in , ,

Amir Andhar & Lyn-Hui Ong Bawa Perkara Aneh Netflix Ke Malaysia

Peminat akan dapat melawat mural Stranger Things dan mengharungi Upside Down di Kwai Chai Hong mulai sekarang hingga 12 Jun antara 9 pagi dan 12 pagi setiap hari.

Rakyat Malaysia yang berbakat ini adalah dalang kreatif di sebalik sesuatu yang benar-benar berbentuk tiub! Netflix Malaysia telah menggunakan dua pencipta tempatan, artis jalanan Amir Andhar dan ilustrator Lyn-Hui Ong, untuk membawakan Stranger Things kepada rakyat Malaysia dalam menjangkakan kembalinya siri drama sci-fi yang memenangi anugerah untuk musim keempat.

Lihat bagaimana kreatif Malaysia ini membuka jalan ke #BalikKeTerbalik di bawah:

MURAL YANG LAYAK INSTA OLEH ARTIS JALANAN AMIR ANDHAR DI KWAI CHAI HONG

Kwai Chai Hong Mural - Phase 2 (1)
Imej Ihsan Netflix
Kwai Chai Hong Mural - Phase 2 (2)
Imej Ihsan Netflix

Peminat Malaysia akan dapat melangkah ke dunia Stranger Things dan melihat telur Easter daripada siri yang tersembunyi di dalam dinding mural mengagumkan yang dicipta oleh artis kelahiran Melaka Amir Andhar, atau lebih dikenali sebagai @andha.ras di media sosial. Mural yang mengambil masa lebih sebulan untuk disiapkan terletak di Kwai Chai Hong, dan dibangunkan dalam tiga peringkat untuk meniru adegan dari musim keempat di mana keretakan tumbuh pada bangunan dan secara beransur-ansur merebak dari jam Creel House. Dalam gaya grafiti yang mengalir bebas dan penggunaan warna kontras yang mahir, karya Andhar tidak pernah berhenti menarik perhatian penonton.

Amir Andhar - Artist At Work (1)
Imej Ihsan Netflix
Amir Andhar - Artist At Work (2)
Imej Ihsan Netflix

Diilhamkan oleh alam semula jadi dan kehidupan seharian orang di sekelilingnya, Andhar bersemangat untuk merakam kepelbagaian keperibadian subjek yang hidup dalam potretnya, yang kebanyakannya adalah orang yang dia cintai dari kampung halamannya. Beliau mula bekerja sebagai artis jalanan sepenuh masa selepas menamatkan pengajian di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Alor Gajah pada 2014 dan sejak itu, telah mencipta mural berskala besar di seluruh negara untuk pihak seperti Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, dan Balai Seni Lukis Negara Malaysia.

Sungguh mengejutkan artis yang berpangkalan di Melaka itu apabila Netflix Malaysia menghubunginya untuk berkolaborasi dalam mural berdasarkan francais Stranger Things. Sebagai peminat siri sci-fi, Andhar berkongsi bahawa dia mempunyai pertalian dengan watak Dacre Montgomery, Billy Hargrove, yang muncul dalam Musim 2 dan 3.

Peminat akan dapat melawat mural Stranger Things dan mengharungi Upside Down di Kwai Chai Hong mulai sekarang hingga 12 Jun antara 9 pagi dan 12 pagi setiap hari.

#BALIKKETERBALIK INSTAGRAM PELEKAT OLEH ILUSTRASI BERASASKAN PULAU PINANG LYN-HUI ONG

#Balikketerbalik Instagram Stickers By Lyn-Hui Ong - Compilation
GIF Ihsan Netflix

Dengan bantuan beberapa watak Stranger Things kegemaran kami, rakyat Malaysia dapat ke #BalikKeTerbalik dan meraikan perayaan Hari Raya bersama orang tersayang dengan pelekat Instagram Story yang comel yang dicipta oleh ilustrator berbakat dari Pulau Pinang Lyn-Hui Ong.

Pada 2019, Ong merupakan satu-satunya ilustrator Malaysia yang dipilih sendiri dalam kalangan 18 artis di seluruh dunia sebagai sebahagian daripada projek #StrangerRewind Netflix di mana artis ditugaskan untuk membayangkan semula episod daripada dua musim pertama Stranger Things dalam gaya mereka sendiri. Karya seni yang memenangi Ong ciptaan ialah poster Trick or Treat, Freak yang diilhamkan oleh Episod 2 Musim 2.

Lyn-Hui Ong Profile
Imej Ihsan Netflix

Lyn-Hui Ong ialah pereka grafik, ilustrator buku kanak-kanak dan pengasas bersama ForReal Studio, sebuah studio kreatif mikro bebas. Sebagai seorang kanak-kanak yang memberontak yang dibesarkan di sebuah bandar kecil, Ong sentiasa mencoret buku teks dan helaian peperiksaan, kerana menambah muka pada objek tidak bernyawa adalah salah satu perkara kegemarannya untuk dilakukan. Mengubah pemberontakan dan cintanya terhadap seni menjadi roti dan menteganya, Ong telah bekerja dengan jenama antarabangsa termasuk Netflix, Apple, Hinkler Books, Laurier, Acer dan Beryl’s.

Peminat Stranger Things akan dapat mencari pelekat Ong dengan mencari #BalikKeTerbalik di bawah bahagian GIF di Instagram.

Stranger Things 4: Jilid 1 kini distrim di Netflix, manakala Jilid 2 akan ditayangkan pada 1 Julai 2022.

Kwai Chai Hong Mural - Phase 2 (3)
Netflixstrangerthings4-03_09873-Photobyallisamazing
Netflixstrangerthings4-03_09566-Photobyallisamazing
Kwai Chai Hong Mural - Phase 1
Netflixstrangerthings4-03_09859-Photobyallisamazing

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Harris Annuar

Harris Annuar & Asha Merican Selamat Bergelar Suami Isteri 

Dj Lin | 17

Kesihatan Ibu Merosot, Dj Lin Mohon Doa Dari Semua