kau tu ustazah..pesal kau tak tahu hukum edah atau tak..bdk kecikpun tau daa….lepas cerai apa2pun kau mesti kena…jln hukum edah…bt malu kaum ustazah je…guru kafa ke camtu….dahla kawin dkt siam lari…tgk kat situ sudah status diti cmne….apesal nk sgt kew kat aziz smpi tehegeh2 nk nikah…huahuahuakkkk….cian kat aziz ek kena tipu….ustazah ni jahat cikit….nk aziz ni mesti pandang glamour….nk nikah dgn aziz dah tak jujur…mane bleh cerai tak ada edah…malu..huhhuhuhuhu

Leave a Reply

Loading…

0

Written by Budiey (Admin)

Penggemar filem seram yang sentiasa mengemaskini pengetahuan tentang gajet & teknologi masa kini dan masih tegar menjadi penulis portal hiburan & gaya hidup sepenuh masa sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber yang aktif menemubual selebriti dan menerbitkan video Buletin Viral di Budiey Channel.

Marion Caunter & Awal Ashaari Umum Tarikh Ujibakat One In A Million Musim Baru

Nor Radhiah Ramli Dakwa Masih Isteri Aziz M. Osman?