in , , ,

Apple Mengesahkan MagSafe Duo Charger Hanya Mengecas Pada Kuasa 14W

Menerusi aksesori MagSafe, pengguna iPhone 12 boleh menikmati sistem pengecasan nirwayar yang melekap seperti ikan bandaraya pada belakang peranti.

Antara aksesori rasmi yang dilancarkan Apple ialah MagSafe Duo Charger yang bukan sahaja boleh mengecas iPhone tetapi juga sebuah Apple Watch.

MagSafe Duo Charger baru sahaja dijual di beberapa pasaran terpilih dan maklumat mengenai spesifikasi pengecasan akhirnya diketahui. Ia hanya boleh mengecas pada kuasa maksimum 14W berbanding 15W menggunakan pengecas MagSafe biasa. Lebih mengecewakan jika ingin menikmati pengecasan 14W, kepala pengecas 27W diperlukan. Jika pengecas 20W digunakan, output maksimum hanyalah 11W.

Magsafe Duo Charger Hanya Mengecas Pada Kuasa 14W

Itu mengecewakan memandangkan pengecas biasa MagSafe Apple yang harganya lebih rendah ($39) daripada Duo, mengecas siri iPhone 12 pada 15W (untuk iPhone 12 mini– 12W). Juga, pada masa penulisan berita ini, Apple telah mengemas kini maklumat hanya di laman web AS dan bukan di laman India.

Sebuah MagSafe Duo Charger dijual pada harga RM589 (tanpa kepala pengecas) di Malaysia berbanding RM179 (juga tanpa kepala pengecas) untuk pengecas MagSafe biasa. Walaupun dijual pada harga lebih tinggi, kelajuan pengecasan adalah ebih rendah.

Magsafe Duo

Untuk yang tidak berjaga-jaga, MagSafe adalah standard eksklusif yang mengecas iPhone secara wayarles melalui pengecas yang dilekatkan dengan magnet. Pengecas Wayarles MagSafe Duo berharga $ 129 / ₹ 13.900 dan boleh mengecas iPhone (12 siri), dan Apple Watch secara serentak. Semasa membeli pengecas Duo pada masa akan datang, anda hanya akan mendapat pengecas dan kabel USB-C ke kilat.

Oleh itu, anda harus membeli penyesuai pengecasan yang berasingan (jika tidak mempunyai) untuk menggunakan pengecas tanpa wayar. Apple mencadangkan bata 20W atau lebih tinggi untuk output 11W dan 27W atau lebih tinggi untuk output 14W. Menariknya, seperti yang dikatakan oleh Gurman, Apple tidak menjual penyesuai 27W tetapi mempunyai penyesuai kuasa USB-C 30W dengan harga $ 49 / ₹ 4.900. Ini menunjukkan bahawa untuk menggunakan MagSafe Duo Charger pada 14W, anda harus mengeluarkan $ 178 di AS dan ,8 18,800 di India dengan berkesan (Wireless Charger + Adapter).

Walaupun Pengecas MagSafe biasa tidak selalu menghasilkan 15W, ia tidak memerlukan anda lebih banyak untuk membeli pengecas keluaran yang lebih tinggi. Bagaimanapun, mari kita tunggu ujian dunia nyata semasa pengecas keluar. Sekarang, ia masih disenaraikan sebagai “tidak lama lagi”.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Gadget Celcom Telefon Hiasan | 23

Samsung Lancar Galaxy A42 Dengan Sokongan 5G Berharga RM1599 di Malaysia

Tim Cook Apple | 24

Apple Dilihat Menyokong Peranti iPhone Sehingga 6 Tahun