in , ,

Tahniah! Ayda Jebat Dilantik sebagai Duta Kempen SALAM TAIWAN

Taiwan dengan ikhlasnya mengalu-alukan kedatangan rakan-rakan Muslim dari Malaysia

Bagi merebut pasaran pelancongan Muslim bagi tahun 2023, Biro Pelancongan Taiwan telah berbesar hati untuk melantik selebriti muslim Malaysia – Ayda Jebat sebagai Duta Salam Taiwan. 

Sebuah video promosi “Salam Taiwan 2023” akan dilancarkan terlebih dahulu, dengan harapan untuk menarik lebih ramai pelancong Muslim untuk memilih Taiwan sebagai destinasi pelancongan mereka, berdasarkan pengalaman yang dilalui oleh Ayda sendiri. 

Ayda Jebat Dilantik sebagai Duta Kempen SALAM TAIWAN

Pada masa ini, hampir 300 restoran dan hotel di Taiwan telah memperoleh pensijilan halal. Menurut “CrescentRating – Global Muslim Travel Index (GMTI)” bagi tahun 2022 oleh MasterCard, Taiwan berada di tempat ke-2 bagi kategori destinasi pelancongan mesra muslim terbaik di kalangan negara bukan Islam di dunia. 

Ayda Jebat Dilantik sebagai Duta Kempen SALAM TAIWAN

Berdasarkan fakta ini, Biro Pelancongan Taiwan telah melancarkan projek promosi baharu “Salam Taiwan 2023”, iaitu dengan meneruskan konsep berteraskan Taiwan sebagai negara mesra pelancong Muslim dari seluruh dunia, memperkenalkan logo promosi Salam Taiwan terbaharu, serta menambah sub – slogan “Destinasi Sensasi Mesra Muslim”, yang diharap dapat menyerlahkan dengan lebih jitu lagi akan keistimewaan Taiwan. 

Pejabat Biro Pelancongan Taiwan di Kuala Lumpur berkata “Salam Taiwan 2023 akan memberi tumpuan kepada empat tema utama -“Vibrant”, Mesra Muslim, Romantik dan “Trending”, serta akan mempromosikan sumber pelancongan unik Taiwan kepada rakan Muslim secara lebih spesifik dan mendalam.” 

Sebuah video promosi berdasarkan konsep “Dengarkan Suara Taiwan” telah diterbitkan, dimana Ayda secara peribadi telah melawat Ladang Qin Jing, gunung Hehuan, Alishan, bersiar-siaran di Taipei, taman tema, ladang riadah dan puak orang asli serta tarikan istimewa lain. 

Ayda Jebat Dilantik sebagai Duta Kempen SALAM TAIWAN

Bunyi angin, air, kereta api, nyanyian orang asli, dan penyediaan makanan telah dirakam bagi mempersembahkan pelbagai daya tarikan apabila menikmati pengembaraan ke seluruh Taiwan. Selain itu, suami Ayda, Nabil Mahir, turut membuat penampilan dalam video promosi tersebut, menyerlahkan detik- detik manis serta romantik. 

Ketika ditemui, Ayda berkata “Saya sangat gembira kerana telah terpilih sebagai Duta Salam Taiwan. Sebelum ini, saya tidak pernah terfikir untuk melancong ke Taiwan, kerana Taiwan adalah sebuah negara yang terlalu asing bagi saya. Tapi, kesudahannya, saya telah jatuh cinta sebaik sahaja menjelajah ke sebahagian besar Taiwan! Baik dari segi kemesraan warga Taiwan, keindahan, keseronokan membeli-belah hinggalah ke pelbagai pilihan makanan halal yang lazat dan mudah untuk dinikmati! Saya tidak sabar untuk berkongsi keistimewaan Taiwan yang cantik dan “vibrant” ini kepada peminat saya! 

