in , , ,

Azhan Rani Bawa Watak Lelaki Bajau Laut Dalam Telemovie IKUT JEJAKMU

Khas Maulidur Rasul, Azhan Rani Bawa Watak Lelaki Bajau Laut Dalam Telemovie “Ikut Jejakmu” di TV1

Melakonkan watak seorang lelaki daripada kaum Bajau Laut yang enggan menerima dakwah dibawa seorang ustaz antara cabaran berat diterima pelakon Azhan Rani dalam telemovie terbaharu yang dibintanginya bertajuk “Ikut Jejakmu”. Menerusi tele arahan Amiemaziah Abdul Rahman yang disiarkan khas pada 9 November ini, pukul 9.00 malam di TV1 sempena sambutan Maulidur Rasul ini, Azhan menghidupkan watak Marwan yang bertutur dalam bahasa Bajau.

Poster Ikut Jejakmu Di Tv1

Turut dibintangi oleh pelakon Lia Natalia, Amir Nafis, Adik Adib Haziem Johan, Awang Karim Abdul Kadir, dan Datu Hazriel Datu Atik, drama ini membawa penonton mendekati kisah realiti masyarakat di sebuah perkampungan atas air yang didiami oleh kaum Bajau Laut di Sabah. Pada zaman awalnya penduduk di sini tiada beragama dan telah didatangi oleh beberapa pendakwah Islam. 

Salah seorang pendakwah yang sampai di sini ialah Ustaz Yusof. Walau bagaimanapun, usaha Ustaz Yusof mengajak masyarakat di sini menerima Islam telah gagal dan beliau telah terbunuh. Surau yang dibinanya telah dibakar dan dia terkorban bersama beberapa orang yang sedang bersolat di situ. Salah seorang yang turut terkorban ialah ibu kepada Udin, isteri kepada Marwan.

Marwan seorang yang tidak mahu menerima Islam dan sangat berdendam kepada pendakwah terutama yang dinamakan ‘ustaz’. 

Beberapa tahun kemudian Ustaz Firdaus telah datang ke kampung tersebut dengan tujuan menurut jejak ayahnya Ustaz Yusof. Ustaz Firdaus merahsiakan bahawa dia adalah anak kepada Ustaz Yusof kerana Ustaz Firdaus sudah mengetahui bahawa usahanya juga mungkin akan gagal. 

Ustaz Firdaus mula mengajak masyarakat kampung itu untuk mendekatkan diri dengan agama secara berdiplomasi dan menyesuaikan diri dengan adat resam masyarakat di situ. Pak Masdil ialah bapa kepada Marwan merupakan ketua kampung di situ yang menerima Islam dan bersama-sama mengajak masyarakatnya menjalani kehidupan cara Islam. 

Babak Lakonan Lia Natalia

Jumlah masyarakat perkampungan air itu telah semakin bertambah memenuhi surau. Udin juga sudah pandai mengaji Al-Quran, bersolat dan melafazkan azan. Marwan tidak senang hati apabila ramai penduduk di situ sudah mulai bersolat dan mendekati Islam. 

Marwan dan kawannya Alang serta beberapa orang yang lain telah memukul Ustaz Firdaus. Pak Masdil membawa Ustaz Firdaus pulang ke rumahnya dan pada malam tersebut Udin menemani Ustaz Firdaus.

Dendam Marwan terhadap Ustaz Firdaus tidak dapat dibendungnya lagi dan pada malam itu Marwan telah menikam seorang yang sedang tidur yang disangkanya Ustaz Firdaus. Namun, orang yang dibunuh oleh Marwan itu adalah Udin, anaknya sendiri. 

Marwan meraung, merintih dan menyesal kerana dendamnya telah menjadi padah. Kejahatan Marwan itu akhirnya menyebabkan anak kesayangannya terbunuh di tangannya sendiri. Selepas tragedi itu, masyarakat perkampungan atas air itu mendapat iktibar bahawa kehidupan harus diteruskan dalam suasana yang harmoni. Namun masihkah ada kesempatan untuk Marwan bertaubat? Ikuti kesudahannya di TV1. 

Bagi mereka yang tidak sempat untuk menonton di TV, mereka berpeluang menontonnya menerusi portal online, Myklik (myklik.rtm.gov.my). Rancangan ini juga dapat ditonton melalui rtm mobile. Muat turun aplikasinya di Google Play dan App Store.

Babak Ayah Dan Anak Dalam Telemovie Ini Azhan Rani Hidupkan Watak Marwan Lelaki Bajau Laut

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Eyka Farhana | 11

Eyka Farhana Tertekan Dalam Telemovie KERANA di TV2

Alif Satar 1 | 12

Peraduan Menang Voucher GastroDollars Booklet di MIGF KULinary 2019 at KLIA