Di majlis pelancaran hari ini, Pengarah Encik Abe Chou dari Biro Pelancongan Taiwan telah berbesar hati untuk menyampaikan sijil pelantikan kepada Ayda sebagai Duta Salam Taiwan di Malaysia, dengan disaksikan oleh Cik Phoebe Yeh, wakil Pejabat Ekonomi dan Kebudayaan Taipei di Malaysia. Cik Phoebe Yeh juga menjelaskan bahawa pada masa ini, adalah amat mudah bagi pelancong Malaysia untuk pergi ke Taiwan kerana terdapat banyak syarikat penerbangan seperti China Airlines, EVA Airlines, dan STARLUX Airlines yang menawarkan penerbangan secara terus ke Taiwan. Pelbagai video promosi telah dirancang untuk dimainkan di kaca TV Malaysia, slot iklan di pawagam tempatan, billboard elektronik dan internet, dengan menyasarkan peningkatan sehingga dua angka bagi peratusan pelancong Muslim dari Malaysia yang berkunjung ke Taiwan setiap tahun. 

Ayda Jebat Dilantik sebagai Duta Kempen SALAM TAIWAN
Ayda Jebat Dilantik sebagai Duta Kempen SALAM TAIWAN
Ayda Jebat Dilantik sebagai Duta Kempen SALAM TAIWAN
Ayda Jebat Dilantik sebagai Duta Kempen SALAM TAIWAN

Soal Jawab Sidang Media

Apakah yang menjadikan kempen ini berbeza daripada kempen lain?

– Salam Taiwan dilahirkan untuk mengalu-alukan kedatangan umat Islam ke Taiwan dan kami telah banyak berusaha dalam meningkatkan pelancongan mesra Muslim di Taiwan. Tambahan pula, Salam Taiwan adalah unik kerana ia bersudut dengan cara yang berdasarkan pengalaman intim sebenar Ayda di Taiwan. Pengalaman tulen beliau; makanan yang dia makan, barang yang dia beli, tarikan yang dia suka…dll. Dan ini didokumentasikan dalam diari yang akan dikongsi dengan orang ramai.

Apakah perkara terbaik tentang Taiwan?

Berdasarkan dapatan tinjauan kami, kami menekankan 4 tonggak yang dicari oleh pengembara Melayu Islam.

• Tempat yang sangat Romantik dengan pergunungan yang indah, tepi laut, pemandangan yang indah.

• mesra Muslim. Taiwan mempunyai 11 Masjid dan merupakan destinasi terbaik bukan OIC selama 2 tahun berturut-turut. Apatah lagi dengan banyaknya makanan halal.

• Bersemangat. Taiwan menawarkan semua jenis aktiviti luar dalam persekitaran yang selamat. Berakit air, paragliding, berbasikal..dll

• Trend. Penuh dengan tarikan membeli-belah dari pasar malam dan pusat membeli-belah.

Taiwan sebagai negara mesra Muslim – bagaimana anda mahu menekankan perkara ini?

Setakat ini, kami mempunyai 208 hotel, termasuk inap desa dan ladang santai serta 128 restoran halal secara keseluruhan, yang kesemuanya diperakui oleh Persatuan Muslim Cina di Taiwan. Selain itu, terdapat kira-kira 21 syarikat yang mengeluarkan produk kosmetik dan penjagaan kulit yang disahkan Halal. Secara keseluruhan, terdapat 700 produk yang mempunyai pensijilan Halal, termasuk pencuci muka, losyen, syampu & perapi, gel mandian, produk pewarna rambut, produk penjagaan kulit dan topeng. Terdapat 11 Masjid di Taiwan, antaranya Masjid Besar Taipei adalah yang terbesar dan tertua.

Selama 2 tahun berturut-turut, Taiwan dinamakan destinasi paling inklusif untuk negara bukan OIC dalam Anugerah Halal dalam Perjalanan yang julung kali dianjurkan oleh CrescentRating. Di setiap wilayah, kami mempunyai hotel yang disahkan halal, dengan Al-Quran dan sejadah disediakan. Bagi tempat awam, contohnya seperti Taipei 101, ia mempunyai surau. MRT bawah tanah kami ada surau. Dan seperti yang kami katakan, kami sentiasa berusaha untuk meningkatkan lagi untuk mewujudkan persekitaran yang mesra untuk rakan-rakan Islam kami.

Kenapa Ayda Jebat?

– Ayda mudah diajak bekerja. Kami percaya dia mempunyai kuasa pengaruh. Lebih penting lagi, Taiwan adalah sebuah negara yang romantik. Ayda baru sahaja berkahwin tidak lama dahulu dan kami fikir dia akan suka merasai sifat romantis Taiwan. Selain romantis, kami fikir dia mempunyai apa yang diperlukan untuk mewakili 4 tiang. Kami sangat menantikan perjalanan yang menarik bersama Ayda. Kami sangat gembira untuk memilikinya sebagai Duta Salam Taiwan kami. (Pilihan, mungkin jenaka?) Tetapi jangan risau, kami tidak akan mengambil Ayda daripada anda. Dia akan tetap berada di sini di Malaysia.

Apakah aktiviti yang telah dijadualkan untuk Ayda?

– Baru-baru ini, Ayda pergi berbulan madu dan rakaman video bersama suaminya, Nabil. Itu pada Disember lepas. Hasilnya menakjubkan, kerana anda baru sahaja menonton video tadi. Saya harap dia menikmati pengalaman itu.

Akan datang, Ayda akan menghadiri Pesta MATTA. Kami mempunyai gerai Salam Taiwan yang sangat bagus menanti anda. Ayda akan ke sana melakukan aktiviti dan juga memberi kejutan kepada pengunjung. Datang dan sertai kami pada 18 Mac. Sudah tentu, terdapat banyak lagi aktiviti yang dijadualkan untuk Ayda dalam perancangan, yang akan anda ketahui tidak lama lagi.

Ayda Jebat

• Kenapa tertarik untuk menerima tawaran sebagai Duta Salam Taiwan?

• Tak pernah terfikir untuk mengenali Taiwan. Bila ditawarkan, terasa nak cuba ke sesuatu tempat yang langsung tiada pengetahuan mengenainya.

• Pengalaman paling menarik yang boleh dikongsi?

• Makan makanan suku kaum asal di Taman Kebudayaan Yuyupas.

• Alam semula jadi yang cantik di JiuFen, Keelung Harbiur dan Alishan.

• Apakah kelainan dan menariknya kempen Salam Taiwan?

• Berbezanya ialah kempen ini terlahir dari pandangan seorang islam

Terbahagi kepada 4 :

ROMANTIK

Naik gondola di Love River

Tengok matahari terbenam di Wetlands Gaomei. Matahari terbit sambil hiking di HeHuanShan

MESRA MUSLIM

Restoran halal byk di Taipei. Di tempat lain, mungkin restoran dengan sijil Halal tak sebanyak di Taipei, tapi banyak restoran mesra muslim seperti vegetarian.

Singgahlah ke Masjid Taipei atau Masjid Kaohsiung.

CERGAS

Macam-macam ada, untuk semua. Tak kira pergi dgn keluarga, rakan atau bersendirian. Semua peringkat umur.

Kalau suka pemandangan – Gunung Hehuanshan. JiuFen.

Kalau suka hiking – Pergunungan Alishan. Dan ada keretapi klasik

Kalau suka kebudayaan – pasar seni Pier Art 2, Kaohsiung.

Kalau suka rekreasi – Taman Tema LihPao. Kolam air panas di YangMingShan di Taipei. Pantai – pantainya cantik (tapi Ayda pergi time musim sejuk so tak dapat melawat)

TRENDING

Semakin lama, Taiwan semakin menjadi pilihan. Makin ramai pelancong dari seluruh dunia memilih Taiwan.

Gambar pemandangan di Taiwan pun ada yang menjadi viral.

Banyak tempat jual pakaian fesyen terkini dan trendy. Fesyen di Taiwan ni me

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Samsung Terima Dua Anugerah Platinum & Satu Emas di Putra Brand Awards

Pelajar Kita Ramai Lemah Bahasa Melayu